Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Anca Dimancea vine cu...
Alcool
Un cocktail sau o bere rece ca gheața sună ca o modalitate perfectă de a te răcori într-o zi toridă. Dar experții sunt de acord că consumul de alcool în timpul unui val de căldură este cea mai proastă alegere.
Alcoolul este un diuretic dovedit, ceea ce înseamnă că mărește producția de urină și, astfel, vă golește corpul de apă. Potrivit Crucii Roșii Americane, "acest lucru este valabil mai ales în cazul berii, care deshidratează organismul". Iar dacă lucrați în aer liber, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) vă sfătuiesc să nu consumați alcool "în termen de 24 de ore de la lucrul la căldură", deoarece poate "crește riscul de îmbolnăvire de căldură".
În plus, potrivit Spitalului Flushing, "temperatura corpului este reglată de glanda hipotalamus. Alcoolul va provoca o încetinire a hipotalamusului, astfel încât, dacă organismul este deja fierbinte din cauza căldurii, efectele alcoolului vor face ca organismul să creadă că este și mai cald".
Cafea sau ceai
Potrivit Clinicii Mayo, "Ca substanță chimică, cofeina crește producția de urină, ceea ce înseamnă că este un diuretic. Dar majoritatea cercetărilor sugerează că lichidul din băuturile cu cofeină echilibrează efectul diuretic al nivelurilor tipice de cofeină".
Dar totul depinde de cât de obișnuit este organismul dumneavoastră cu cofeina. Dacă beți cafea sau ceai zilnic și le echilibrați cu multă apă, probabil că sunteți în siguranță dacă consumați aceste băuturi cu moderație în timpul unui val de căldură.
Cu toate acestea, dacă organismul tău este sensibil la cofeină, ar putea avea un efect de deshidratare major.
Băuturile carbogazoase
De asemenea, băuturile carbogazoase conțin cofeină și, prin urmare, ar trebui evitate și ele. În plus, sucurile sunt, de obicei, foarte bogate în zahăr, ceea ce, conform cercetărilor, poate duce la o deshidratare suplimentară.
"Acest lucru se datorează probabil interacțiunii dintre zahăr și apă în interiorul celulelor", explică Medical News Today. "Un aport mai mare de zahăr face ca celulele din organism să transfere mai multă apă și să crească urinarea". De fapt, un studiu din iulie 2016 publicat în American Journal of Physiology a constatat că băuturile răcoritoare agravează deshidratarea și cresc leziunile renale.
Energizantele
Cofeina este vinovată aici, din nou.
"Unele băuturi energizante conțin mult mai multă cofeină decât porțiile standard de cafea, ceai sau băuturi răcoritoare", avertizează CDC. De asemenea, acestea ar putea conține chiar mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare.
Rețineți, totuși, că băuturile energizante și băuturile sportive sunt două lucruri diferite. Acestea din urmă (dintre care Gatorade este un exemplu) conțin electroliți, care pot "înlocui sarea și mineralele pe care le pierdeți prin transpirație", notează Crucea Roșie, potrivit bestlife.com
Tudor Ciuhodaru, ghid de supraviețuire pe caniculă. Medicul a oferit sfaturi prețioase
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: bautura canicula sănătate
Anca Dimancea vine cu...
Halterofilul Tiberiu Ionuț Donose a obținut nu mai puțin...