Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Unele persoane se plâng de faptul că, deși au dormit suficient, dimineața se simt adesea obosite și amețite. Poate că există o explicație simplă și anume, ai o calitate slabă a somnului. Jasleen Kaur, un antrenor de sănătate holistică, dezvăluie că o noapte de calitate proastă a somnului poate afecta digestia, nivelul glicemiei din sânge, poate înrăutăți starea de spirit provocând pofte (de dulce uneori) și dureri de cap. Studiile sugerează că o „restanță” cronică de somn de-a lungul unei perioade de timp poate duce la inflamație, care afectează sănătatea intestinală și crește riscul de boli de inimă, depresie, diabet de tip 2 și Alzheimer.
5 posibile lucruri care pot afecta calitatea somnului
Mâncatul prea târziu seara, aproape de ora de culcare: studiile au arătat că prin consumul de gustări târziu sau noaptea târziu se poate încetini digestia și metabolismul, ceea ce duce la tulburări de somn, reflux acid și creștere în greutate. Încercați să aveți o oră limită pentru alimente. Mâncați cu 3-4 ore înainte de culcare și mâncați cea mai ușoară masă la cină, cu proteine, grăsimi și fibre adecvate.
Folosirea gadgeturilor înainte de culcare: Expunerea la lumina albastră deranjează somnul, deoarece blochează un hormon numit „Melatonină”, care este responsabil de calitatea somnului. Lumina albastră sau lumina naturală vă pot afecta, ambele, ciclul de somn și veghe, sau ceea ce se numește „ritmul circadian”. De aceea este important să nu folosiți gadgeturi sau orice dispozitive electronice (telefoane, laptopuri, televizor) cu cel puțin 1 oră înainte de culcare. Dacă lucrați până târziu, utilizați ochelari de blocare a luminii albastre, de culoare chihlimbar sau maro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: odihna sănătate somn
Anca Hâncu, doctor în...