„Iese circ”. Ce a putut să spună Raluca Bădulescu despre Andreea Bălan în direct la TV: „Să nu se supere pe mine, să mă iau la păruială pe undeva”
Paste gătite
Este ușor să exagerezi atunci când porționezi pastele, așa că resturile tind să fie frecvente. Cu toate acestea, Melissa Baker, nutriționist și fondator al foodqueries.com, un site dedicat răspunsurilor la orice întrebare legată de depozitarea și deteriorarea alimentelor, sfătuiește să nu congelați pastele gătite.
"Textura pastelor se schimbă atunci când sunt congelate, devenind moi și pierzându-și textura gingașă", spune ea. Acest lucru este valabil mai ales dacă pastele dvs. au fost gătite mai mult timp la început - pastele dente pot avea mai multe șanse să se decongeleze fără incidente.
Better Homes and Gardens scrie că, dacă vă decideți să congelați pastele gătite, cel mai bine este să păstrați sosul separat. Asta pentru că pastele și sosul se vor decongela și reîncălzi în intervale de timp diferite, ceea ce ar putea afecta textura și gustul.
Produse cu un conținut ridicat de apă
Următorul lucru pe care ar trebui să-l eliminați din congelator este orice fruct sau legumă cu un conținut ridicat de apă. Aceasta include castraveți, salată, pepene verde și multe altele - toate acestea sunt susceptibile de a-și pierde textura crocantă după decongelare.
Baker spune că salata verde este deosebit de predispusă să nu se descurce bine în congelator. "Conținutul ridicat de apă din aceste verdețuri le face să se ofilească și să devină moi atunci când sunt congelate", spune ea pentru Best Life.
Congelarea salatei pare intuitiv o idee proastă, dar conținutul ridicat de apă din unele produse poate trece și el pe sub radarul tău. De exemplu, congelarea cartofilor întregi poate face ca aceștia să devină moi din cauza faptului că sunt compuși în proporție de 80% din apă, spune Ethelyn Dietrich, un bucătar profesionist.
Alimente prăjite
Alimentele prăjite pot sfârși prin a se înmuia după ce au petrecut timp în congelator. "Alimentele prăjite au o textură crocantă datorită conținutului de ulei", spune Baker. "Congelarea face ca uleiul să se solidifice, ceea ce face ca alimentele să își piardă textura crocantă." De asemenea, este posibil să constatați că gustul după congelare este departe de cel de la prima dată.
Carne decongelată anterior
Congelarea cărnii este o modalitate excelentă de a o face să dureze mai mult timp, mai ales dacă ați ambalat totul corect într-un recipient etanș (ideal ar fi să fie sigilat în vid). Cu toate acestea, experții spun că ar trebui să dezghețați cu adevărat carnea doar o singură dată, deoarece recongelarea poate altera gustul și poate oferi bacteriilor posibilitatea de a se dezvolta.
Pentru a decongela carnea, mutați-o întotdeauna din congelator în frigider pentru a evita ca temperatura să scadă la minime periculoase pe tejghea. De asemenea, veți dori să o inspectați pentru a vedea dacă există semne de deteriorare după decongelare, inclusiv arsuri de congelare sau cristale de gheață excesive, modificări notabile ale texturii sau mirosului și decolorare.
Oua în coajă
Congelarea ouălor în coajă este un pic ca și cum ai îngheța un pahar cu apă - pe măsură ce lichidul se solidifică, acesta se dilată, ceea ce face ca stratul exterior protector să se spargă. Experții spun că, atunci când un ou se sparge în congelator, nu numai că va deveni necomestibil din punct de vedere logistic, dar poate provoca și o contaminare bacteriană.
Cu toate acestea, puteți sparge în siguranță ouăle într-un recipient ermetic și le puteți congela până când sunteți gata să le folosiți, potrivit American Egg Board. Ar trebui fie să bateți gălbenușurile și albușurile împreună, fie să le separați pentru o textură optimă.
Nu bateți frișca
Multe forme de produse lactate pot fi congelate tehnic - de exemplu, laptele, brânzeturile tari și iaurtul - dar smântâna nebătută este o excepție. Acest lucru se datorează faptului că procesul de congelare destabilizează smântâna, schimbându-i în cele din urmă textura după decongelare.
Baker notează că aceeași regulă se aplică și în cazul alimentelor care sunt preparate cu smântână, cum ar fi sosurile și supele. "Emulsia de smântână și apă din aceste sosuri și supe se poate separa la congelare, rezultând o textură grumoasă și un aspect neplăcut", spune ea pentru Best Life.
Cașcavaluri moi
Blocurile mari de brânză tare au tendința de a se descurca bine în congelator, mai ales atunci când le congelați în ambalajul lor original, nedeschis. Aceste tipuri de brânzeturi ar trebui, de asemenea, să reziste până la trei luni în congelator dacă le resigilați după deschidere într-o pungă etanșă.
Cu toate acestea, congelarea brânzeturilor moi, cum ar fi brie și camembert, le poate face să "devină sfărâmicioase și să-și piardă textura", deoarece structura lor moleculară se schimbă în congelator, spune Dietrich. În schimb, cel mai bine este să cumpărați aceste alimente în porții mai mici și să le folosiți în termen de câteva zile de la cumpărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente congelator
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...
Busu a spus la ce temperaturi...