7 moduri de a-ți ajuta organismul să se detoxifice în mod natural, după masa de sărbători
Data publicării:
Mâncatul și băutul excesiv din timpul sărbătorilor sunt întotdeauna urmate de o presiune copleșitoare pentru "detoxifiere".

"Majoritatea organismelor sănătoase nu au nevoie de ajutor pentru a elimina toxinele și substanțele nocive", spune Bianca Tamburello, RDN, dietetician autorizat, potrivit realsimple.com. De fapt, rolul principal al mai multor sisteme de organe din corp este de a metaboliza și elimina toxinele. Și atâta timp cât aceste sisteme sunt sănătoase, ele își fac treaba în mod automat, fără zile libere. 

"Ficatul, rinichii, plămânii, sistemul limfatic, colonul și chiar și pielea joacă un rol în detoxifierea regulată a organismului", spune Tamburello. "Aceste organe și sisteme neutralizează și elimină în mod adecvat substanțele nocive, astfel încât nu este necesară o dietă de detoxifiere sau un supliment. De fapt, există puține cercetări care să susțină beneficiile dietelor de detoxifiere."

Cuvântul "Detox" este doar un termen de marketing inteligent

În schimb, există de fapt dovezi că dietele și produsele de detoxifiere nu funcționează, cum ar fi această analiză din 2015 publicată în Journal of Human Nutrition and Dietetics.

În cel mai bun caz, dietele de detoxifiere pot ajuta la eliminarea alimentelor inflamatorii, a alimentelor procesate și a alcoolului din dieta dumneavoastră, dar, în cel mai rău caz, acestea ar putea elimina de fapt grupuri importante de nutrienți. "Un singur aliment sau o singură băutură nu va detoxifica în mod magic organismul", confirmă Tamburello.

Trebuie să fim deosebit de precauți atunci când vine vorba de suplimentele alimentare "detoxifiante". Acest lucru se datorează faptului că Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu monitorizează, nu standardizează și nu reglementează suplimentele alimentare în același mod ca și produsele alimentare și băuturile. Companiile de suplimente nu sunt obligate să dovedească siguranța sau validitatea produselor lor înainte de a le vinde pe piață. Acest lucru înseamnă că produsele care nu funcționează, care nu conțin ceea ce pretind că conțin sau care, de fapt, pot provoca daune pot fi vândute cu ușurință consumatorilor. 

Singurul moment în care este posibil ca organismul să nu efectueze în mod corespunzător autodetoxifierea este în timpul unei boli semnificative. Boala unor organe importante de detoxifiere, cum ar fi ficatul și rinichii, poate duce la niveluri nesănătoase de acumulare de toxine. Cu toate acestea, dacă organismul dumneavoastră funcționează la un nivel la care acest lucru devine o problemă, un plan de gestionare stabilit de medicul dumneavoastră - nu o dietă de detoxifiere - este cea mai bună modalitate de a merge mai departe.

Cum să susții procesul natural de detoxifiere a organismului

Acestea fiind spuse toate acestea, există câteva practici sănătoase pe care le puteți urma pentru a sprijini eforturile automate și biologice de detoxifiere ale organismului dumneavoastră. "O dietă echilibrată, alcătuită în principal din alimente integrale și plante, susține sănătatea generală, inclusiv sistemele naturale de detoxifiere ale organismului", spune Tamburello.

Beți suficientă apă în fiecare zi

"Menținerea hidratării este importantă pentru a elimina substanțe precum dioxidul de carbon și ureea", explică Tamburello. "În plus, deshidratarea are un impact negativ asupra capacității organismului de a elimina substanțele nocive prin transpirație, urină și respirație." Modalitățile ușoare de a vă îmbunătăți jocul de hidratare includ păstrarea la îndemână (și umplerea) unei sticle de apă reutilizabilă, explorarea opțiunilor de aromă fără zahăr, cum ar fi fructele proaspete, și alegerea ceaiurilor neîndulcite, decofeinizate sau a apelor spumante.

Practicați o bună igienă a somnului

O noapte bună de odihnă este o oportunitate pentru organism de a se reîncărca și de a recupera toate funcțiile sale importante, inclusiv detoxifierea naturală. Atunci când suntem privați de somn în mod cronic, corpul nostru suportă această povară, iar sistemele noastre de organe pot funcționa la o capacitate mai mică. Acest lucru poate duce la efecte negative asupra sănătății, cum ar fi o autodetoxifiere redusă. Probabil că am mai auzit cu toții acest lucru, dar încercați să vă străduiți să aveți undeva între șapte și nouă ore de somn de bună calitate pe noapte.


Mănâncă mai multe alimente bogate în antioxidanți

"Alimentele bogate în antioxidanți protejează celulele corpului de factorii de stres și, la rândul lor, ajută la menținerea sănătății organelor corpului pentru a susține sistemele naturale de detoxifiere", împărtășește Tamburello. "Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără fructele de pădure, ardeii, citricele, broccoli, legumele și ceaiul verde." Vestea bună este că toate alimentele pe bază de plante vor conține anumiți compuși vegetali bogați în antioxidanți, așa că dacă faceți un efort pentru a mânca mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, condimente și leguminoase, sunteți pe drumul cel bun pentru a stimula antioxidanții.

Reduceți consumul de alcool

Una dintre cele mai frecvent consumate toxine este alcoolul. Deși este absolut în regulă să vă bucurați din când în când de o băutură de happy hour, consumul de alcool necesită ca ficatul dumneavoastră să lucreze din greu pentru a metaboliza și elimina din organism etanolul care se găsește în băuturile alcoolice. Dacă consumăm alcool în mod frecvent și în exces, ne forțăm ficatul să lucreze peste program, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la deteriorarea acestui organ vital.


Prioritizează alimentele fermentate pentru sănătatea intestinală

"Un intestin și un tract digestiv sănătos susțin sistemele naturale de detoxifiere ale organismului", spune Tamburello. Acest lucru se datorează relației strânse a microbiomului intestinal cu sistemul nostru imunitar, ajutând la descompunerea toxinelor. "Alimentele fermentate, cum ar fi kimchi, kraut și iaurtul, sunt pline de probiotice care promovează un microbiom intestinal divers și sănătos", adaugă Tamburello. Alte opțiuni fermentate delicioase includ pasta miso, varza, kefirul și kombucha.

Mănâncă și bea mai puține produse ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi bomboanele, sucurile, chipsurile, prăjiturile, biscuiții, bucățile de brânză, anumite mese congelate, mâncarea de tip fast-food și mezelurile provoacă inflamații în tot corpul. Această inflamație cere sistemelor noastre de organe, inclusiv celor implicate în detoxifiere, să lucreze mai mult decât ar face-o în mod normal. În plus, consumul excesiv și pe termen lung de alimente ultraprocesate este legat de o multitudine de boli cronice, inclusiv de cele care au impact asupra sistemelor noastre majore de detoxifiere, cum ar fi bolile hepatice și renale.

Împachetați mai multe alimente bogate în sulf

"Alimentele bogate în sulf, cum ar fi ceapa, usturoiul și broccoli, sunt deosebit de utile în eliminarea anumitor metale grele și susțin activitatea antioxidantă", spune Tamburello. În plus, alimentele care conțin sulf sporesc eficiența antioxidantului glutation care este super important în procesul natural de detoxifiere a organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”




pixel