8 motive pentru care te confrunți adesea cu dureri ale dinților și de ce nu este bine să le ignori
Data actualizării:
Data publicării:
Iată 8 cauze ale durerii de dinți. De ce este important să ajungi de urgență la medicul tău stomatolog. 

Christopher Calnon, DDS, membru al Asociației Dentare a Statului New York, a dezvăluit care sunt pricipalele 8 cauze pentru care aveți dureri de dinți constant. 


1. Aveți o carie


Caria superficială - care începe pe suprafața exterioară a dinților - nu provoacă, în general, niciun simptom, spune Dr. Calnon.


Dar durerea bruscă de dinți poate fi un semn că aveți o carie, deoarece, pe măsură ce caria progresează în dimensiune și se răspândește spre interiorul miezului interior al dintelui (aproape de nerv), poate declanșa o durere de dinți sau simptome precum sensibilitatea la dulciuri, căldură sau frig, spune el. 


2. Aveți o obturație deteriorată


Plombele dentare nu durează o veșnicie. Din nefericire, din cauza timpului sau a obiceiurilor (cum ar fi șlefuirea), acestea se pot deteriora sau slăbi.


"Obturațiile deteriorate pot duce la probleme mari, iar pacienții pot să nu știe despre asta până când este prea târziu", spune Dr. Calnon. Cu alte cuvinte, până când resimt dureri atroce.


"O obturație sănătoasă are o bună etanșare între dinte și obturația în sine", spune Dr. Calnon. Acest lucru împiedică bacteriile să pătrundă dedesubt și să provoace mai multe carii.


"Dar dacă o obturație este deteriorată, sigiliul poate fi compromis", spune Dr. Calnon. Acest lucru înseamnă că bacteriile pot intra și crea carii. Problema este că, deoarece obturația este încă la locul ei, cariile pot trece neobservate și pot crește, adaugă el.


3. Aveți o infecție a sinusurilor


Ai fost vreodată curios de ce te dor dinții atunci când ești bolnav sau ești răcit? Credeți sau nu, motivul pentru care vă dor toți dinții ar putea fi un efect secundar al problemelor cu sinusurile.


"Infecțiile sinusurilor pot imita adesea o durere de dinți, în special la nivelul dinților superiori din spate", spune Dr. Calnon. Acest lucru se datorează faptului că "presiunea din cavitatea sinusală poate fi exercitată asupra nervilor dinților din apropiere, creând durere și sensibilitate", explică el.

 

4. Scrâșniți sau strângeți dinții


Dacă te întrebi de ce te dor dinții noaptea sau când te trezești, ar putea fi produsul bruxismului, o afecțiune care apare atunci când scrâșnești sau strângi inconștient dinții.

 

"Scrâșnirea și încleștarea sunt foarte frecvente și se fac de obicei noaptea, când mișcările maxilarului nu pot fi controlate în mod conștient", spune Dr. Calnon.

 

De asemenea, unii oameni strâng din dinți în timpul activităților cu efort ridicat, cum ar fi exercițiile fizice, motiv pentru care dinții vă pot durea atunci când mușcați.

 

Problema este că "această [presiune] exercită asupra dinților o forță mult mai mare decât cea pe care aceștia sunt concepuți să o primească", producând durere și sensibilitate, spune Dr. Calnon. Strângerea poate provoca chiar și dinți crăpați sau ciobiți și/sau vă poate uza smalțul dentar.

 


5. Aveți sensibilitate la frig


Dacă ați tresărit vreodată după ce ați sorbit o înghețată pentru că v-au durut brusc toți dinții sau ați avut dureri la dinții din față după ce ați mușcat dintr-un sandviș cu înghețată, probabil că ați experimentat disconfortul sensibilității la frig.

 

Sensibilitatea la frig este extrem de frecventă și are mai multe cauze posibile. Dacă sensibilitatea este de scurtă durată și de severitate minoră, este probabil legată de scrâșnirea dinților sau de retragerea țesutului gingival, spune Dr. Calnon.

 

"Sensibilitatea la rece care persistă timp de mai multe minute sau este de natură severă poate indica o problemă mai mare, cum ar fi caria sau fractura dintelui", spune el.

 


6. Aveți o fractură dentară


La fel ca un os rupt, o fisură în dinte poate crea durere. Un dinte fracturat poate apărea din cauza a ceva simplu, cum ar fi mușcarea unei bomboane tari sau ceva mai grav, cum ar fi o accidentare sportivă, potrivit Cleveland Clinic. De asemenea, scrâșnirea și strângerea dinților cresc șansele de a suferi o fractură.

 

"Fracturile dentare au o gamă largă de severitate în funcție de mărimea și adâncimea fisurii", spune Dr. Calnon. "Mulți dinți cu fracturi superficiale nu provoacă niciun simptom".

 

7. Aveți o boală a gingiilor


Gingiile tale ar putea fi motivul pentru care te dor dinții. Da, formele ușoare de boli ale gingiilor, cum ar fi gingivita, pot iniția inflamația și iritarea țesutului gingival, spune Dr. Calnon.

 

Și dacă te întrebi de ce te dor dinții când mănânci, asta pentru că gingivita poate crea, de asemenea, sensibilitate la alimentele calde sau reci și sensibilitate sau durere atunci când mesteci, potrivit Cleveland Clinic.

 

Cazurile severe de gingivită pot duce chiar la infecții atât ale gingiilor, cât și ale dinților din jur, spune Dr. Calnon.

 

8. Aveți un dinte abcesat


Un dinte abcesat poate fi chinuitor. Un abces este o pungă dureroasă de puroi cauzată de o infecție bacteriană în interiorul dintelui, potrivit Cleveland Clinic.

 

"Abcesele dentare sunt adesea rezultatul unei carii mari care a pătruns în țesutul nervos al dintelui", spune Dr. Calnon. "Abcesul se poate deplasa dincolo de dinte și în țesuturile înconjurătoare, ducând la umflături și dureri semnificative."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cauze  dinti  durere  sănătate 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Mercur retrograd din 26 noiembrie. Care vor fi cele mai afectate zodii: „Vom simți tristețe, neputință, neîncredere”




pixel