Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Tensiunea arterială este formată din două forțe: Presiunea sistolică este sângele care pompează din inimă și intră în arterele dumneavoastră; presiunea diastolică este timpul de repaus dintre bătăile inimii. Aveți nevoie de niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale pentru ca sângele să poată circula în tot corpul dumneavoastră și să vă furnizeze oxigen, astfel încât sistemul dumneavoastră să funcționeze corect.
Dacă tensiunea arterială este prea mare în mod constant, acest lucru ar putea să vă afecteze arterele, deoarece acestea sunt forțate să lucreze mai mult pentru a face să circule sângele. Dacă se formează placă în aceste artere, aceasta îngustează căile de circulație a sângelui și poate duce la afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, potrivit AHA.
Nu este întotdeauna ușor de detectat dacă aveți tensiune arterială ridicată. Potrivit Clinicii Mayo, chiar dacă aveți valori ridicate, este posibil să nu vă simțiți diferit. Semnele și simptomele hipertensiunii arteriale pot include dureri de cap, dificultăți de respirație sau sângerări nazale. Cu toate acestea, aceste simptome sunt lucruri generale care trebuie căutate și, de asemenea, ar apărea probabil doar dacă afecțiunea dumneavoastră se află într-un stadiu sever-avansat.
Cum poate ajuta sucul să gestioneze tensiunea arterială ridicată
Dacă aveți tensiune arterială ridicată și vă place să beți suc de portocale - aveți noroc. Un studiu publicat în 2020 de European Journal of Nutrition a arătat că două porții zilnice de suc de portocale au scăzut tensiunea arterială a participanților cu hipertensiune ușoară în 12 săptămâni. Cercetătorii au identificat flavonoidul hesperadin ca fiind cauza acestor rezultate. Flavonoidele sunt substanțe chimice naturale care au proprietăți antioxidante și se găsesc în anumite plante. Se știe că flavonoidele protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile care apar în mod natural în organism. Aceștia pot apărea, de asemenea, din cauza toxinelor din mediul înconjurător, cum ar fi fumul de țigară și poluarea aerului, care pot, de asemenea, expune organismul la radicalii liberi.
"Ceea ce este deosebit de interesant în legătură cu acest studiu este că a ajutat la identificarea faptului că hesperidina, un compus vegetal puternic care se găsește în principal în citrice, poate fi un contribuitor cheie la beneficiile pentru tensiunea arterială ale sucului de portocale", a declarat pentru Verywell Health, Gail Rampersaud, RDN, nutriționist în cadrul Departamentului de Citrice din Florida.
Dacă sucul de portocale nu este pe placul tău, experții de la Healthline sugerează alte sucuri care pot avea un efect asupra scăderii tensiunii arteriale. Unul dintre acestea este sucul de roșii. Un studiu din 2019 a arătat că consumul unei porții pe zi ar putea aduce beneficii pentru inimă. Deși, asigurați-vă că găsiți o marcă fără sodiu. Sucul de sfeclă poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra tensiunii arteriale, precum și sucul de rodii fără adaos de zahăr.
Frumusețea acestor sucuri este că ele nu numai că pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar sunt, de asemenea, pline de nutrienți cheie care îi vor face bine organismului tău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: fructe hipertensiune sănătate suc tensiune arteriala
Anca Hâncu, doctor în...