Alimentul cel mai des consumat în post care devine o bombă calorică dacă gătit greșit. Mihaela Bilic: „De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge până la 450”
Data actualizării:
Data publicării:
În timpul postului, un aliment des consumat poate deveni o adevărată bombă calorică dacă nu este gătit corespunzător. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, deși acesta conține doar 70 de calorii la 100 de grame în forma sa simplă, procesul de gătire greșit poate face ca valoarea sa calorică să ajungă până la 450 de calorii pe 100 de grame.

A început postul Crăciunului, iar cartofii prăjiți sunt un preparat frecvent consumat în această perioadă. Deși sunt considerați un aliment cu un conținut ridicat de amidon și calorii, cartofii sunt de fapt o legumă foarte benefică, mai ales în această perioadă. Mai mult, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, cartofii sunt o legumă consistentă, prietenoasă cu sistemul digestiv.

Alimentul cel mai des consumat în timpul postului care devine o bombă calorică atunci când este gătit greșit

Cartofii sunt ușor de digerat și ajută la calmarea disconfortului digestiv, mai ales atunci când sunt consumați într-o perioadă în care dieta este bogată în legume. Aceștia sunt, de asemenea, un aliment care ține de foame și nu provoacă aciditate, având un efect benefic asupra celor care suferă de probleme digestive.

„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.

Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de gluten, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.

Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Cartofii, o bombă calorică în momentul în care sunt prăjiți

Totuși, prăjirea cartofilor îi transformă într-o adevărată „bombă calorică”, deoarece aceștia absoarb grăsimea din ulei. În urma procesului de prăjire, valoarea calorică a cartofilor poate crește semnificativ, ajungând la aproximativ 300-450 de calorii pe 100 de grame.

„Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.

În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii”, a declarat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Mituri și adevăruri despre post. Ce să mănânci pentru o dietă sănătoasă

„Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”

În ceea ce privește indicele glicemic, cartofii prăjiți, datorită grăsimii absorbite, au un indice glicemic mai scăzut decât cartofii fierți sau piureul, care au un indice glicemic mult mai mare. Astfel, cartofii prăjiți pot fi o alegere mai bună în anumite contexte.

„Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”, a precizat Mihaela Bilic.

Trebuie sau nu să evităm cartofii congelați?

Mai mult, medicul nutriționist susține că nu trebuie să evităm cartofii congelați. Aceștia sunt doar cartofi curățați și congelați, iar unii dintre ei sunt prăjiți ușor înainte de a fi congelați. Astfel, aceștia vor absorbi mai puțin ulei și vor deveni crocanți când sunt gătiti.

„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Sursă foto: Captură foto Instagram Diandra Doris

Diandra Moga a reacționat, după ce Andrei Rotaru a făcut mai multe declarații controversate despre ea. Ce a dezvăluit ispita: „Mi-ar fi rușine”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Bursucu, anunț șoc după ce trebuia să difuzeze podcastul cu Silviu Prigoană: „Am luat decizia ca episodul ce trebuia să fie dat în această seară...” / Video

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Chef Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru, foto Instagram

Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru s-au logodit. Ce spune chef-ul despre nuntă: „Suntem total diferiți”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Adriana Bahmuțeanu l-a visat pe Silviu Prigoană cu câteva ore înainte să moară. Ce i-a spus omul de afaceri în vis: „Aveam o satisfacție, o iubire imensă față de el”

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

„Nu vreau să fiu cel mai bogat din cimitir”. Silviu Prigoană nu se mai ajungea cu banii. Mărturisirea pe care omul de afaceri a făcut-o cu câteva zile înainte să moară

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Silviu Prigoană și-a prezis moartea? În urmă cu câteva zile a vorbit despre momentul în care nu va mai fi: „Sunt pregătit să mor. Tot vorbesc cu fiul meu să mă incinereze”

Adriana Bahmuțeanu, captură video Youtube

Adriana Bahmuțeanu, devastată de vestea morții lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău...”

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Silviu Prigoană, captură video Kanal D

A murit omul de afaceri Silviu Prigoană. Care este cauza decesului

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri despre moartea lui Silviu Prigoană. Ce a mărturisit fosta soție a omului de afaceri: „El de mai mulți ani nu o mai ducea bine”




pixel