Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Una dintre acestea este o cană de lapte cald. Laptele conține mai mulți compuși cunoscuți pentru a susține ciclurile sănătoase de somn.
"Laptele conține triptofan, un aminoacid care crește nivelul de serotonină și melatonină care ajută la inducerea somnului.", declarat pentru The Sun James Nguyen, de la Zoma Sleep.
Triptofanul este un aminoacid care nu poate fi produs de organismul uman în sine, dar poate fi consumat din alimentație. Pe lângă lapte, se găsește în pui, curcan, pește, ouă, banane, semințe de floarea-soarelui și de dovleac - pe care ar putea merita să vă faceți provizii dacă aveți probleme cu somnul.
Triptofanul este utilizat în mod obișnuit ca supliment pentru a ușura tulburările de somn, inclusiv insomnia. Deși dovezile privind impactul său asupra somnului trebuie consolidate, experții spun că acesta poate acționa ca un precursor al substanțelor chimice care induc somnul în creier. Acesta crește melatonina, hormonul natural al somnului din organism, care ne face să ne simțim somnoroși seara - opusul cortizolului, care ne ajută să ne trezim dimineața.
Organismul începe să producă melatonină seara, când începe să se întunece afară, și rămâne ridicat pe tot parcursul nopții. Triptofanul declanșează, de asemenea, producția de serotonină, un neurotransmițător cerebral care influențează starea de spirit și memoria, supranumit uneori "hormonul fericirii". Dar cantitatea de lapte pe care ar trebui să o consumați pentru a vă simți letargic ar fi probabil destul de mare, spun experții.
Fundația Sleep Foundation - un site supravegheat de un consiliu consultativ medical format din cercetători în domeniul somnului - spune că a bea lapte cald noaptea este o strategie de somn care este împărtășită de ani de zile.
Acesta spune: "Dovezile științifice sugerează că laptele cald înainte de culcare vă poate ajuta să dormiți.
"Într-un studiu efectuat pe persoane internate în unitatea de cardiologie a unui spital, cei care au băut lapte cald și miere timp de trei zile au observat îmbunătățiri ale somnului.
"Un studiu efectuat pe adulți cu vârsta de peste 60 de ani a constatat că consumul de lapte fermentat pe parcursul a trei săptămâni a redus trezirile nocturne.
"Într-un studiu efectuat pe persoane de peste 65 de ani, cei care au băut mai mult lapte și au făcut activitate fizică au declarat că au adormit mai ușor decât cei care nu au făcut-o."
Toate studiile au fost de mici dimensiuni și nu pot dovedi că laptele și proprietățile sale sunt soluția secretă pentru problemele de somn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: bautura lapte somn
Anca Hâncu, doctor în...