Beneficiile importante pentru sănătate și imunitate ale consumului de zinc, potrivit unui nutriționist
Data publicării:
În ultima vreme s-a discutat mult despre beneficiile zincului, deoarece este unul dintre cele mai importante minerale folosite de organism. Acesta ajută la producerea și funcționarea a sute de enzime, contribuind la construirea sistemului imunitar.

Zincul este necesar pentru sinteza proteinelor și a ADN-ului, pentru activitatea insulinei, pentru funcția hepatică și este important pentru detoxifierea substanțelor chimice și a iritanților metabolici. Este, de asemenea, implicat în metabolismul funcțiilor tiroidei, hipofizei și glandei suprarenale.

Care sunt beneficiile consumului de zinc?

În mod normal, 60% din zincul stocat în organism se află în mușchi, 30% în oase și 6% în piele. Cea mai mare concentrație de zinc din organism se găsește în celulele roșii și albe din sânge, iar la bărbați, în glanda prostatică și în spermă.

Deficiența de zinc este foarte frecventă. Studiile arată că un sfert din populația lumii are deficit de zinc.

Carența de zinc apare ca o problemă a pielii, afectarea mirosului și a gustului, un sistem imunitar deficitar, căderea părului, erupții cutanate, diaree, oboseală, număr scăzut de spermatozoizi, unghii fragile, o rană care nu se vindecă corespunzător, oboseală, letargie mentală sau o rată de creștere slabă sau lentă la sugari.


Potrivit PubMed, Biblioteca Națională de Medicină, "În ultimii 50 de ani s-au acumulat numeroase dovezi care demonstrează activitatea antivirală a zincului împotriva unei varietăți de virusuri și prin numeroase mecanisme. Utilizarea terapeutică a zincului în cazul infecțiilor virale, cum ar fi virusul herpes simplex și răceala comună, a pornit de la aceste constatări".

Zincul s-a dovedit a fi un remediu foarte eficient pentru simptomele Covidului cu care se confruntă oamenii. Acesta nu este stocat cu adevărat în organism, așa că aveți nevoie de o aprovizionare regulată. Bărbații au nevoie de aproximativ o treime mai mult zinc decât femeile, deoarece glanda prostatică și sperma sunt foarte concentrate cu zinc. Bărbații activi din punct de vedere sexual au nevoie de un aport bun de zinc în mod constant.


Sursele bune de zinc includ linte, mazăre (năutul este bun), semințe (pasta tahini de susan este bună, la fel și semințele de dovleac), cereale sau pâine integrală, fasole, brânză cheddar, iaurt, ouă, germeni de grâu, semințe de cânepă, stridii, friptură de vită, crab de Alaska și pui (carne neagră).

 

Zincul din alimentele de origine animală este mai biodisponibil.

Aceasta înseamnă că organismul dumneavoastră poate absorbi și utiliza mai ușor zincul datorită proteinelor animale care îmbunătățesc absorbția zincului. Prezența aminoacizilor care conțin sulf (metionină și cisteină) ajută la îmbunătățirea absorbției zincului. Aminoacizii care conțin sulf acționează ca antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Chiar dacă mâncați alimente bogate în zinc, este posibil să aveți nevoie de un supliment, deoarece acidul fitic și fibrele alimentare din anumite alimente pot inhiba absorbția zincului.

În mod obișnuit, absorbiți doar între 15 și 35 la sută din zincul pe care îl consumați.

Pentru a reduce acidul fitic/fitații din alimentele pe bază de plante pentru o mai bună absorbție a zincului, înmuiați cerealele, lintea, legumele, fasolea, orezul, nucile și semințele în apă timp de 12 până la 18 ore.

Acest lucru le va încolți și va elimina acidul fitic/fitatele. Faceți acest lucru înainte de a le găti, deoarece îi va permite organismului dumneavoastră să absoarbă mai mult zinc din aceste alimente, potrivit yourtango.com

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: sănătate  zinc 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Alexandra Duli, captură video Youtube, Catalin Maruta

Alexandra Duli, adevărul despre relația cu Zanni: „Îmi place de el. Nu aș spune nu”


Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost...



pixel