Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Zincul este necesar pentru sinteza proteinelor și a ADN-ului, pentru activitatea insulinei, pentru funcția hepatică și este important pentru detoxifierea substanțelor chimice și a iritanților metabolici. Este, de asemenea, implicat în metabolismul funcțiilor tiroidei, hipofizei și glandei suprarenale.
Care sunt beneficiile consumului de zinc?
În mod normal, 60% din zincul stocat în organism se află în mușchi, 30% în oase și 6% în piele. Cea mai mare concentrație de zinc din organism se găsește în celulele roșii și albe din sânge, iar la bărbați, în glanda prostatică și în spermă.
Deficiența de zinc este foarte frecventă. Studiile arată că un sfert din populația lumii are deficit de zinc.
Carența de zinc apare ca o problemă a pielii, afectarea mirosului și a gustului, un sistem imunitar deficitar, căderea părului, erupții cutanate, diaree, oboseală, număr scăzut de spermatozoizi, unghii fragile, o rană care nu se vindecă corespunzător, oboseală, letargie mentală sau o rată de creștere slabă sau lentă la sugari.
Potrivit PubMed, Biblioteca Națională de Medicină, "În ultimii 50 de ani s-au acumulat numeroase dovezi care demonstrează activitatea antivirală a zincului împotriva unei varietăți de virusuri și prin numeroase mecanisme. Utilizarea terapeutică a zincului în cazul infecțiilor virale, cum ar fi virusul herpes simplex și răceala comună, a pornit de la aceste constatări".
Zincul s-a dovedit a fi un remediu foarte eficient pentru simptomele Covidului cu care se confruntă oamenii. Acesta nu este stocat cu adevărat în organism, așa că aveți nevoie de o aprovizionare regulată. Bărbații au nevoie de aproximativ o treime mai mult zinc decât femeile, deoarece glanda prostatică și sperma sunt foarte concentrate cu zinc. Bărbații activi din punct de vedere sexual au nevoie de un aport bun de zinc în mod constant.
Sursele bune de zinc includ linte, mazăre (năutul este bun), semințe (pasta tahini de susan este bună, la fel și semințele de dovleac), cereale sau pâine integrală, fasole, brânză cheddar, iaurt, ouă, germeni de grâu, semințe de cânepă, stridii, friptură de vită, crab de Alaska și pui (carne neagră).
Zincul din alimentele de origine animală este mai biodisponibil.
Aceasta înseamnă că organismul dumneavoastră poate absorbi și utiliza mai ușor zincul datorită proteinelor animale care îmbunătățesc absorbția zincului. Prezența aminoacizilor care conțin sulf (metionină și cisteină) ajută la îmbunătățirea absorbției zincului. Aminoacizii care conțin sulf acționează ca antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Chiar dacă mâncați alimente bogate în zinc, este posibil să aveți nevoie de un supliment, deoarece acidul fitic și fibrele alimentare din anumite alimente pot inhiba absorbția zincului.
În mod obișnuit, absorbiți doar între 15 și 35 la sută din zincul pe care îl consumați.
Pentru a reduce acidul fitic/fitații din alimentele pe bază de plante pentru o mai bună absorbție a zincului, înmuiați cerealele, lintea, legumele, fasolea, orezul, nucile și semințele în apă timp de 12 până la 18 ore.
Acest lucru le va încolți și va elimina acidul fitic/fitatele. Faceți acest lucru înainte de a le găti, deoarece îi va permite organismului dumneavoastră să absoarbă mai mult zinc din aceste alimente, potrivit yourtango.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: sănătate zinc
Anca Hâncu, doctor în...