Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Bolile de inimă pot provoca, încă de la început și în mod direct, disfuncții ale creierului, ceea ce ar putea duce mai repede la demență, pentru că aceste disfuncții triplează cantitatea de proteină beta-amiloid, a cărei depunere în creier produce Alzheimer, spun oamenii de știință.
Un nou studiu, publicat în eLife (link direct studiu), a descoperit că bolile de inimă afectează un mecanism care leagă activitatea creierului și fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că creierul ajunge să primească mai puțin sânge pentru aceeași „cantitate” de activitate.
Acest lucru se întâmplă la pacienții cu boli de inimă înainte de acumularea de plăci de aterom pe perete vaselor de sânge ale creierului (ateroscleroză) și este un debut precoce al demenței. Aceasta este explicația faptului că pot apărea unele forme de demență vasculară cu ani înainte ca ateroscleroza să se manifeste în creier, spun cercetătorii.
Ei au descoperit, de asemenea, că o combinație între bolile de inimă și o predispoziție genetică triplează cantitatea de beta-amiloid care se acumulează își declanșează boala Alzheimer și crește nivelul unei gene inflamatorii (IL1) în creier.
Citește conntinuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: boli creier inima
Anca Hâncu, doctor în...