Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Imaginați-vă că vă pulsează capul, și când încercați să vă mișcați, o ușă se trântește sau draperiile sunt trase, iar durerea surdă vă crește exponențial. În mod ideal, ați dori să vă ascundeți acasă, în pat, sub pătură, dacă se poate într-o cameră întunecată și liniștită.
Cu astfel de probleme trăiesc zilnic persoanele care suferă de migrene sau cele cu dureri de cap frecvente date de tensiune. Netratat, un atac de migrenă poate dura oriunde între 4 și 72 de ore, iar durerile de cap date de tensiune pot dura i o săptămână. Doar în Danemarca, țară cu o populație de 5,83 milioane de doameni, se estimează că aproximativ 770.000 de persoane suferă de migrene sau de frecvente dureri de cap de tip tensional. La nivel mondial, cifra se poate ridica lejet la zeci de milioane de oameni. România, spre exemplu, la o populație de circa 18 milioane de oameni, poate lejer să aibă de trei ori mai mulți oameni afectați decât Danemarca.
Afectează major capacitatea de muncă
Acum, pentru prima dată, un nou studiu de la Universitatea din Copenhaga, publicat în jurnalul International Journal of Industrial Ergonomics, arată în mod specific cum migrenele sau durerile de cap tensionale frecvente afectează capacitatea de muncă.
„În special capacitatea de a-ți aminti, de a lua decizii rapide și de a face muncă fizică grea este cea care provoacă dificultăți persoanelor cu aceste tulburări de cefalee”, spune managerul de proiect și autoarea studiului, Kirsten Nabe-Nielsen.
Ea speră că studiul de față va ajuta responsabilii din domeniul sănătății să se concentreze asupra consecințelor pe care durerile de cap le pot avea asupra vieții profesionale.
„Migrena este cauza principală a deficiențelor funcționale în rândul persoanelor sub 50 de ani. Iar durerile de cap au efecte negative asupra concediului medical și a productivității. Așadar, ar fi de folos locurile de muncă să se deschidă ochii asupra potențialului neexploatat pe care îl găsiți aici”, a spus Kirsten Nabe-Nielsen. „Nu ne permitem să nu lum în serios problema”, a adăugat ea.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: boli munca sănătate