Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 14 - 20 octombrie. Zodia care are parte de abundență financiară
Somnolența este o stare caracterizată printr-o dorință accentuată de a dormi, manifestată prin dificultatea de a rămâne alert și concentrat pe parcursul zilei. Persoanele afectate de somnolență pot simți nevoia de a adormi în situații inadecvate sau pot întâmpina probleme în a se concentra, fiind deseori însoțită de senzații de letargie și oboseală.
Doctorul Marius Sava a dezvăluit care sunt principalele motive pentru care ne simțim obosiți tot timpul. În primul rând, somnul insuficient este o cauză principală și foarte des întâlnită.
Un alt motiv poate fi Sindromul de apnee în somn. Sindromul de apnee în somn este o tulburare de somn caracterizată prin întreruperi repetate ale respirației pe durata somnului. Aceste pauze respiratorii (apnee) pot dura de la câteva secunde până la minute și se repetă frecvent pe parcursul nopții. Această afecțiune poate duce la somn fragmentat și la o calitate scăzută a somnului.
Te-ar putea interesa și: Cristina Groza: Povestea primului Maestru Feng Shui din România
Somnolența poate fi un simptom al depresiei, anxietății sau altor tulburări de sănătate mentală care afectează ciclurile normale de somn.
De asemenea, bolile neurologice pot fi și ele o cauză a somnolenței deoarece pot afecta o structură la nivelul creierului care se ocupă cu somnul.
Sindromul oboselii cronice poate fi o cauză a somnolenței. Este o afecțiune complexă, caracterizată prin oboseală extremă și persistentă, care nu se ameliorează prin odihnă și care afectează semnificativ capacitatea de a desfășura activități normale. Această oboseală este adesea însoțită de o serie de simptome fizice și cognitive care pot varia în intensitate. Cauza exactă a sindromului oboselii cronice nu este bine înțeleasă, dar mai multe teorii sugerează că ar putea fi rezultatul interacțiunii între mai mulți factori.
Te-ar putea interesa și: Cristina Trepcea, psihoterapeut: De ce nu pleacă oamenii din relații toxice și cum să îmbrățișăm singurătatea
„Îți este somn tot timpul? Iată cinci motive pentru hipersomnia ta. Cel mai frecvent este că nu dormi destul. Dacă dormi mai puțin de șapte ore într-o noapte este posibil ca acesta să fie motivul pentru care îți este somn. Sau poți să ai Sindrom de apnee în somn. Adică tu dormi peste șapte ore, dar în timpul somnului ți se oprește respirația și creierul nu se odihnește. Acesta este alt motiv pentru care ziua îți este somn. Dacă treci printr-o perioadă de anxietate sau printr-o perioadă de depresie, poți suferi de insomnie în timpul nopții și ziua creierul își cere dreptul acela de a se odihni.
Bolile neurologice, cum este Parkinsonul, cum este Scleroza multiplă, pot afecta o structură la nivelul creierului care se ocupă cu somnul și ziua poate să dea somnolență. Mai există și Sindromul oboselii cronice. Noi îl numim așa pentru că nu avem o cauză exactă. Știm sigur că sedentarismul, lipsa de activitate fizică, călătoriile foarte lungi cu schimbarea fusului orar sau dacă suntem genetic structurați să fim obosiți tot timpul și să avem somnolență pot contribui”, a explicat Doctor Marius Sava, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
@dr.savamarius Motive pentru care esti somnoros in timpul zilei. #somn #apnee #burnout #insomnie #drsava #sanatate #depresie ♬ sunet original - Dr. Marius Sava
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Deși este o prezență obișnuită...
Doctor Marius Sava a vorbit...