Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
"Un alt factor de risc foarte important pentru bolile cardiovasculare îl reprezintă hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă creșterea valorilor tensionale peste valoare de 140 cu 90 mmHg.
Se consideră că orice scădere a valorii tensionale, sub această valoare, la pacienții hipertensivi, prin regim și tratament medicamentos, duce la scăderea riscului cardiovascular.
Se acceptă că pentru persoane până la 65 de ani ar fi ideal să avem o tensiune până în 130 cu 80 mmHg, iar peste 65 e acceptabil să aibă până în 140 cu 80 mmHg.
Aceasta se poate obține prin recomandări. Prima recomandare în cazul unui pacient hipertensiv este să renunțe la consumul de sare în exces, ce mai greu de realizat, dar nu și imposibil. Totul e posibil dacă noi conștientizăm riscul pe care l-am avea dacă nu facem acest lucru", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, în exclusivitate pentru DC Medical.
"În general, alimentele pe care noi le cumpărăm sunt alimente procesate și ele au deja o cantitate de sare care este suficientă pentru noi în fiecare zi. Ce recomandare putem să dăm pacienților care nu pot mânca fără sare, pentru că ei consideră că trebuie să mai adauge sare pe lângă cea care există deja în alimente.
Atunci, noi putem face un mic târg cu pacienții și să recomandăm ca dacă ei nu pot să mănânce complet fără sare și vor să pună sare în mâncare, să aleagă să cumpere pâinea fără sare. Atunci facem acest târg și spunem: uitați, puteți pune puțină sare în mâncare, puteți completa cu ce alte condimente doriți, acceptate pentru hipertensiune, piper, ienibahar, oregano și să mâncați pâinea fără sare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: hipertensiune sare
Anca Hâncu, doctor în...