Babasha tună și fulgeră, după imaginile indecente cu el care au apărut pe internet. Artistul o amenință pe tânăra care a făcut videoclipul public: „Să te pregăteşti de ce este mai rău”
Un nou studiu a descoperit că și în rândul persoanelor sedentare, efectuarea a 9.000-10.000 de pași pe zi reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 21% și șansele de a muri prematur cu 39%, potrivit studiului publicat în British Journal of Sports Medicine.
Descoperirile „nu reprezintă în niciun caz o scăpare pentru persoanele care sunt sedentare pentru perioade lungi de timp”, a spus autorul principal al studiului, dr. Matthew Ahmadi, într-un comunicat de presă.
„Cu toate acestea, acesta deține un mesaj important de sănătate publică, potrivit căruia orice mișcare contează și că oamenii pot și ar trebui să încerce să compenseze consecințele asupra sănătății ale timpului sedentar inevitabil prin creșterea numărului de pași zilnici”, a adăugat Ahmadi, cercetător postdoctoral la Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney, Australia.
Autorii au folosit date de la peste 72.000 de persoane care au participat la studiul UK Biobank, care a urmărit rezultatele de sănătate a peste jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani din Regatul Unit timp de cel puțin 10 ani.
Între 2013 și 2015, timp de 24 de ore pe zi, timp de șapte zile în total, participanții la noul studiu au purtat dispozitive de urmărire a activității la încheietura mâinii pentru a monitoriza numărul zilnic de pași și timpul petrecut în sedentarism (stând așezat sau culcat în timp ce erau treji).
Durata medie a timpului petrecut în sedentarism a fost de 10,6 ore pe zi, astfel încât autorii au clasificat 10,5 ore sau mai mult ca fiind „timp sedentar ridicat”, în timp ce mai puțin de atât a fost considerat „timp sedentar scăzut”.
Pentru o perioadă de șapte ani în medie, autorii au urmărit traiectoria stării de sănătate a participanților, verificând registrele de spitalizare și de deces. Ei au descoperit că, pentru persoanele cu un timp sedentar scăzut și ridicat, obținerea oricărui număr de pași mai mare de 2.200 pe zi a fost legată de șanse mai mici de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a muri prematur, iar cei 9.000-10.000 de pași au adus cele mai multe beneficii.
Sursă foto: Freepik
„Desigur, cu cât o persoană petrece mai mult timp pe jos, cu atât are mai puțin timp este pentru statul jos și invers”, a spus prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.
„În mod inevitabil, cei care merg cel mai mult pe jos stau cel mai puțin jos și obțin beneficii din ambele. Cei care stau cel mai mult pe scaun merg cel mai puțin pe jos, și obțin prejudicii din ambele”, a adăugat Katz, care este, de asemenea, președinte și fondator al True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață. „Ambele contează, dar niciuna nu „anulează” efectele celeilalte”.
Autorii nu au avut date despre activitățile exacte pe care participanții le-au făcut pentru a-și câștiga pașii, dar studiul lor este unul dintre multele care arată că „a fi activ în fiecare zi face minuni pentru sănătate”, a spus dr. Andrew Freeman, cardiolog preventiv și director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver, care nu a fost implicat în studiu.
„Exercițiile fizice fac o întreagă varietate de lucruri”, a adăugat Freeman. „Testează și stresează cu adevărat sistemul cardiovascular, iar inima este un mușchi și, ca orice alt mușchi, trebuie să fie antrenată pentru a deveni în formă."
Mersul pe jos, un exercițiu obișnuit pentru atingerea obiectivelor de numărare a pașilor, ajută la arderea caloriilor, la menținerea greutății și la îmbunătățirea densității osoase, a spus Freeman.
Unele dintre beneficiile pentru riscul de boală și de moarte prematură poate avea legătură și cu modul în care exercițiile fizice îmbunătățesc tensiunea arterială, „unul dintre cei mai puternici ucigași de oameni din întreaga lume”, a spus Freeman.
Dacă doriți să deveniți mai activi, 10.000 de pași pot fi echivalenți cu o plimbare de câțiva kilometri care poate fi făcută în aproximativ două ore, a spus Freeman. Dar atingerea acestui obiectiv nu trebuie să însemne întotdeauna să petreci o mare parte din timp din zi.
Sursă foto: Freepik
Înainte ca mașinile să simplifice călătoriile, oamenii mergeau pe jos până la zeci de kilometri pe zi fără să se gândească la asta, a spus Freeman. Același lucru a fost posibil și în orașele cu un grad ridicat de mers pe jos sau cu un bun sistem de transport în comun.
„Corpul uman este conceput pentru a se mișca mult. Nu ar trebui să stai în fața unui computer timp de 12 ore pe zi și abia să te miști”, a spus Freeman. „Întrebarea este: cum poți integra asta în ziua ta?”.
Puteți împărți exercițiile fizice în segmente de 30 de minute, dintre care unul ar trebui să fie de intensitate viguroasă sau până la punctul în care nu puteți purta o conversație, a adăugat el, potrivit CNN.
Câteva modalități mai ușoare de a face pași includ mersul pe scări în loc să luați liftul sau scările rulante, atunci când puteți, sau să parcați mașina mai departe de un magazin. Unele companii și angajați au început să organizeze întâlniri în timpul plimbărilor sau să plaseze benzi de alergare portabile sub birourile lor, astfel încât să poată face exerciții fizice în timp ce lucrează.
„Mișcarea este grozavă și este cu adevărat elixirul magic care lovește practic fiecare boală”, a spus Freeman. „Dacă ești sedentar, nu dispera – ridică-te acum și mișcă-te”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...