Ce este și cum se tratează Stenoza aortică. Prof. Dr. Lucian Dorobanţu: Intervenţia se realizează fără tăierea sternului și fără a opri inima
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, chirurg cu expertiză ȋn intervenţii de tip TAVI explică, în exclusivitate pentru Spectacola, ce presupune implantarea valvulară aortică transcateter.

Ce este Stenoza aortică 

 

Stenoza aortică este o boală severă, ce evoluează progresiv, având uneori o perioadă asimptomatică de latenţă de 10-20 de ani, alteori manifestându-se nespecific, dar zgomotos, prin angina pectorală, respiraţie dificilă, oboseală, ameţeală, sincopă. 


Anatomic și funcţional, stenoza aortică înseamnă că valva aortică nu se deschide complet din cauza unor mecanisme patologice ce produc îngroșarea, fibrozarea, fuzionarea sau calcificarea cuspelor (foitelor) valvei, frecvent din cauze degenerative, de ȋmbătrânire a valvei și determină formarea unui blocaj în calea tractului de ejecţie a sângelui ȋn ventriculul stâng. 

La pacienţii tineri, stenoza aortică este determinată de leziuni congenitale (valva bicuspidă, monocuspidă) pe care procesul de fibroză și calcificare le amplifică în timp. O altă cauză a bolii, ȋntâlnită mai rar, este boala reumatismală valvulară, ce produce leziuni postreumatice, care duc la fuzionarea comisurilor, a cuspelor și reducerea orificiului aortic.


De la instalarea simptomelor stenozei aortice, fără a interveni, speranţa de viaţă este redusă la câţiva ani. Chiar și ȋn cazurile asimptomatice, există riscul morţii subite, motiv pentru care urmărirea corectă și tratamentul acestor pacienţi este foarte important.

Deși terapia medicală, cum ar fi profilaxia endocarditei infecţioase, tratarea hipertensiunii arteriale,  utilizarea de diuretice pentru a reduce presiunea pulmonară și eliminarea lichidului pulmonar etc. pot oferi un ajutor temporar, atunci când simptomele persistă, este recomandată intervenţia chirurgicală de înlocuire valvulară.

 

Scopul intervenţiei chirurgicale este de a elimina simptomatologia, ameliorarea funcţiei ventriculare, evitarea riscului de moarte subită. 


Intervenţia de implantare valvulară aortică transcateter, cunoscută sub denumirea TAVI este o intervenţie de tip hibrid-chirurgie cardiavasculară și cardiologie intervenţională-care oferă cea mai bună soluţie de tratament pentru stenoza aortică strânsă, puternic simptomatică, cu o bună adresabilitate pacienţilor seniori, cu boli asociate.

Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, chirurg cu expertiză ȋn intervenţii de tip TAVI explică pentru Spectacola : 


 Prof. Dr. Lucian Dorobanţu in timpul procedurii TAVI. Sursa: Arhiva personala


“În timp ce majoritatea pacienţilor cu stenoză aortică severă pot beneficia de intervenţia cardiacă pe cord deschis, pentru 30-50% dintre pacienţii care asociază și alte comorbidităţi (boli pulmonare, renale sau neoplazice), o intervenţie clasică ar fi grevată de riscurile asociate unei intervenţii invazive. Acești pacienţi pot beneficia astăzi de o alternativă sigură, ce ȋmbină progresul tehnicilor minim invazive din chirurgia inimii, cu tehnicile intervenţionale. Implantarea transcateter de valvă aortică expandabilă/TAVI are o bună adresabilitate pacienţilor seniori, care nu se califică pentru intervenţia clasică, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Intervenţia se realizează fără tăierea sternului și fără a opri inima. Este o procedură sigură, ce oferă rezultate spectaculoase și cea mai rapidă recuperare.” , a declarat Prof. Dr. Lucian Dorobanţu pentru Spectacola. 

Ȋn ce constă implantarea valvulară aortică transcateter/TAVI

Implantare valvulară aortică transcateter este o procedură prin care în interiorul valvei îngustate a pacientului se va insera o nouă valvă biologică.
Există două modalităţi de a implanta valva:


• abord transfemural prin puncţionarea arterei femurale, o arteră de calibru mare, care este situată la nivelul rădăcinii coapsei;
• abord chirurgical transapical care implică o mică incizie la nivelul părţii stângi a toracelui pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii, prin care se va insera proteza.

TAVI este o procedură hibridă care necesită o abordare multidisciplinară, 360 de grade:

Pacienţii cu această adresabilitate către TAVI sunt atent evaluaţi, fiind triaţi printr-un protocol de evaluare preoperatorie în cadrul unei echipe multidisciplinare, formată din medici de specialităţi conexe: cardiolog, cardiolog intervenţionist, chirurg cardiac și medic anestezist. 

 

Prof. Dr. Lucian Dorobanţu: “Intervenţiile TAVI au adus un orizont de speranţă acestor cazuri, pacienţi seniori, cazuri complicate, cu patologie asociată”


Într-o primă etapă, pacienţii necesită o confirmare clinică și paraclinică a diagnosticului de stenoză aortică strânsă simptomatică, iar echipa medicală trebuie să stadializeze riscul chirurgical al pacientului, o clasă de risc înalt având indicație de ghid pentru TAVI. Pacienţii seniori, chiar si cei cu risc scăzut, au de asemenea indicaţie de TAVI. Pacienţii sunt atent evaluaţi, după examene periprocedurale: examen clinic, analize de sânge, ecocardiogramă, ecografie cardiacă, ecografie transesofagiană, Angio-CT, CT cu substanţă de contrast, coronarografie.


“Intervenţiile TAVI au adus un orizont de speranţă acestor cazuri, pacienţi seniori, cazuri complicate, cu patologie asociată. Vorbim despre intervenţii complexe, ce necesită expertiza și ultraspecializarea centrului ȋn acest tip de tehnici hibride, oferind abordare multidisciplinară: cardiologie intervenţională și chirurgie cardiacă. Acum 7-8 ani, singura modalitate de protezare a valvei consta în implantarea unei proteze valvulare pe cord deschis în cadrul intervenţiei chirurgicale clasice. Domeniul chirurgiei structurale a inimii este ȋn permanentă evoluţie, oferind an de an abordări terapeutice noi.” subliniază Prof. Dr. Lucian Dorobanţu.


Intervenţia TAVI o alternativă terapeutică superioară altor metode, disponibilă de peste 8 ani ȋn România 


Odată cu progresul medical și tehnologic, chirurgia cardiovasculară a urmat tendinţa minim invazivităţii, care aduce pacienţilor soluţii terapeutice inovative, cât mai puţin traumatice, cu recuperare rapidă. 


Procedura TAVI aduce beneficii notabile atât în ceea ce privește prognosticul vital, cât și rata de supraviețuire a pacienților seniori, cu risc crescut pentru o intervenţie clasică.
Acest tip de intervenţii oferă alternativă sigură pentru pacienţii care nu se califică pentru o soluţie chirurgicală, raportul risc-beneficiu fiind substanţial ȋn favoarea acestor tehnici hibride.
Obiectivul final al acestor intervenţii minim invazive este ameliorarea calității vieții oamenilor, pacienții care beneficiază de aceste tehnici moderne având beneficiile unei traume post-intervenţie reduse, unei durate mai mici de spitalizare și unei recuperări rapide, cu posibilitatea de reinserţie rapidă în familie și ȋn societate. 
Pacientul poate fi externat ȋn 4-5 zile de la intervenţie.
Aceste intervenţii minim invazive oferă un mare potenţial de inovaţie, fiind un progres medical ȋn termeni de rezultate clinice, cu rată de success mai mare de 98% ȋn centre cardiovasculare specializate

O intervenţie TAVI complexă, realizată de curând de echipa multidisciplinară coordonată de Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, printr-o metodă originală:

 

 Pacient critic ce suferea de stenoză aortică stransă, pacient polivascular sever, intens simptomatic, cu aortă de porțelan, bypass aorto-bifemural în urmă cu 2 ani, insuficiență renală cronică și ocluzie a unei artere renale. Pacientul avea în antecedente un stent implantat la nivelul celeilalte artere renale. O intervenție clasică de înlocuire de valvă aortică ar fi fost imposibilă. S-a optat pentru o procedură de tip TAVI. Noutatea acestui caz a fost calea de abord percutanată la nivelul protezei de bypass aorto-bifemural, fără să fie descoperită proteza.  Sunt foarte puţine intervenţii realizate prin această metodă la nivel mondial.

Intervenţiile de tip TAVI, catalogate până acum câțiva ani ca proceduri inovatoare se realizează astăzi de rutină ȋn România, în centrele cardiovasculare ultraspecializate, care integrează echipe complexe multidisciplinare, cu rezultate clinice spectaculoase, cu o rată de succes mai mare de 95%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: aorta  implantarea valvulara aortica transcateter  inima  lucian dorobantu  soctor  stenoza aortica  tavi 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Agerpres

Matija Sarkic, fotbalist, a murit la 26 de ani! Boala tăcută care l-a ucis, deși toți îl credeau sănătos! Mulți români suferă de așa ceva și nu știu

Teo Trandafir, captură video Youtube, Kanal D 2

Teo Trandafir a rămas șocată când a văzut cum arată Irina Columbeanu la 17 ani: „Fără buze, fără gene. E un copil”

Cosmin Cernat

Câștigător Insula de 1 milion. Marea finală a celui mai mare experiment televizat de la Kanal D

Sursă foto: Adrian Mutu/Instagram

Adrian Mutu se mândrește cu fata lui. Tânăra a absolvit liceul: „Urmează-ți visele și amintește-ți că familia te va susține întotdeauna!”

Roșii cu brânză, salată de vinete/ captură video Youtube, Vorbește Lumea

Bombele calorice ale verii. Nutriționiștii, semnal de alarmă: „Produc o inflamație foarte mare”. Uită acum de ele
pixel