Ce se întâmplă dacă bem alcool și mâncam în exces. Tudor Ciuhodaru: „Cazurile grave sunt internate la terapie intensivă„
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce se întâmplă dacă bem alcool și mâncăm în exces. 

Ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă, când toată lumea s-a pregătit cu tot felul de preparate tradiționale. De pe mesele românilor nu lipsesc sarmalele, salata de beof, carnea, dar nici băutura. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la excesele pe care le facem în această perioadă. 

Ce se întâmplă dacă bem alcool și mâncam în exces

„Zeci de pacienți au nevoie de asistență medicală în fiecare an chiar din prima zi de Crăciun. Pentru prima dată patologia etilico-traumatică a echilibrat și chiar depăşit ca număr şi gravitate patologia digestivă. Chiar dacă afectiunile digestive cauzate de reluarea brusca a alimentației bogate în carne și grăsimi după perioada postului ocupă un segment important în patologia perioadei. Nu lipsesc colicile biliare, gastritele, ulcerele criza, pancreatitele si hemoragiile digestive ce necesită urgent evaluare clinică, imagistica si biologica si terapie de urgenta. O parte dintre acestia pot fi rezolvati doar chirurgical iar cazurile grave sunt internate la terapie intensiva. Cei mai multi pacienti preferă însă tratamentul ambulator şi continuarea petrecerii la domiciliu.

Unul din 10 pacienți a consumat alcool. Excesul de alcool rămâne o constantă a sezonului, valorile alcoolemie depăşind adesea 200, 300 sau chiar 500 mg. Excesul de alcool nu este benefic, iar comele etilice sau tulburările de ritm cardiac pot fi letale. Neatenția, graba pregătirilor, precum și asocierea consumului de alcool a făcut ca pacienți din Iași, dar și din Bârlad, Vaslui, Suceava, Botoșani să ajungă cu plăgi, fracturi deschise, iar accidentele rutiere, agresiunile, bătuții și înjunghiaţii, nu au lipsit nici măcar de aceasta dată”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru fanatik.ro

 

Cum acordam primul ajutor în caz de intoxicare cu monoxid de carbon

 „Intoxicația cu monoxid poate fi letală. Monoxidul de carbon este un ucigaș tăcut în sezonul rece. Iată ce trebuie să știi și să faci, în astfel de intoxicații. Asta până când legea Ciuhodaru privind predarea noțiunilor de prim ajutor în școlile din România va fi adoptată de parlamentari.

Copiii sunt primii și cel mai sever afectați. Gravitatea e influențată de concentrația de gaz de toxic și de durata expunerii. Se produc prin inhalarea de gaze toxice produse de surse de încălzire (cu deficiențe) lăsate nesupravegheate (mai ales pe durata nopții!). Simptomele sunt extrem de variate și nespecifice: dureri de cap, greață, vărsături, astenie, vertij, tulburări de echilibru, respirație dificilă, puls accelerat, somnolență, convulsii, comă.”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru fanatik.ro

„Chiar dacă persoana pare a se simți perfect, solicitați ajutor medical”

„Primul ajutor constă în principal în scoaterea pacientului din mediul toxic și administrarea de oxigen, dar fără a pune salvatorul în pericol. Sunați la 112 și solicitați ajutor de urgență. Nu încercați niciodată să salvați o persoană intoxicată fără să-i anunțați mai întâi pe alții. Evacuați gazele toxice. Deschideți larg ferestrele sau ușile. Verificați dacă este sigur să intrați și evitați gazele inflamabile. Nu utilizați instalația electrică și nu aprindeți vreun chibrit/bricheta (risc de incendiu sau explozie). Respirați de câteva ori înainte de a intra. După ce intrați încercați să vă țineți respirația. Țineți o batistă udă la nas și la gură. După ce ați salvat persoana de pericol, verificați și monitorizați căile respiratorii ale persoanei, respirația și pulsul. Puteți administra oxigen sau analeptice respiratorii. Dacă este necesar începeți manevrele de resuscitare. Chiar dacă persoana pare a se simți perfect, solicitați ajutor medical.

Avertizăm, din nou, asupra necesității verificării periodice a surselor de încălzire. Numărul acestor intoxicații se menține îngrijorător de mare (tratăm cel puțin 100 de cazuri anual). Majoritatea factorilor de risc ai acestui tip de intoxicații pot fi controlați și corectați. Un alt motiv pentru introducerea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor ca materie obligatorie de studiu în toate școlile din România, așa cum prevede proiectul meu de lege.

Cazurile din urban sunt de opt ori mai numeroase față de cele din rural, probabil datorită utilizării necorespunzătoare a aragazului sau a centralei de apartament drept sursă de încălzire. În mediul rural o atenție crescută trebuie acordată sobelor de lut crăpate sau improvizate precum și modului în care acestea sunt folosite. Riscul de intoxicație crește atunci când se introduc prea multe lemne, cărbuni sau deșeuri vegetale, care scot fum și duc la acumularea de gaze în timpul nopții. De aceea a stinge focul din sobă înainte de culcare înseamnă doar o minimă măsură de precauție menită să protejeze vieți.”, a mai spus medicul, pentru sursa menționată mai sus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel