Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Înghițirea ocazională a unei gume de mestecat este, de obicei, inofensivă, spune Odelia Lewis, MD, medic de medicină de familie certificat în Brooklyn, New York, potrivit Livestrong.
Acestea fiind spuse, există ceva adevăr în zvonul că nu poți digera guma de mestecat. Într-adevăr, stomacul tău nu este capabil să descompună gustarea masticabilă, deoarece este făcută în mare parte din ingrediente sintetice. Ca urmare, aceasta trece intactă prin tractul digestiv până când este excretată în scaun, potrivit Clinicii Cleveland.
Nu se știe exact cât timp durează acest lucru și, probabil, depinde de o serie de factori, cum ar fi cantitatea de gumă pe care ați înghițit-o și cât de repede se mișcă sistemul dumneavoastră digestiv.
Nu este neobișnuit să mănânci lucruri pe care corpul tău nu le poate digera - alimente precum semințele crude și porumbul trec prin tractul gastrointestinal fără a se descompune prea mult, conform Cleveland Clinic.
În timp ce înghițirea gumei din când în când nu este neapărat un pericol, medicii nu recomandă să faci din asta un obicei din cauza potențialului ușor de complicații.
De exemplu: "În cazuri rare, înghițirea unei cantități prea mari de gumă - mai ales într-un timp scurt - poate duce la blocarea tractului digestiv", spune Dr. Lewis.
Conform Clinicii Mayo, un blocaj intestinal poate provoca simptome precum:
Dureri abdominale și crampe
Pierderea poftei de mâncare
Constipație
Vărsături
Incapacitatea de a avea o mișcare intestinală sau de a elimina gaze
Umflarea abdomenului
Lăsată netratată, aceasta poate duce, de asemenea, la leziuni permanente sau la infecții în tractul digestiv.
Și aceasta nu este singura complicație care trebuie luată în considerare. "Există îngrijorarea că guma poate ajunge în trahee", spune Candace Griffith, MD, medic internist certificat în Pensacola, Florida, potrivit Livestrong.
Deși rar, dacă guma ajunge în trahee, aceasta poate intra apoi în plămâni, spune Dr. Griffith. Potrivit Spitalului de Copii din Philadelphia, acest lucru poate duce la probleme precum:
Probleme de respirație
Sufocare
Tuse
"Orice obiect străin găsit acolo unde nu ar trebui să se afle în organism este un motiv de îngrijorare și poate duce la proceduri de îndepărtare care ar fi putut fi evitate", spune Dr. Griffith.
Aceste riscuri sunt mai pronunțate atunci când vine vorba de copii. "Copiii sunt mai predispuși să experimenteze episoade de sufocare și blocaje intestinale din cauza înghițirii gumei, în comparație cu adulții", spune Dr. Lewis.
De ce? Ei bine, "la copii, totul se face la scară mare - vor mesteca patru sau cinci gume de mestecat pentru a face cel mai mare balon", spune Dr. Griffith. "Ei pot încerca în mod inocent să înghită și sfârșesc prin a se sufoca. Deoarece reflexul lor de sufocare nu este la fel de dezvoltat ca la adulți, acest lucru este potențial periculos."
Există riscuri asociate cu înghițirea regulată a gumei de mestecat, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțați de tot la mestecat.
De fapt, există unele beneficii ale gumei de mestecat. De exemplu, mestecarea gumei în timp ce efectuați sarcini poate îmbunătăți diverse aspecte ale funcției cerebrale, inclusiv vigilența și concentrarea, conform unei analize din mai 2015 din BioMed Research International.
Cercetările au arătat, de asemenea, că guma de mestecat poate ajuta la reducerea nivelului de stres, potrivit unui studiu din iunie 2012 în Appetite.
Amintiți-vă doar să aruncați guma folosită în mod tradițional: aruncând-o la gunoi. În acest fel, vă puteți bucura de beneficiile gumei de mestecat fără să vă asumați niciunul dintre riscurile asociate cu înghițirea gumei.
Potrivit medicilor, înghițirea gumei din când în când este, în general, inofensivă.
Cu toate acestea, cel mai bine este să nu faceți din asta un obicei și să evitați întotdeauna să înghițiți pachete mari de gumă, deoarece acest lucru vă poate expune la riscul unei obstrucții pulmonare sau intestinale.
De asemenea, este important să evitați să le dați gumă (în special porții mari) copiilor mici și să monitorizați îndeaproape copiii mai mari atunci când mestecă gumă, deoarece aceștia prezintă un risc mai mare de sufocare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: guma guma mestecat inghitit sănătate
Anca Hâncu, doctor în...