CRBL a bifat a doua intervenție din viața sa în decurs de o lună, la 46 de ani: „Am trecut la etapa următoare. Viața este mult prea scurtă”/ Foto
Iată 11 dintre cele mai răspândite și înșelătoare mituri despre somn
1. Este bine dacă poți adormi oriunde
Adormitul oriunde nu este un lucru bun. Dacă dormiți în mod regulat o cantitate bună de somn și respectați un program care să se potrivească ritmurilor dumneavoastră circadiene, pur și simplu nu vă veți simți obosit de fiecare dată când luminile se sting pentru un film sau când instructorul de yoga vă pune să faceți exercitii de relaxare. Dacă adormiți în timpul zilei, este timpul să dormiți mai mult noaptea.
2. Toată lumea sforăie
Sforăit ușor ocazional? Sigur, cine nu a făcut-o? Dar dacă vorbim de sforăituri obișnuite, care zguduie casa, nu este normal. Fundația Sleep Foundation spune că merită să vorbiți cu un medic sau cu un specialist în somn dacă sforăiți mai mult de trei nopți pe săptămână sau dacă sforăitul este deosebit de puternic sau sună ca o gâfâială, o sufocare sau o sforăială. În acest caz, ar putea fi un semn de apnee obstructivă în somn, mai ales dacă este însoțit de somnolență sau oboseală în timpul zilei.
3. Alcoolul te ajută să dormi
Un păhărel de alcool seara vă poate face să vă simțiți somnoros, dar există o altă față a monedei: alcoolul tinde să vă perturbe somnul. Veți avea mai puțin somn REM, iar studiile sugerează că organismul dumneavoastră nu va produce la fel de mult hormon de creștere ca de obicei dacă ați consumat alcool înainte de culcare. Așadar, chiar dacă veți avea opt ore complete, probabil că nu veți fi la fel de odihnit ca în cazul în care ați fi sărit peste paharul de alcool înainte de culcare.
4. Poți să te obișnuiești să dormi cinci ore pe noapte dacă îți propui cu adevărat acest lucru
Aceasta este una dintre acele minciuni pe care oamenii lipsiți de somn adoră să și-o spună. Majoritatea adulților au nevoie de între șapte și nouă ore de somn pe noapte, cu mici variații - deci probabil că există câțiva oameni sănătoși care dorm cinci ore. Dar aceștia ar trebui să fie rari și nu există dovezi care să sugereze că oamenii pot să se determine să aibă nevoie de mai puțin somn. Persoanele care spun că dorm în mod obișnuit mai puțin decât indicațiile sunt de obicei mincinoase, greșesc sau pur și simplu sunt lipsite de somn.
5. Exercițiile de seară îngreunează somnul
Este posibil să fi observat că este mai greu să dormi după un antrenament de seară. Dar asta nu este neapărat din cauza antrenamentului de seară. Până la urmă, exercițiile fizice tind să vă îmbunătățească calitatea somnului. Vinovatul poate fi de fapt ceea ce se întâmplă în timpul restului rutinei de seară: Corpul nostru primește indicii despre momentul în care este timpul de a dormi din programul nostru de mese, astfel încât acea masă sau acel shake de după antrenament poate fi ceea ce face mai greu să ajungi la timp la culcare.
6. Unii oameni nu visează niciodată
Avem tendința de a avea între patru și șase vise în fiecare noapte și le uităm pe toate până ne trezim. (Deși somnul REM este considerat stadiul în care au loc visele, experimentăm, de asemenea, o anumită activitate cerebrală asemănătoare viselor în toate stadiile de somn). Creierul nostru se pricepe foarte bine să șteargă visele până dimineața, așa că, dacă nu ai fost trezit în timpul unui vis, sunt șanse să fi avut o grămadă și să nu știi asta.
7. Ai nevoie de un somn bun înainte de un eveniment important
Uite, ideal ar fi să dormiți bine înainte de acel test important, de acea cursă sau de prezentarea de la serviciu. Dar, uneori, ești prea emoționat sau nervos pentru a dormi. Vești bune: o noapte proastă de somn are doar un efect mic asupra performanțelor tale fizice și metalice, iar efectul ar putea să nu fie deloc vizibil dacă ai dormit bine înainte de acea noapte grea, potrivit lifehacker.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: mituri somn
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...