Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative
Utilizarea culinară și terapeutică a mierii este cunoscută de mii de ani, fapt dovedit de prezența acesteia în anumite picturi rupestre. China și Portugalia sunt principalii exportatori ai acestui produs, din ce în ce mai solicitat internațional. O cunoaștem foarte bine, dar știm și despre beneficiile directe pe care le aduce sănătății?
Există peste 300 de varietăți de miere din diferite origini florale, așa că gustul, culoarea și mirosul acesteia depind de florile și plantele pe care albinele le polenizează. Compoziția ei este, de asemenea, variabilă, dar există numitori comuni, cum ar fi carbohidrații (fructoză și glucoză), dizaharidele și aminoacizii. Unul dintre beneficiile terapeutice poate că mai puțin cunoscute ale mierii este puterea sa cicatrizantă, chiar dacă este cunoscută din timpuri străvechi. În acest sens, dovezile științifice au susținut capacitatea sa antibacteriană și antiinflamatoare de a cicatriza arsuri de grosime parțială și, de asemenea, răni infectate după o intervenție chirurgicală.
Mierea este, în esență, zahăr pur, fără grăsimi și cu anumite urme de proteine și fibre. Deși conține nutrienți precum vitaminele (B, C), niacina, acidul folic, minerale (fier, zinc) și antioxidanți, majoritatea oamenilor nu consumă suficient pentru ca aceste elemente să fie doze semnificative în dietă. Impactul antioxidanților este totuși important, fiind esențial pentru unele dintre cele mai răspândite boli.
Te-ar putea interesa și: Afinele, un elixir de viaţă lungă. Top trei boli pe care te ajută să le combați
Tensiunea arterială este un factor fundamental în evaluarea riscului de boli cardiace, un domeniu de interes pentru comunitatea științifică din perspectiva nutrițională. În ceea ce privește consumul de miere, un studiu efectuat pe femei cu vârsta de peste 40 de ani a asociat acest lucru cu un risc mai scăzut de hipertensiune în acest grup populațional. Aici trebuie adăugat și impactul propolisului, o rășină a cărei acțiune asupra nivelurilor de colesterol și trigliceride a fost, de asemenea, evaluată la animale.
Te-ar putea interesa și: Top 3 alimente care te ajută să combați inflamația din corp. Carmen Brumă: „Previn bolile cardiovasculare”
Printre antioxidanții care se găsesc în cantitate mare în miere, ar trebui să evidențiem flavonoidele și acizii fenolici, fiind mai mari dozele în mierea de culoare mai închisă. Acești compuși joacă un rol esențial în combaterea leziunilor celulare care se manifestă, de exemplu, în bolile cardiace sau în îmbătrânirea prematură.
Te-ar putea interesa și: Dr. Mihail dezvăluie alimentul care scade semnificativ riscul de cancer de colon. Este ieftin și se găsește în orice supermarket
Diverse studii au confirmat că mierea poate crește nivelurile de adiponectină, un hormon care reduce inflamația și îmbunătățește reglementarea zahărului din sânge. În această direcție, au fost realizate cercetări care arată că persoanele cu diabet de tip 2 care consumă zilnic miere pe stomacul gol pot beneficia de o îmbunătățire a controlului glicemic, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...