Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
În urmă cu un an, Adda a ajuns la urgență, în urma unei reacții alergice grave. Vedeta avea edem la nivelul gâtului, astfel că îi era dificil să respire. Mai mult, pe corpul acesteia apăruse o urticarie atipică, despre care avea să afle că poartă denumirea de Dermografism. După luni de zile de investigații, medicii i-au pus diagnosticul de intoleranță la Histamină și vedeta a început să urmeze un tratament dificil și un regim alimentar extrem de restrictiv. Săptămâna aceasta, artista a anunţat că a fost diagnosticată greşit.
Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena Stars despre boala cu care a fost diagnosticată artista, dar și care sunt simptomele care ne indică că am fost infectați cu anumiți viruși, în urma unei mușcături de căpușe.
"Este o mare problemă, și din păcate nu este singulară pentru că atunci când vorbim despre această boală și anume, Borelioza, boala Lyme sau boala cu o mie de feţe. Simptomatologia este extrem de variată, și poate mima peste 200 de afecțiuni. De aceea prevenția, educația, informarea, tratamentul sunt extrem de importante. Este o problemă de sănătate publică, subraportată, subdiagnosticată. Este foarte important, pentru fiecare dintre noi, să reținem câteva lucruri extrem de importante. În primul rând, înainte să pui un diagnostic, ai nevoie de un istoric. Din păcate, puțini pacienți își amintesc că au fost mușcați de o căpușă, pentru că are o substanță anestezică în lichidul pe care îl lasă atunci când mușcă și nu își mai amintește nimeni de acea mușcătură, mai ales că nu doare, nu apar modificări locale", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
"Suntem dispuși să fim mai puțin atenți la simptome mai puțin specifice, cum ar fi semnele unei febre de vară, gripă de vară, așa cum se spune după mușcătura de căpușă, adică sensibilitate, stare generală proastă, astenie, dureri în gât, care pot mima oricare altă afecțiune, iar modificările locale, acolo unde mușcă căpușa, ar trebui urmărită cu mare atenție pentru că, dacă am ști ziua în care ne-a mușcat, am putea vedea un semn extrem de important şi specific. Acel aspect, în formă de arc, se extinde de la locul mușcăturii și poate indica că ne aflăm în această situație.
Noi avem foarte mulți pacienți cu manifestări neurologice și, în momentul în care există vreo suspiciune că a fost la iarbă verde în ultimele două săptămâni sau dacă raportează că au fost mușcați de căpușă, îi trimitem să își facă acele teste serologice pentru a avea orientare. La pacienții cu forme severe, critice chiar, de meningoencefalită manifestate în tip accident vascular cerebral, noi facem inclusiv puncție rahidiară și recoltăm în așa fel încât să identificăm bacteria.
Apropo de această pacientă, sunt cel puțin două bacterii implicate acolo și se pune problema fie că a fost mușcată de o căpușă care era infectată în același timp cu mai multe bacterii sau că au fost mai multe căpușe care au transmis boala", a concluzionat specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: adda boala capusa tudor ciuhodaru