Dacă până și prințesa Kate are cancer, cum ne putem noi, oamenii simpli, să ne apărăm? Răspunsul marelui profesor Irinel Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prinţesa Kate are cancer.  

„Cel mai important lucru în diagnosticul cancerului este istoricul familial. Cine a avut în familie cazuri de cancer trebuie să aibă o atenție în plus pentru că poate apărea la vârste foarte tinere. Componenta genetică trebuie depistată. Există anumite gene la care probabilitatea de a apărea un cancer este foarte mare. Să nu uităm exemplul Angelinei Jolie care şi-a făcut dublă mastectomie pentru că avea mutații ale unor gene care predispun foarte mult la cancer de sân”, a zis Prof. Dr. Irinel Popescu la Antena 3 CNN, în emisiunea Mihaelei Bîrzilă - News Magazine.

 

Cancerele pe care le putem descoperi în faze incipiente

 

„Există cancere în care se poate face depistare precoce - în cancerul de sân, cancerul colorectal, pulmonar. Și există cancere în care nu există programe de depistare precoce. Singura recomandare ar fi o legătură strânsă cu medicul de familie. Un control pe an este obligatoriu, o dată la șase luni este cu atât mai bine. Aceste controale sunt singurele modalități de a depista precoce un cancer”, a mai zis profesorul.

 

Întrebat dacă există vreo dietă anti-cancer, Prof. Dr. Irinel Popescu a zis că ficatul este extrem de important. Și cum protejăm acest organ? Nu trebuie să bem alcool și trebuie să fim atenți la ce medicamente luăm.

„Adică înainte de a le lua, trebuie să studiem bine prospectul pentru a vedea dacă are efecte toxice-hepatice. Cum putem ajuta ficatul? Generic spus, recomandarea este să mâncăm din grădină dacă putem. Din grădină, lucrurile sunt garantate: nu conțin aditivi, nu conțin conservanți, nu conțin toxice. Dacă nu avem grădină, trebuie să evităm mâncarea fast-food. Este cea mai toxică dintre toate”, a mai zis marele profesor.

 

Consultația oncologică este necesară în cazul unei suspiciuni de cancer, deoarece depistarea precoce salvează vieți. Medicul oncolog evaluează clinic pacientul, analizează dosarul medical și recomandă analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic. Dacă este stabilit diagnosticul de cancer, pacientului îi sunt prezentate informații amănunțite despre boală și despre prognosticul acestuia, cu discutarea opțiunilor de tratament curativ sau paliativ.

Consultația la medicul oncolog se poate efectua și pentru primirea unei a doua opinii asupra diagnosticului și tratamentului. Scopul acestei consultații este de a ajuta pacientul să înțeleagă opțiunile disponibile și de a lua o decizie în alegerea tratamentului potrivit, informează SANADOR.

 

 

VEZI ȘI: Prima reacție a Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Ce a transmis suveranul britanic:

https://www.spectacola.ro/prima-reactie-a-regelui-charles-dupa-ce-nora-sa-kate-middleton-a-anuntat-ca-are-cancer-ce-a-transmis-suveranul-britanic_37822.html

 

 

Tratamentul oncologic poate include:

 

chimioterapie (tratamentul cancerului cu medicamente care distrug sau încetinesc creșterea celulelor neoplazice); hormonoterapie (pentru tratamentul tumorilor maligne ale căror celule au receptori hormonali).

terapii biologice:terapii țintite (țintesc specific proteinele care controlează creșterea celulelor neoplazice); imunoterapie (tratamente biologice care acționează asupra sistemului imun, ajutându-l să lupte cu cancerul).

Medicul oncolog administrează medicamentele, supraveghează reacțiile adverse și urmărește pacienții după încheierea tratamentului. Medicamentele folosite în oncologie pot fi substanțe administrate în venă (intravenos), injecții administrate în mușchi (intramuscular) sau sub formă de capsule, tablete.

Tratamentele suportive și paliative se recomandă pacienților la care tratamentele active cu viză curativă nu sunt oportune. Ele se administrează cu implicarea altor specialități medicale: chirurgie toracică, gastroenterologie, chirurgie abdominală sau ginecologică, urologie, medicină internă, informează SANADOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Anca Murgoci
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




pixel