Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Anca Dimancea vine cu...
Și, deși nu există un singur mod corect de a te îmbrăca pentru o odihnă optimă, să te încalți cu o pereche de șosete înainte de a te culca ar putea avea de fapt beneficii dincolo de încălzirea degetelor.
Iată care sunt beneficiile dormitului cu șosete și alte trucuri pentru a avea parte de somn de calitate, potrivit Livestrong.
Pe scurt, da, poate. Pentru început, dormitul cu șosete poate preveni răcirea picioarelor - „o senzație care poate fi deosebit de inconfortabilă pentru unii oameni și, la rândul său, poate inhiba capacitatea acestora de a adormi”, spune Daniel Barone, MD, director medical asociat la Centrul Weill Cornell pentru Medicina Somnului și autor al cărții The Story of Sleep.
Dar "principala teorie a motivului pentru care purtarea șosetelor în pat vă poate ajuta să dormiți mai bine se bazează pe conceptul că temperatura corpului dumneavoastră de bază va influența cât de bine dormiți", spune Raj Dasgupta, MD, profesor asociat clinic la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Medicină a Somnului.
Temperatura corpului dumneavoastră este legată de ritmul circadian (adică de ceasul intern de 24 de ore care vă reglează ciclul somn-veghe). Aceasta crește în mod constant pe parcursul zilei înainte de a scădea noaptea.
Atunci când scade, în esență, semnalează organismului dumneavoastră că este timpul să se pregătească pentru somn. (Acesta este, de asemenea, motivul pentru care o temperatură mai rece a camerei este cea mai bună pentru a dormi).
"Pentru ca schimbările de temperatură corporală centrală să aibă loc, corpul tău trebuie să fie capabil să rețină sau să piardă căldură în mod eficient", spune Dr. Dasgupta. "Acest lucru se face în principal prin intermediul pielii tale, care are o rețea de vase de sânge numite capilare care rulează sub ea."
Îmbrăcămintea vă încălzește picioarele, relaxând și lărgind vasele de sânge - ceea ce îmbunătățește circulația - pentru a ajuta corpul să elibereze mai multă căldură și să se răcească în general.
Ca rezultat, s-ar putea să adormiți mai repede și să rămâneți adormit mai mult timp. De fapt, într-un studiu de referință din octombrie 2006, publicat în Physiology & Behavior, cercetătorii au testat diverse strategii de somn pe participanți cu și fără probleme de sănătate ( insomnie cronică) și au descoperit că adulții din ambele grupuri care au dormit cu șosete pe ei au adormit mai repede decât cei care erau desculți.
Mai mult, un studiu din aprilie 2019, publicat în Journal of Physiological Anthropology, a constatat că participanții - șase bărbați tineri - au adormit, în medie, cu 7,5 minute mai repede și au dormit cu 32 de minute mai mult cu șosete, comparativ cu atunci când au dormit fără șosete în picioare.
Este important de reținut, totuși, că simpla purtare a unei perechi de șosete noaptea nu te va trimite direct în țara viselor.
Și nu este "un substitut pentru tratamentul insomniei sau al altor probleme de somn", spune Dr. Dasgupta, care consideră că este mai degrabă o tactică de "igienă a somnului" similară cu scăderea temperaturii și evitarea luminii albastre înainte de culcare.
În timp ce purtarea șosetelor la pat nu este o garanție pentru un somn mai rapid și mai profund, există alte câteva avantaje pe care le poate oferi:
Picioarele reci sunt ceva obișnuit la persoanele cu boala sau fenomenul Raynaud, o afecțiune care face ca vasele de sânge de la extremități să se strângă, reducând circulația și făcând ca anumite părți ale corpului - în special degetele de la mâini și de la picioare - să devină reci, amorțite și decolorate, potrivit Institutului Național de Artrite și Boli Musculo-scheletice și ale Pielei (NIAMSD).
Aceste episoade dureroase pot fi provocate de diverși factori declanșatori, inclusiv expunerea la frig.
La fel cum senzația de îngheț te poate împiedica să dormi, la fel și transpirația de parcă ai fi în deșert - un simptom comun numit "bufeuri" care poate apărea în timpul menopauzei.
Bufeurile fierbinți - cunoscute și ca transpirații nocturne - pot, din păcate, să vă perturbe și somnul de noapte. Ele sunt cauzate de fluctuațiile hormonale care vă dau peste cap sistemul de termoreglare.
Cu alte cuvinte, dacă hormonii dvs. sunt dereglați, temperatura corpului dvs. ar putea fi și ea dată peste cap.
Dar, datorită capacității lor de a reduce temperatura corpului central, șosetele vă pot ajuta să evitați orice vârfuri bruște de temperatură care pot face dificilă căderea și menținerea somnului, spune Dr. Barone.
Pielea uscată și crăpată poate fi incomodă pe orice parte a corpului, dar mai ales când este pe picioare și călcâie.
Purtarea șosetelor la somn poate calma orice iritație care ar putea fi provocată de câinii tăi care latră. Este simplu, într-adevăr: Aplicarea unei loțiuni pe picioare (cum ar fi una dintre aceste cele mai bune creme pentru picioare) înainte de a pune o pereche de șosete de bumbac poate ajuta la blocarea hidratantului astfel încât să vă hrănească pielea și să vă ajute să nu vă uscați mai mult picioarele, potrivit Cleveland Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: dormit somn sosete
Anca Dimancea vine cu...
Halterofilul Tiberiu Ionuț Donose a obținut nu mai puțin...