De ce NU intervenim când vedem hărțuire pe stradă și de ce "femeia e de vină". Ana Măiță, mărturisire: Privirea aia de groază absolută și rușine mă va urmări pentru totdeauna
Ana Măiță a vorbit, pentru DC Medical, despre hărțuirea stradală, de ce se mai întâmplă încă și cum putem să oprim fenomenul. Ana Măiță a făcut o mărturisire, lecție importantă pentru femei. "Realitatea este că asta este ceea ce trăiesc cele mai multe femei. Și pentru asta nu trebuie să își facă toate corp de cetate, cum am avut eu norocul să am din născare".

Hărțuirea stradală include comentarii, gesturi sau acte nedorite îndreptate către o persoană într-un spațiu public, fără consimțământul acesteia.


"Hei, pisi", "ce faci, frumoaso?", "ce bună ești", priviri, strigăte, comentarii obscene, solicitări repetate de a vă cere numărul de telefon sau numele după ce ați refuzat în mod clar, urmărirea, pipăirea... toate acestea sunt forme obișnuite de hărțuire sexuală în spații publice, ceea ce se rezumă clar la hărțuire stradală, un delict inițiat de persoane străine, cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume, dar în special fetele și femeile.

Mai exact și mai pe înțelesul tuturor, prin hățuirea stradală vorbim despre un comportament abuziv al agresorului față de victimă, un comportament de intimidare, de multe ori cu tentă sexuală. 

La inițiativa celor doi creatori de conținut, Georgiana Năstase și Dragoș Dado, care au decis să facă educație prin clipuri manifest și să dea o palmă societății, s-a alăturat și Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

 

Într-un interviu pentru DC Medical, Ana Măiță a vorbit despre acest fenomen al hărțuirii stradale, de ce se mai întâmplă încă în anul 2022, care este scopul pentru care, în special bărbații, apelează la astfel de comportamente, care este impactul asupra femeilor și ce putem face pentru a crește gradul de conștientizare al fenomenului.

Întrebată de ce întâlnim în continuare cazuri de hărțuire stradală, Ana Măiță ne-a spus că: "se întâmplă pentru că societatea românească o permite în continuare".

"Hărțuirea stradală nu este o interacțiune între două persoane: agresor și victimă, ci este o interacțiune între victimă, agresor și restul trecătorilor. Iar ei trebuie să aleagă de ce parte sunt: de partea victimei sau de partea agresorilor. Tăcând, trecând mai departe și prefăcându-te că nu vezi ce se întâmplă nu înseamnă că nu te bagi, ca ești neutru, ci că ești de partea agresorului.

Prin tăcerea și refuzul de a interveni pentru a apăra victima creăm spațiul de acțiune necesar pentru agresor. Atât de simplu este!

Sigur, există și cazurile în care hărțuirea stradală se întâmplă într-un punct sau într-un moment în care nu sunt alții în jur, dar adevărul este că aceste situații sunt rare. Și chiar și atunci, orice victimă ar trebui să știe că dacă strigă Ajutor cineva va ieși, măcar la geam", a completat Ana Măiță. 

Cifrele despre hărțuirea stradală în România sunt îngrijorătoare. Și chiar dacă cercetări despre acest fenomen nu s-au mai făcut de câțiva ani, realitatea nu s-a schimbat în bine în timp. 

"95% dintre femei sunt hărțuite pe stradă, conform unei cercetări din 2017 a Simonei Chirciu, prima cercetare de acest fel pe tema hărțuirii stradale realizată în România. Aproximativ 63% dintre femeile intervievate aveau între 12 și 18 ani când au fost agresate pe stradă prima oară", a spus Ana Măiță pentru DC Medical. 

Cifrele nu se opresc aici. Din fericire, din anul 2018, România are o lege care pedepsește hărţuirea stradală, potrivit căreia: "Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat".

Citește continuarea pe DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 23 noi 2022, 08:51

Foto Freepik

Horoscop CHINEZESC 2023. Anul Iepurelui de Apă. Previziuni pentru toate zodiile

Mihaela Bilic, foto Arhiva Personală

Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

Sfantul Andrei, foto creștinortodox.ro

Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie 2022

Sursa foto: Gina Pistol, Instagram

„Minte că are un copil cu Smiley”. Acuzațiile șocante primite de Gina Pistol. Cum a reacționat prezentatoarea

Lidia Fecioru, captură video Youtube/ Ilinca Vandici

Ceaiul care te ajută să nu mai mergi des la toaletă. Lidia Fecioru: "Rezultatele se văd după două luni"

Andreea Bălan, Dana Budeanu/ captură video Youtube, Instagram

Dana Budeanu o face praf pe Andreea Bălan: „Copiii vor cere despăgubiri la 18 ani” / VIDEO

Florin Piersic Jr./ Florin Piersic. Foto Instagram

Florin Piersic și fiul său nu mai „comunică”. Gestul care a dus la ruptura dintre cei doi: „El a venit și a făcut cumva bășcălie. M-a șocat gestul”

Cristina Demetrescu, captură Video PRO TV

Horoscop DECEMBRIE 2022. Cristina Demetrescu: „Este momentul adevărului”. Zodiile norocoase ale lunii

Carmen Harra, Foto Facebook

Carmen Harra, avertisment pentru 2023: „Ăștia sunt anii fatidici. Biblia mereu vorbește de perioada aceea de 7 ani în care oamenii suferă de boli, de sărăcie, de foamete”

Sursa foto: Andreea Esca, Instagram

Andreea Esca, îndrăgostită de fiul unui actor celebru: „Primul iubit nu se uită niciodată. M-a iubit ani la rând”

Dan Negru și Fuego, Kanal D

Dan Negru, motivul pentru care Fuego îl sună mereu. Prezentatorul TV l-a dat de gol: „N-am prea zis-o, dar o zic acum, la televizor!”

Sursa foto: Andreea Bălan, Instagram

Andreea Bălan a îmbrăcat rochia de mireasă: „Sunt o mireasă frumoasă. Mie îmi place să iubesc”