De ce NU intervenim când vedem hărțuire pe stradă și de ce "femeia e de vină". Ana Măiță, mărturisire: Privirea aia de groază absolută și rușine mă va urmări pentru totdeauna
Data publicării:
Ana Măiță a vorbit, pentru DC Medical, despre hărțuirea stradală, de ce se mai întâmplă încă și cum putem să oprim fenomenul. Ana Măiță a făcut o mărturisire, lecție importantă pentru femei. "Realitatea este că asta este ceea ce trăiesc cele mai multe femei. Și pentru asta nu trebuie să își facă toate corp de cetate, cum am avut eu norocul să am din născare".

Hărțuirea stradală include comentarii, gesturi sau acte nedorite îndreptate către o persoană într-un spațiu public, fără consimțământul acesteia.


"Hei, pisi", "ce faci, frumoaso?", "ce bună ești", priviri, strigăte, comentarii obscene, solicitări repetate de a vă cere numărul de telefon sau numele după ce ați refuzat în mod clar, urmărirea, pipăirea... toate acestea sunt forme obișnuite de hărțuire sexuală în spații publice, ceea ce se rezumă clar la hărțuire stradală, un delict inițiat de persoane străine, cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume, dar în special fetele și femeile.

Mai exact și mai pe înțelesul tuturor, prin hățuirea stradală vorbim despre un comportament abuziv al agresorului față de victimă, un comportament de intimidare, de multe ori cu tentă sexuală. 

La inițiativa celor doi creatori de conținut, Georgiana Năstase și Dragoș Dado, care au decis să facă educație prin clipuri manifest și să dea o palmă societății, s-a alăturat și Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

 

Într-un interviu pentru DC Medical, Ana Măiță a vorbit despre acest fenomen al hărțuirii stradale, de ce se mai întâmplă încă în anul 2022, care este scopul pentru care, în special bărbații, apelează la astfel de comportamente, care este impactul asupra femeilor și ce putem face pentru a crește gradul de conștientizare al fenomenului.

Întrebată de ce întâlnim în continuare cazuri de hărțuire stradală, Ana Măiță ne-a spus că: "se întâmplă pentru că societatea românească o permite în continuare".

"Hărțuirea stradală nu este o interacțiune între două persoane: agresor și victimă, ci este o interacțiune între victimă, agresor și restul trecătorilor. Iar ei trebuie să aleagă de ce parte sunt: de partea victimei sau de partea agresorilor. Tăcând, trecând mai departe și prefăcându-te că nu vezi ce se întâmplă nu înseamnă că nu te bagi, ca ești neutru, ci că ești de partea agresorului.

Prin tăcerea și refuzul de a interveni pentru a apăra victima creăm spațiul de acțiune necesar pentru agresor. Atât de simplu este!

Sigur, există și cazurile în care hărțuirea stradală se întâmplă într-un punct sau într-un moment în care nu sunt alții în jur, dar adevărul este că aceste situații sunt rare. Și chiar și atunci, orice victimă ar trebui să știe că dacă strigă Ajutor cineva va ieși, măcar la geam", a completat Ana Măiță. 

Cifrele despre hărțuirea stradală în România sunt îngrijorătoare. Și chiar dacă cercetări despre acest fenomen nu s-au mai făcut de câțiva ani, realitatea nu s-a schimbat în bine în timp. 

"95% dintre femei sunt hărțuite pe stradă, conform unei cercetări din 2017 a Simonei Chirciu, prima cercetare de acest fel pe tema hărțuirii stradale realizată în România. Aproximativ 63% dintre femeile intervievate aveau între 12 și 18 ani când au fost agresate pe stradă prima oară", a spus Ana Măiță pentru DC Medical. 

Cifrele nu se opresc aici. Din fericire, din anul 2018, România are o lege care pedepsește hărţuirea stradală, potrivit căreia: "Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat".

Citește continuarea pe DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: ana maita  dragos dodo  georgiana nastase  hartuire  mame 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




pixel