Oana Roman trece prin momente dificile. Fiica sa, Isabela, se confruntă cu probleme de sănătate: „Va urma o perioadă grea pentru amândouă”
Consumul de alcool are o gamă variată de efecte asupra corpului uman, care depind de cantitatea și frecvența consumului.
Alcoolul acționează ca un depresant al sistemului nervos central, încetinind activitatea cerebrală. La început, poate provoca o senzație de relaxare și euforie, dar pe măsură ce consumul continuă, poate duce la scăderea coordonării, vorbire neclară, judecată afectată și, în doze mari, la pierderea cunoștinței sau comă alcoolică. Consumul de alcool poate modifica starea emoțională, conducând la fluctuații între euforie, furie, tristețe sau anxietate.
Consumul moderat de alcool a fost asociat cu unele beneficii cardiovasculare, cum ar fi creșterea nivelului de HDL (colesterol "bun"), dar consumul excesiv crește riscul de hipertensiune, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.
De asemenea, consumul de alcool poate exacerba problemele de sănătate mentală existente și poate contribui la dezvoltarea unor tulburări, cum ar fi depresia și anxietatea. De asemenea, poate duce la dependență, cunoscută sub numele de alcoolism, care este o boală cronică ce necesită tratament specializat.
Te-ar putea interesa și: De ce trebuie să punem piureul la frigider. Nu te așteptai la asta
Doctor Mihail a vorbit despre modul în care alcoolul acționează în organismul nostru, dar și despre efectele negative pe care acesta le are pentru sănătate. Acesta a explicat că, așa cum alcoolul omoară bacteriile de pe o rană sau o suprafață, în același mod acționează și cu bacteriile bune din intestinul nostru, distrugându-le.
„Să bei alcool e ca și cum ai turna clor într-un acvariu plin de pești. Otrăvești mediul și faci rău locuitorilor acelui acvariu. De ce? Pentru că consumul de alcool distruge bacteriile benefice ale intestinului, întrerupe semnalizarea chimică și neuronală între intestin, ficat și creier și distruge stratul de protecție al intestinului. Când ai o rană sau când vrei să dezinfectezi o suprafață dai cu alcool, pentru că alcoolul omoară bacteriile. În același fel, alcoolul, din păcate, omoară bacteriile bune din intestinul tău. Și astfel, consumul de alcool perturbă axa intestin-ficat-creier. Concret, intestinele tale comunică cu creierul și intestinele tale îți pot da o senzație de bine sau o senzație de rău. În momentul în care tu consumi alcool cronic, intestinul tău devine permeabil și poate să ducă la ceea ce se cheamă „leaky gut”. Asta va permite toxinelor să treacă din intestin în sânge și în creier și asta duce la inflamație, poate să ducă la depresie, la anxietate, la stări de rău și la o perturbare a întregii activități a corpului tău”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Pericolul din spatele consumului de prăjeli. Ce spune Doctor Mihail
@doctor.mihail Consumul de alcool afectează microbiomul. Iată ce se întâmplă ☝????????????⚕️
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...