Tranzitul lui Marte în Leu și Mercur în Săgetător: Ce rezervă săptămâna 4 - 10 noiembrie pentru fiecare zodie
Dovleacul este unul dintre fructele-vedetă ale toamnei, fiind adesea folosit pentru celebra plăcintă. Cu toate acestea, dovleacul poate fi folosit în mult mai multe rețete și este extrem de benefic pentru sănătatea noastră. Dovleacul este versatil în bucătărie și poate fi utilizat atât în preparate dulci, cât și în preparate sărate. Poate fi consumat sub formă de piure, supă, copt sau chiar adăugat în smoothie-uri.
Invitată în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist Diabet Zaharat, a explicat care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de dovleac, dar și cum îl putem introduce în mesele de zi cu zi. Medicul a precizat că dovleacul este foarte bogat în vitamina A și conține vitamina C, care susține formarea colagenului, astfel fiind un aliment ideal împotriva ridurilor. De asemenea, dovleacul are un conținut de magneziu și zinc și este o sursă foarte bună de fibre solubile moi, astfel că ajută atât în cazul consttipației, cât și al diareei.
În plus, deși este o sursă de carbohidrați cu indice glicemic crescut, are o încărcătură glicemică scăzută. Dacă mâncăm o cantitate moderată de dovleac, glicemia nu va crește. Dovleacul poate fi un înlocuitor pentru pâine, orez sau paste, acestea având un indice glicemic mai mare. El poate fi folosit ca garnitură, dar și ca desert, pentru că este dulce. Raportul caloric este și el foarte mic, astfel că un bol de dovleac gătit are între 50 și 70 de calorii. Mai mult decât atât, pentru a ne bucura de acest fruct pe tot parcursul anului, îl putem congela, iar apoi îl includem în alimentația noastră fără a aștepta să vină toamna.
Te-ar putea interesa și: Nici fructe, nici cafea. O nutriționistă recomandă câteva idei de mic dejun sățios pentru a pierde în greutate
„Dovleacul este extraordinar de bogat în vitamina A. Mai are și vitamina C, care susține formarea de colagen, așa că îl recomand foarte mult pentru aceste aspecte anti-rid. Este extrem de bogat în magneziu, mult mai mult decât zinc. Se știe că semințele dovleacului sunt o sursă importantă de zinc, însă magneziul este extraordinar de bine reprezentat aici.
Dovleacul este o sursă de fibre solubile moi, mai bine de 60% din fibrele sau sunt fibre moi și atunci este foarte potrivit pentru cei care suferă de sindromul de intestin iritabil. Dovleacul ne ajută și cu constipația, dar și cu diareea, este un adevărat elixir. Este o sursă de carbohidrați cu indice glicemic crescut, într-adevăr, dar cu încărcătură glicemică scăzută.
Dacă mănânci o cantitate modestă de dovleac, glicemia nu crește. Și îl putem folosi în loc de pâine, paste, orez, în loc de acei carbohidrați care sunt cu indice glicemic mai mare. Poate fi folosit și ca garnitură, este și dulce și dă și acea sațietate pe care o dau pâinea sau orezul. Dacă ne gândim la calorii, un bol de dovleac gătit ne aduce 50-70 de calorii, deci extrem de puțin. Acest fruct poate fi numit o mâncare înalt nutritivă, deși vine cu calorii puține. Dacă îl punem la congelator, ne putem bucura de el tot anul și chiar merită”, a explicat Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist Diabet Zaharat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Astrologul Ana-Maria Ticea a...
Dr. Ruxandra Pleșea, medic...