Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: „Sărăcia - un nou factor de risc al obezității”
Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția că sărăcia și lipsa de educație se numără printre principalele cauze ale obiceiurile alimentare nesănătoase.

Doctorul Tudor Ciuhodaru consideră sărăcia și lipsa de educație printre cauzele unui comportament alimentar neadecvat cu risc major în apariția bolilor metabolice și cardiace. În condițiile în care ne confruntăm cu o adevărată epidemie de obezitate infantilă, parlamentarul cere adoptarea proiectului legislativ privind introducerea educației pentru sănătate că disciplină obligatorie în instituțiile de învățământ.
 
,, Ne clasăm pe locul 3 în Europa cu cei peste patru milioane de adulți obezi ce reprezintă un sfert din populație și s-a ajuns că jumătate din români să fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depășesc greutatea normală iar 40% din copii sunt obezi.
 
Un neavizat răuvoitor ar putea spune, văzând numărul de obezi, că această înseamnă exces, abuz și bogăție.
 
Puțini își pun problema că acest lucru se datorează adesea faptului că nu ne permitem costurile unei alimentații de calitate bazată pe sfaturile unui nutriționist, precum și timpului limitat alocat sportului și relaxariii într-o existența trepidantă sub amenințarea facturilor și a concedierilor. Nu în ultimul rând absența noțiunilor despre un stil de viață sănătos și un comportament alimentar adecvat a dus la creșterea alarmantă a numărului de supraponderali și obezi.
 
Constatăm că pe lângă cauzele genetice, biologice, culturale și comportamentale sărăcia și lipsa de educație contribuie în mod paradoxal la apariția obezității cu toate complicațiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburări comportamentale, modificări de somn, suicid) sau osteroarticulare.
 
Meniul crizei - prost și nesănătos


 
Teoretic comportamentul alimentar ar trebui să asigure pe lângă dispariția senzației de foame și un echilibru nutrițional și un număr adecvat de mese zilnic.
 
Practic problema constă în accesul limitat la alimentele de calitate (carne slabă de vită sau de pui, fructe proaspete) ce sunt înlocuite de alimente neadecvate, denumite generic ,,produse albe": pâine, orez, zahăr, paște, făină și cartofi sau supă din oase cu măduva sau veșnică gustare slănină - margarină .
 
Sunt și modificări ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama largă de gesturi neadecvate: de la ,,ronțăit”- mâncatul frecvent ce oferă iluzia relaxării și duce la adevărate dependențe de mâncare până la acea masă unică nocturnă) sau de mod (alimentația în față calculatorului, televizorului). Adesea reacția la stres poate asocia consumul de alcool.
 
Odată instalată obezitatea se închide cercul vicios al unui stil de viață nesănătos prin apariția modificărilor de ordin psihologic și de integrare socială mergând până la depresia severă.
 
Estimăm că prin predarea în școli a educației pentru sănătate se va limita acest fenomen prin învățarea modului de a asigura o alimentație adecvată și a unui stil de viață sănătos.”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Maria Alexandru | Dată: 19 mai 2022, 10:31

Bancul zilei: Soția a învățat să gătească

Bancul zilei. Tânăra soție îi povestește  prietenei...


Captură video Youtube/ Sorin buiaca, Instagram, Loredana Groza

Mircea Badea, reacție savuroasă la fotografia Loredanei Groza, fără lenjerie intimă: „Munții noștri aur poartă și doamna Loredana nu poartă!”

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

 Oana Lis, captură video Kanal D

Oana Lis, ajunsă în culmea disperării: ”Cine dorește, poate dona pentru recuperarea lui Vio”. Vedeta cere ajutorul fanilor

Sursa foto: Loredana Groza, Facebook

Loredana Groza, fără lejerie intimă. Vedeta a încins imaginația bărbaților: ”Lori este numai una”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Cristina Cioran, Instagram

Cristina Cioran, DIETA prin care a slăbit șapte kilograme în doar zece zile: ”Hai să vă spun cum am reușit”

Sursa foto: Denisa Filcea, Instagram

Cum se descurcă Denisa Filcea în rolul de mamă: „Nici nu mă gândesc la oboseală”

Captură video Youtube/ Exclusive Studio!

”Nu putem comenta dacă mai trăiește sau nu”. Informații îngrijorătoare despre starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel

Sursa foto: Gabriela Prisăcariu, Dani Oțil, Instagram

Dani Oțil a răbufnit, după ce el și Gabriela Prisăcariu au fost criticați de fani: ”Comentează de parcă ți-au plătit ei sejurul”

Sursa foto: Oana Roman, Facebook

Oana Roman, apariție incendiară, pe marginea piscinei. Cum arată vedeta în costum de baie, după ce a slabit

Sursa foto: Carmen Harra, Facebook

Carmen Harra, despre atragerea banilor în viața noastră. Secretul celebrei clarvăzătoare: „Să nu vă fie frică”

Cum scoți o așchie de sub piele. Cele mai simple metode

Chiar dacă așchiile sunt adesea foarte mici, ele pot...