Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă
Micul dejun, după cum sugerează termenul, întrerupe postul natural care are loc peste noapte. Acesta are rolul de a vă reface rezerva de glucoză (adică principala sursă de energie a organismului), astfel încât corpul și creierul să poată funcționa pe tot parcursul zilei. Această masă de dimineață joacă un rol deosebit de important și în cadrul unei diete și al unui stil de viață sănătos. "Atunci când mănânci un mic dejun hrănitor și [te face] să te simți bine fizic și mental, îți poate crea dorința de a continua să faci alegeri sănătoase", spune Marissa Meshulam, MS, RD, CDN. Mai mult, fiecare masă este o oportunitate de a consuma nutrienți cheie. Luând micul dejun, vă creați o șansă de a consuma proteine, grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți, care sunt toate necesare pentru o sănătate bună, explică Meshulam.
Ar putea agrava sindromul IBS
Dacă ești predispus la sindromul colonului iritabil (IBS), săritul peste micul dejun ar putea fi o veste proastă pentru intestinul tău. Asta pentru că un mic dejun sănătos și echilibrat constă adesea în
alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și cerealele integrale. Acest conținut ridicat de fibre este asociat cu obiceiuri intestinale mai bune și cu bacterii intestinale mai favorabile, ceea ce duce la reducerea cazurilor de SII, spune Meshulam.
Acesta poate crește riscul de boli de inimă
"Cercetările sugerează că luarea micului dejun poate duce la o mai bună gestionare a foamei și a insulinei mai târziu în cursul zilei", spune Meshulam. În schimb, cei care sar peste micul dejun au mai multe șanse să dezvolte o sensibilitate la insulină afectată, ceea ce poate contribui la factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială), dezechilibrele de colesterol (dislipidemie) și niveluri mai ridicate de inflamație.
În plus, micul dejun este o ocazie excelentă de a consuma alimente bogate în grăsimi mononesaturate, fibre și antioxidanți, toate acestea fiind bune pentru inimă, notează Meshulam - dar săritul peste micul dejun elimină această șansă de a se alimenta cu acești nutrienți.
Aceasta crește foamea
Pur și simplu, săritul peste o masă - orice masă - vă va face să vă fie foame. Acest lucru este valabil mai ales pentru micul dejun, care se mănâncă de obicei după o noapte de post. La urma urmei, alimentele (în special cele bogate în proteine) scad grelina, hormonul foamei, în timp ce cresc hormonii sațietății, cum ar fi GLP-1, notează Meshulam. Astfel, dacă săriți peste micul dejun, vă veți simți în mod natural mai flămând și mai puțin energic pe parcursul zilei, ceea ce va face dificilă concentrarea și funcționarea.
S-ar putea să vă încurce nivelul de zahăr din sânge
Potrivit lui Pasquariello, săritul peste micul dejun poate duce la probleme serioase, cum ar fi hipoglicemia, rezistența la insulină și alterarea apetitului, în special pentru cei care au un control deficitar al glicemiei (adică diabet de tip 1 sau 2). De exemplu, un studiu a constatat că săritul peste micul dejun a crescut glicemia și a sporit riscul de control glicemic deficitar la persoanele cu diabet de tip 1. Un alt studiu a constatat că săritul peste micul dejun este legat de un risc mai mare de prediabet, care apare atunci când glicemia este ridicată, dar nu suficient de ridicată pentru a fi diabet de tip 2.
În cele din urmă, consumul micului dejun se reduce la preferințele personale și la a face ceea ce se simte cel mai bine pentru corpul tău. Având în vedere acest lucru, dacă nu luați deja micul dejun, fiți atenți la următoarele semne care arată că această masă merită un loc în rutina de dimineață, potrivit lui Pasquariello:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...