Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Potrivit datelor Societății Andaluze de Patologie Digestivă, intoleranța la fructoză are o prevalență de 40-60%. Adesea, aceasta este subdiagnosticată deoarece simptomele, cum ar fi balonarea, diareea și colicii, sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni digestive. Totuși, aceasta este o tulburare cauzată de malabsorbția acestui zahăr în organism, care se găsește în majoritatea fructelor. Odată ce diagnosticul este clar, pacienții se confruntă cu incertitudinea de a-și adapta dieta, care trebuie să includă alimente cu un conținut scăzut de fructoză.
Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul, în special intestinul subțire, nu poate absorbi acest tip de zahăr. Acest lucru face ca fructoza să ajungă în colon, unde bacteriile încep să o fermenteze, ceea ce va duce mai târziu la simptome neplăcute. Semnele care indică o problemă în sistemul tău digestiv sunt gazele, inflamația abdominală, diareea și vărsăturile după consumul de alimente bogate în acest zahăr.
Multe dintre aceste disconforturi apar aproape imediat după consumul de fructe. De aceea, una dintre primele soluții este limitarea consumului acestora sau, cel puțin, alegerea celor care au un nivel mai scăzut de fructoză. Având în vedere că este important să obținem vitaminele și nutrienții din acest tip de aliment, interzicerea completă a consumului nu este cea mai bună opțiune. Mai jos, prezentăm patru fructe pe care le poți consuma cu moderație, atâta timp cât nu le bei sub formă de suc, dacă ești intolerant la fructoză:
Având în vedere că este unul dintre cele mai consumate fructe, portocala este un aliat important. Potrivit laboratorului farmaceutic Cinfa Salud, consumul moderat al acestui fruct poate fi o opțiune sigură pentru persoanele intolerante la fructoză. Portocala oferă antioxidanți, fibre și, mai ales, vitamina C, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic și îmbunătățește digestia. Conținutul său de carbohidrați oferă energie organismului, mai ales în lunile de iarnă, când este în plină sezon.
Lămâia este bogată în antioxidanți și vitamina C. Deși nu este foarte frecvent consumată direct, o poți folosi pentru a adăuga gust în unele feluri de mâncare, fără teama că îți va face rău, dar cu moderație. Aciditatea sa scade conținutul de fructoză, ceea ce o face sigură pentru persoanele intolerante și, de obicei, o poți consuma la ceaiuri sau în apă, pentru o mai bună absorbție.
Mandarina este o altă opțiune sigură. Având în vedere că toamna și iarna sunt sezoane ideale pentru aceasta, mandarina este un fruct ușor de digerat, care oferă nutrienți fără a afecta negativ tractul digestiv. Este bogată în vitamina C și antioxidanți.
De la iarnă la vară, pepenele este fructul sezonului estival perfect pentru cei intoleranți la fructoză. Conținutul său ridicat de apă și fructoza scăzută fac din pepene o opțiune sigură, atunci când este consumat cu moderație. Ajută la menținerea echilibrului de lichide în organism și susține absorbția acestora. Conținutul său de vitamine A și C este important pentru organism, iar, cel mai important, vei putea savura gustul său dulce fără a afecta digestia, notează 20minutos.es.
Deși aceste fructe au un conținut scăzut de fructoză, trebuie consumate cu moderație. De aceea, specialiștii recomandă pacienților să urmeze câteva reguli. Iată câteva sfaturi:
1. Consumă fructele în cantități mici pentru a evalua nivelul de toleranță
2. Asociază-le cu alte alimente pentru a favoriza absorbția.
3. Evită consumul de fructe foarte coapte, deoarece pe măsură ce fructele devin mai coapte, conținutul de fructoză crește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...