Importanța proteinelor în organism. Mihaela Bilic: „Doar așa va fi acoperit necesarul de aminoacizi esențiali”
Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este importanța proteinelor în organism.

Proteinele sunt esențiale pentru un organism sănătos. Fără o cantitate adecvată de proteine în dietă, corpul uman ar avea dificultăți în îndeplinirea funcțiilor sale vitale și în menținerea sănătății generale. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, proteinele nu doar că sunt elemente de bază pentru structura corpului, dar au și roluri funcționale vitale. Ele sunt implicate în producția de hormoni, enzime, hemoglobină și anticorpi.

„Proteinele, forța organismului. Putem considera proteinele drept cărămizile din care este construit corpul uman. Sunt elementul de bază a tuturor celulelor vii, din ele sunt alcătuite organele și țesuturile. Le găsim concentrate în mușchi și în oase, în piele și în firul de păr. Proteinele reprezintă aproximativ 20% din greutatea totală, adică 10-12 kg în cazul unui adult. Colagenul, elastina și cheratina sunt exemple de proteine.

Pe lângă rolul structural, proteinele au și rol funcțional: intră în alcătuirea hormonilor, enzimelor, hemoglobinei, neuro mediatorilor și anticorpilor. Proteinele sunt molecule mari compuse din lanțul lungi de aminoacizi. Corpul nostru nu dispune de rezerve de aminoacizi iar nevoile sunt permanente deci alimentația trebuie să asigure zilnic un aport optim de proteine. Este vorba în medie de 1g proteine/kg corp/zi. În cazul unei activități fizice intense, la femeile gravide, la copiii în creștere sau la persoanele convalescente după o boală, nevoia de proteine este mai mare”, a spus Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ce tipuri de proteine există?

Potrivit medicului nutriționist, calitatea și eficiența unei proteine depinde de secvența de aminoacizi care intră în compoziția ei. Există 20 acizi aminați împărțiți în 2 grupe:

- aminoacizi esențiali în număr de 9, care nu pot fi sintetizați în organism și trebuie aduși din alimentație

- restul de 11 sunt aminoacizi non esențiali, care pot fi fabricați de organism

„Proteinele sunt alcătuite din 10 până la 2000 de aminoacizi. Pentru ca organismul să poată fabrica intern (endogen) proteine, avem nevoie de un aport exterior (exogen) de proteine din alimentație.

În natură există 2 tipuri de proteine:

- de origine animală, se găsesc în carne, pește, ouă, brânză; sunt proteine complete, de cal I, cu toți aminoacizii esențiali prezenți

- de origine vegetală, se găsesc în cereale (grâu, porumb), leguminoase (soia, fasole boabe, mazăre, linte) și oleaginoase (nuci migdale semințe); sunt proteine incomplete, de cal a 2-a, din care lipsesc unul sau mai mulți aminoacizii esențiali”, a precizat Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: De ce ne plac anumite alimente, iar altele nu. Dezvăluirea făcută de Mihaela Bilic

Mihaela Bilic recomandă vegetarienilor și celor care țin post să combine sursele de proteine vegetale, cum ar fi cerealele și leguminoasele, pentru a obține toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie.

„Este demonstrat, proteinele de origine animală sunt mai ușor de digerat și au bioeficiență crescută. Când vine vorba de vegetarieni sau pentru cei care țin post există următoarea recomandare: combinați cerealele (sărace în lizină) cu leguminoasele (sărace în metionină). Mâncați la aceeași masă sau în aceeași zi orez cu mazăre, porumb cu fasole sau pâine cu humus- doar așa va fi acoperit necesarul de aminoacizi esențiali.

Avem și un clasament care evidențiază cantitatea, diversitatea și echilibrul de aminoacizi prezenți într-un aliment. Se numește valoare biologică a proteinelor iar indicele de referință, cu valoarea cea mai mare, este acordat proteinelor din ou. În ou avem proteine de referință, numite “proteine etalon”- proteine de înaltă calitate, cu coeficient crescut de utilizare în sinteza de țesuturi noi.

Dacă considerăm cifra 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7%, apoi urmează laptele cu 84,5%, peștele cu 76%, carnea de vită cu 74,3% și produsele vegetale cu scor de aprox 50”, a spus Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Topul celor mai sănătoase alimente pentru organism. Mihaela Bilic a spus-o fără perdea: „Nu avem cum să fim vegetarieni sub nicio formă”

Ce se întâmplă cu proteinele la gătit?

În ceea ce privește gătitul, Mihaela Bilic subliniază că proteinele din alimente reacționează la căldură, coagulându-se și întărindu-se. Este recomandat să gătim carnea și peștele la căldură umedă, pentru a le menține savoarea. 

„Căldura le coagulează și le întărește (de ex. pieptul de pui este roz și moale în stare crudă și devine alb și ferm după gătit). Ideal este să gătim carnea și peștele în incintă închisă, la căldură umedă (de ex. gătit înăbușit, la vapori sau la cuptor, cu o cantitate mică de lichid). Carnea gătită mediu e mai gustoasă iar proteinele sunt mai ușor de digerat. Atenție, putem digera proteinele de origine animală și în stare crudă, neprelucrate termic. Singura excepție este albușul de ou care nu se poate consuma crud, ci trebuie să fie gătit, bine coagulat.

O alimentație sănătoasă înseamnă o dietă diversificată, în care alternează sursele de proteine animale cu cele vegetale. Ideal ar fi ca într-o săptămână să consumăm carne de maxim 3 ori, pește măcar de 2 ori și proteine vegetale de minimum 3-5 ori. Și dacă tot vorbim de proteine, eu mi-am făcut un concentrat de proteine: omletă cu brânză…și un pic de mărar!”, a mai precizat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop săptămânal 21-27 octombrie cu Mihai Voropchievici. Zodia care va străluci pe toate planurile

Sursă foto: Captură foto Instagram Mihai Bendeac/Theo Rose

Cum a reacționat Mihai Bandeac, după ce a aflat câți bani a dat Theo Rose pe rochia de mireasă. Actorul i-a transmis un mesaj

Sursa foto: Cristina Spătar, Instagram

Cristina Spătar, dezvăluiri despre relația cu Vicențiu Mocanu și neîmplinirea pe care o are: „De asta nu renunț”

Elena Udrea și Alexandrov Adrian, sursa foto Instagram

Adrian Alexandrov, mărturisiri emoționante despre Elena Udrea. Ce îi spune fetiței despre absența mamei

Sursă foto: Captură foto Instagram Lora/Ilinca Vandici

Lora, mesaj tranșant pentru Ilinca Vandici, după ce prezentatoarea TV a comentat despre nunta cântăreței: „Mi se pare penibil”

Sursă foto: Captură foto Podcast „În Oglindă”

Marian Mexicanu, declarații tranșante despre Paula Lincan. Ce spune artistul despre fosta soție: „ A fost o femeie rea. M-a gonit ca pe un câine”

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Fiica Oanei Roman își câștigă singură banii, la doar 10 ani: „Câștigă de vreo patru ori mai mult decât primește pensia alimentară”

Andreea Bălan, Andreea Antonescu, captură video Youtube, Instagram

Săndel Bălan, adevărul despre absența Andreei Antonescu de la concertul Andreei Bălan. Ce dezvăluiri a făcut tatăl artistei: „Între ele s-a tăiat filmul”

Oana Roman, captură video Youtube, a7tv

Oana Roman a răbufnit, după ce a fost criticată dur că și-a cumpărat haine vintage: „Sunteți atât de ipocrite și de penibile”

Diana Matei și Marian Cleante/sursă foto: instagram Diana Matei

Diana Matei, secretele unei căsnicii de peste 20 de ani cu Marian Cleante. Cum au trecut peste opoziția familiei

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Iustina Loghin, de la Insula Iubirii, probleme neașteptate cu doar câteva zile înainte ca ea și Cornel să devină părinți: „Mi-am dat jos de la mână inelul de logodnă și verigheta”

Sursă foto: Captură foto Instagram Adrian Alexandrov

Cum s-au cunoscut Elena Udrea și Adrian Alexandrov: „A spus o chestie cu care mi-a atras atenția”




pixel