Importanța proteinelor în organism. Mihaela Bilic: „Doar așa va fi acoperit necesarul de aminoacizi esențiali”
Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este importanța proteinelor în organism.

Proteinele sunt esențiale pentru un organism sănătos. Fără o cantitate adecvată de proteine în dietă, corpul uman ar avea dificultăți în îndeplinirea funcțiilor sale vitale și în menținerea sănătății generale. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, proteinele nu doar că sunt elemente de bază pentru structura corpului, dar au și roluri funcționale vitale. Ele sunt implicate în producția de hormoni, enzime, hemoglobină și anticorpi.

„Proteinele, forța organismului. Putem considera proteinele drept cărămizile din care este construit corpul uman. Sunt elementul de bază a tuturor celulelor vii, din ele sunt alcătuite organele și țesuturile. Le găsim concentrate în mușchi și în oase, în piele și în firul de păr. Proteinele reprezintă aproximativ 20% din greutatea totală, adică 10-12 kg în cazul unui adult. Colagenul, elastina și cheratina sunt exemple de proteine.

Pe lângă rolul structural, proteinele au și rol funcțional: intră în alcătuirea hormonilor, enzimelor, hemoglobinei, neuro mediatorilor și anticorpilor. Proteinele sunt molecule mari compuse din lanțul lungi de aminoacizi. Corpul nostru nu dispune de rezerve de aminoacizi iar nevoile sunt permanente deci alimentația trebuie să asigure zilnic un aport optim de proteine. Este vorba în medie de 1g proteine/kg corp/zi. În cazul unei activități fizice intense, la femeile gravide, la copiii în creștere sau la persoanele convalescente după o boală, nevoia de proteine este mai mare”, a spus Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ce tipuri de proteine există?

Potrivit medicului nutriționist, calitatea și eficiența unei proteine depinde de secvența de aminoacizi care intră în compoziția ei. Există 20 acizi aminați împărțiți în 2 grupe:

- aminoacizi esențiali în număr de 9, care nu pot fi sintetizați în organism și trebuie aduși din alimentație

- restul de 11 sunt aminoacizi non esențiali, care pot fi fabricați de organism

„Proteinele sunt alcătuite din 10 până la 2000 de aminoacizi. Pentru ca organismul să poată fabrica intern (endogen) proteine, avem nevoie de un aport exterior (exogen) de proteine din alimentație.

În natură există 2 tipuri de proteine:

- de origine animală, se găsesc în carne, pește, ouă, brânză; sunt proteine complete, de cal I, cu toți aminoacizii esențiali prezenți

- de origine vegetală, se găsesc în cereale (grâu, porumb), leguminoase (soia, fasole boabe, mazăre, linte) și oleaginoase (nuci migdale semințe); sunt proteine incomplete, de cal a 2-a, din care lipsesc unul sau mai mulți aminoacizii esențiali”, a precizat Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: De ce ne plac anumite alimente, iar altele nu. Dezvăluirea făcută de Mihaela Bilic

Mihaela Bilic recomandă vegetarienilor și celor care țin post să combine sursele de proteine vegetale, cum ar fi cerealele și leguminoasele, pentru a obține toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie.

„Este demonstrat, proteinele de origine animală sunt mai ușor de digerat și au bioeficiență crescută. Când vine vorba de vegetarieni sau pentru cei care țin post există următoarea recomandare: combinați cerealele (sărace în lizină) cu leguminoasele (sărace în metionină). Mâncați la aceeași masă sau în aceeași zi orez cu mazăre, porumb cu fasole sau pâine cu humus- doar așa va fi acoperit necesarul de aminoacizi esențiali.

Avem și un clasament care evidențiază cantitatea, diversitatea și echilibrul de aminoacizi prezenți într-un aliment. Se numește valoare biologică a proteinelor iar indicele de referință, cu valoarea cea mai mare, este acordat proteinelor din ou. În ou avem proteine de referință, numite “proteine etalon”- proteine de înaltă calitate, cu coeficient crescut de utilizare în sinteza de țesuturi noi.

Dacă considerăm cifra 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7%, apoi urmează laptele cu 84,5%, peștele cu 76%, carnea de vită cu 74,3% și produsele vegetale cu scor de aprox 50”, a spus Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Topul celor mai sănătoase alimente pentru organism. Mihaela Bilic a spus-o fără perdea: „Nu avem cum să fim vegetarieni sub nicio formă”

Ce se întâmplă cu proteinele la gătit?

În ceea ce privește gătitul, Mihaela Bilic subliniază că proteinele din alimente reacționează la căldură, coagulându-se și întărindu-se. Este recomandat să gătim carnea și peștele la căldură umedă, pentru a le menține savoarea. 

„Căldura le coagulează și le întărește (de ex. pieptul de pui este roz și moale în stare crudă și devine alb și ferm după gătit). Ideal este să gătim carnea și peștele în incintă închisă, la căldură umedă (de ex. gătit înăbușit, la vapori sau la cuptor, cu o cantitate mică de lichid). Carnea gătită mediu e mai gustoasă iar proteinele sunt mai ușor de digerat. Atenție, putem digera proteinele de origine animală și în stare crudă, neprelucrate termic. Singura excepție este albușul de ou care nu se poate consuma crud, ci trebuie să fie gătit, bine coagulat.

O alimentație sănătoasă înseamnă o dietă diversificată, în care alternează sursele de proteine animale cu cele vegetale. Ideal ar fi ca într-o săptămână să consumăm carne de maxim 3 ori, pește măcar de 2 ori și proteine vegetale de minimum 3-5 ori. Și dacă tot vorbim de proteine, eu mi-am făcut un concentrat de proteine: omletă cu brânză…și un pic de mărar!”, a mai precizat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Captură video: Pro TV. Adela Popescu și Radu Vâlcan, sursa foto Instagram

Ami i-a pus gând rău lui Radu Vâlcan? Prezentatorul TV a intrat în atenția artistei: „Nu vreau să fac scandal în familia lor. Este un bărbat extraordinar de frumos”

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!
pixel