Ce a primit Mihai Bendeac, după ce a comandat de pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de cumpărături online: „Erau definiția sărăciei”
Îndrăgit de mulți, pateul de ficat se remarcă nu doar prin gustul său bogat și cremos, ci și prin valoarea sa nutritivă. Obținut din ficat de porc, pasăre sau vită, acest deliciu culinar este o sursă de proteine, fier și vitamine esențiale. Savurat pe pâine prăjită, în diferite combinații sau pur și simplu într-un sandviș, pateul de ficat rămâne o opțiune delicioasă care aduce un plus de gust și nutrienți în dieta zilnică. Cu toate acestea, puțini știu la ce trebuie fim atenți atunci când îl cumpărăm din magazin.
„Anchetă pe etichetă: pate de ficat. Ideal ar fi să-l facem noi acasă. Dar dacă e cumpărat cum îl alegem, care sunt ingredientele pe care le urmărim și ce produs respectă cel mai mult raportul calitate-preț? Veți constata că nu e ușor și până la urmă tot criteriul “gust” e cel mai important", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Freepik
Medicul nutriționist a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm pate de ficat, mai exact la ce ar trebui să ne uităm pe etichetă. Mihaela Bilic a comparat 5 tipuri de pate de ficat din punct de vedere al conținutului de sare, grăsimi, al numărului de ingrediente, dar și cât ficat conține fiecare conservă din magazin.
„Pateul de ficat, un aliment de sezon pentru că are mult fier, vitamina A și vitamina B12, deci ne apără de anemie. Însă, cum îl alegem? La ce trebuie să ne uităm pe etichetă? În primul rând, la conținutul de ficat, nu-i așa? Aici am ales doar pate de ficat de porc și vedeți că procentul diferă mult, de la 20% până la 46%. Însă nu doar conținutul de ficat trebuie urmărit, ci și conținutul de sare și grăsimi pentru că recomandările sunt să scădem aportul de sare și grăsimi.
La capitolul sare vedeți că extremele au 2 grame de sare, iar la capitolul grăsimi, din păcate, în conserve nu avem ficat și unt așa cum l-am face noi acasă pe minunatul pate de ficat, ci avem ficat și slănină de porc, așa că, atenție, poate fi procentul de grăsime până la 28%! Dacă tot vorbeam de ingrediente și de rețetă, toate produsele acestea în conservă, din păcate, sunt mult mai complexe, au mult mai multe ingrediente decât ar trebui. Se ajunge chiar la un număr de 12-13 ingrediente, când, de fapt, ar trebui să fie ficat, unt și condimente. Dar, asta e dacă ne e lene și vrem să-l luăm cumpărat. Dacă tot vorbeam de cumpărat, țineți cont și de preț!”, a spus Mihaela Bilic.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, o banană pe zi poate contribui semnificativ la menținerea stării psihice și poate ține psihiatrul la distanță.
„O banană pe zi ține psihiatrul departe. Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea psihică. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe, nu doar ca desert ci ca fel de mâncare principal. În multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii - tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienți valoroși. Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și mușchilor.
Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonina este substanța de care depinde starea de bine, liniștea și echilibrul psihic. Dintre fructe doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte și puneți accent pe banane - în anotimpul rece nu strică niciodată un strop de bine în plus”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...