Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative
Într-un videoclip postat pe pagina sa de YouTube, Doctor Mihail a vorbit despre mâncatul excesiv și cauzele sale. Mâncatul excesiv este atunci când continuăm să consumăm alimente, deși simțim o senzație de sațietate. Simptomele sunt diverse și pot fi de la balonare și disconfort abdominal, până la simptome emoționale, cum ar fi senzația de rușine și vinovăție.
O primă cauză a mâncatului excesiv este starea de stres continuă în care trăim. Există și cauze fiziologice, de exemplu dereglarea semnalelor hormonale. De foarte multe ori, cauza fiziologică este reprezentată de un aspect banal, și anume faptul că mâncăm rapid și nu dăm timp corpului să simtă sațietatea. Foamea foarte mare este tot o cauză fiziologică. Mâncarea procesată, care este foarte ușor de preparat și consumat, este tot o cauză a mâncatului excesiv, iar consumul de alimente seara este, de asemenea, un alt factor.
„Mâncatul excesiv este mâncatul după senzația de sațietate. După ce te-ai săturat, tu continui să mănânci. Simptomele mâncatului excesiv sunt balonarea și confortul abdominal, somnolența, greața, refluxul acid, pirozisul, adică arsură în capul pieptului, indigestia și durerea de stomac, creșterea ritmului cardiac și constipația. Există și simptome emoționale care se referă la senzația de rușinare și de vinovăție. Asta aduce un sentiment negativ asupra acestei experiențe, ceea ce împinge creierul să uite și să te ducă din nou în același punct.
Prima cauză este cea psihologică și starea de stres continuă în care trăim. Există și mecanismul de supraviețuire, evolutiv, pe care noi l-am moștenit și anume că în perioadele de pericol și incertitudine suntem făcuți să ne dorim mai multe calorii pentru a asigura supraviețuirea în condiții adverse. Există și cauze fiziologice ale mâncatului excesiv, aici vorbim despre o dereglare a semnalelor hormonale. De multe ori, cauza fiziologică este mâncatul rapid, nu dăm timp corpului să semnalizeze sațietatea. O altă cauză fiziologică este foamea foarte mare.
Foamea te va face să mănânci mai rapid și riști să exagerezi și să mănânci prea mult. Un alt factor al mâncatului excesiv este mâncarea procesată, este foarte ușor să mâncăm mâncare procesată. Un alt factor este mâncatul seara. Seara, oamenii sunt predispuși să mănânce mai mult. Ești obosit, puterea ta de a lua decizii scade, iar puterea amigdalei de a te duce în decizii iraționale crește. Există și factori de mediu și sociali care ne împing spre mâncatul excesiv. Unul este chiar bufetul suedez. Un alt factor este accesul facil la calorii. Porțiile mari servite în mod obișnuit sunt o altă cauză a mâncatului excesiv”, a precizat Doctor Mihail.
Te-ar putea interesa și: Oana Roman a răbufnit, după ce a fost criticată dur că și-a cumpărat haine vintage: „Sunteți atât de ipocrite și de penibile”
Pentru a preveni mâncatul excesiv este important să nu ne înfometăm foarte tare. De asemenea, este esențial să mâncăm conștient, fără să ne concentrăm la discuții sau la orice altceva ne poate distrage atenția. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este mestecatul lent. Planificarea meselor ne poate ajuta pentru a evita mâncatul excesiv. În plus, ar trebui să evităm consumul de alcool în timpul merei, precum și sarea în exces. Ultimul, dar unul dintre cele mai importante aspecte este reducerea stresului zilnic.
„Cum poți să previi mâncatul excesiv? În primul rând. nu te înfometa foarte tare. Foamea te predispune la mâncatul excesiv. Mănâncă conștient, nu cu ochii în altă parte, nu la discuții. Mestecă încet și bine mâncarea tocmai pentru a mânca mai lent și pentru a-i da corpului acea senzație de sațietate. Planifică-ți mesele din timp, dacă ai făcut asta nu mai ai acea dilemă despre ce mănânci. Nu cumpăra mâncare procesată absolut deloc.
Nu consuma alcool în timpul mesei pentru că te dezinhibă și îți este greu să te controlezi. Nu mânca mult sărat pentru că după ți se va face foame de dulce. Umple farfuria cu legume și consumă multe fibre. Un alt lucru pe care îl poți face este să reduci stresul, este o metodă eficientă de a reduce mâncatul excesiv”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de YouTube.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...