Mâncatul excesiv: cauze, simptome și soluții pentru a evita excesul alimentar
Data publicării:
Doctor Mihail a explicat ce este mâncatul excesiv, care sunt cauzele, dar și ce putem face pentru a preveni acest lucru.

Într-un videoclip postat pe pagina sa de YouTube, Doctor Mihail a vorbit despre mâncatul excesiv și cauzele sale. Mâncatul excesiv este atunci când continuăm să consumăm alimente, deși simțim o senzație de sațietate. Simptomele sunt diverse și pot fi de la balonare și disconfort abdominal, până la simptome emoționale, cum ar fi senzația de rușine și vinovăție. 

O primă cauză a mâncatului excesiv este starea de stres continuă în care trăim. Există și cauze fiziologice, de exemplu dereglarea semnalelor hormonale. De foarte multe ori, cauza fiziologică este reprezentată de un aspect banal, și anume faptul că mâncăm rapid și nu dăm timp corpului să simtă sațietatea. Foamea foarte mare este tot o cauză fiziologică. Mâncarea procesată, care este foarte ușor de preparat și consumat, este tot o cauză a mâncatului excesiv, iar consumul de alimente seara este, de asemenea, un alt factor.

Cauzele mâncatului excesiv

„Mâncatul excesiv este mâncatul după senzația de sațietate. După ce te-ai săturat, tu continui să mănânci. Simptomele mâncatului excesiv sunt balonarea și confortul abdominal, somnolența, greața, refluxul acid, pirozisul, adică arsură în capul pieptului, indigestia și durerea de stomac, creșterea ritmului cardiac și constipația. Există și simptome emoționale care se referă la senzația de rușinare și de vinovăție. Asta aduce un sentiment negativ asupra acestei experiențe, ceea ce împinge creierul să uite și să te ducă din nou în același punct. 

Prima cauză este cea psihologică și starea de stres continuă în care trăim. Există și mecanismul de supraviețuire, evolutiv, pe care noi l-am moștenit și anume că în perioadele de pericol și incertitudine suntem făcuți să ne dorim mai multe calorii pentru a asigura supraviețuirea în condiții adverse. Există și cauze fiziologice ale mâncatului excesiv, aici vorbim despre o dereglare a semnalelor hormonale. De multe ori, cauza fiziologică este mâncatul rapid, nu dăm timp corpului să semnalizeze sațietatea. O altă cauză fiziologică este foamea foarte mare.

Foamea te va face să mănânci mai rapid și riști să exagerezi și să mănânci prea mult. Un alt factor al mâncatului excesiv este mâncarea procesată, este foarte ușor să mâncăm mâncare procesată. Un alt factor este mâncatul seara. Seara, oamenii sunt predispuși să mănânce mai mult. Ești obosit, puterea ta de a lua decizii scade, iar puterea amigdalei de a te duce în decizii iraționale crește. Există și factori de mediu și sociali care ne împing spre mâncatul excesiv. Unul este chiar bufetul suedez. Un alt factor este accesul facil la calorii. Porțiile mari servite în mod obișnuit sunt o altă cauză a mâncatului excesiv”, a precizat Doctor Mihail.

Te-ar putea interesa și: Oana Roman a răbufnit, după ce a fost criticată dur că și-a cumpărat haine vintage: „Sunteți atât de ipocrite și de penibile”

Cum putem evita excesul alimentar

Pentru a preveni mâncatul excesiv este important să nu ne înfometăm foarte tare. De asemenea, este esențial să mâncăm conștient, fără să ne concentrăm la discuții sau la orice altceva ne poate distrage atenția. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este mestecatul lent. Planificarea meselor ne poate ajuta pentru a evita mâncatul excesiv. În plus, ar trebui să evităm consumul de alcool în timpul merei, precum și sarea în exces. Ultimul, dar unul dintre cele mai importante aspecte este reducerea stresului zilnic.

„Cum poți să previi mâncatul excesiv? În primul rând. nu te înfometa foarte tare. Foamea te predispune la mâncatul excesiv. Mănâncă conștient, nu cu ochii în altă parte, nu la discuții. Mestecă încet și bine mâncarea tocmai pentru a mânca mai lent și pentru a-i da corpului acea senzație de sațietate. Planifică-ți mesele din timp, dacă ai făcut asta nu mai ai acea dilemă despre ce mănânci. Nu cumpăra mâncare procesată absolut deloc.

Nu consuma alcool în timpul mesei pentru că te dezinhibă și îți este greu să te controlezi. Nu mânca mult sărat pentru că după ți se va face foame de dulce. Umple farfuria cu legume și consumă multe fibre. Un alt lucru pe care îl poți face este să reduci stresul, este o metodă eficientă de a reduce mâncatul excesiv”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de YouTube.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate



Captură video: YouTube/Xtra Night Show

Reacția lui Cătălin Botezatu, după ce Dan Capatos l-a întrebat despre copiii săi. Mara Bănică l-a provocat să dezvăluie numărul exact

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Raluca Pastramă rupe tăcerea, după trei ani de la divorț. Ce acuzații grave îi aduce lui Pepe, în plin război pentru custodia fetițelor

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop 14 - 20 octombrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea mare succes profesional

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Alocația fiicei Oanei Roman, virată într-un cont deschis de Marius Elisei. Vedeta nu are acces la bani: „Aștept să văd...”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

„Hai că nu ne-am născut ieri. Am văzut și noi”. Teo Trandafir nu s-a abținut și l-a luat la rost pe Jador. Cum a reacționat cântărețul de manele / Video

Captură video: YouTube/JORGE OFFICIAL. Captură video: YouTube/Jador

Cine este, de fapt, bărbatul cu care s-a văzut Oana Ciocan la restaurant. Jador îl cunoștea de mulți ani: „Fix la cine nu te aștepți. Am zis că îl omor”

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Pepe și Raluca Pastramă s-au întâlnit în sala de judecată. Ce acuzații i-a adus fosta soție

Sursă foto: Captură foto Instagram Mario Fresh

Cu cine a plecat Mario Fresh în vacanță, după despărțirea de Alexia Eram. Artistul se distrează în Dubai

Captură video: TikTok/tikinights

Oana Radu, surprinsă cu un cadou neașteptat de la noul iubit. Câți bani a scos din buzunar Șerban Balaban pentru a o face fericită pe artistă

Captură video: TikTok/Jador

Jador și Oana Ciocan se căsătoresc! Când va avea loc marele eveniment și cine sunt nașii: „Mă însor cu ea! Am știut din prima zi că o să fie nevasta mea” / Video

Sursă foto: Anca Țurcașiu/Instagram

Anca Țurcașiu, dezvăluiri despre relația cu noul său iubit: „Am divorțat amândoi și ne-am regăsit”

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Mama lui Jador nu s-a abținut! Cum a reacționat după ce a văzut imaginile cu Oana Ciocan la restaurant cu un alt bărbat / Foto




pixel