Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Potrivit Mayo Clinic, trei tipuri de cădere a părului au fost legate de nivelurile ridicate de stres: telogen effluvium, trichotillomania și alopecia areata.
Telogen effluvium se referă la fenomenul prin care foliculii de păr intră într-o fază de repaus din cauza unor niveluri semnificative de stres. După câteva luni, firele de păr afectate cad adesea brusc. Tricotilomania reprezintă nevoia de a vă smulge părul și poate fi declanșată de lucruri precum stresul, singurătatea și frustrarea. Alopecia areata poate fi cauzată de mai mulți factori, iar stresul este considerat a fi unul dintre ei. Această afecțiune apare atunci când sistemul imunitar al organismului țintește foliculii de păr și determină căderea părului. Deși nu este foarte frecventă, stresul poate provoca, într-adevăr, căderea părului.
Alte efecte negative ale stresului
Stresul cronic cauzează o varietate de probleme de sănătate negative. Stresul provoacă simptome fizice, emoționale și comportamentale, potrivit Cleveland Clinic. Simptomele fizice includ dureri, creșterea ritmului cardiac, oboseală, amețeli și tensiune arterială ridicată. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu probleme ale stomacului, un sistem imunitar slăbit și disfuncții sexuale. Simptomele emoționale ale stresului includ anxietate, iritabilitate, depresie și atacuri de panică în cazurile mai grave. Simptomele comportamentale includ evitarea responsabilităților, creșterea comportamentelor nervoase și modificări ale apetitului.
Dar există multe modalități de a vă gestiona nivelul de stres. S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate sunt foarte benefice, precum și activitățile de relaxare, cum ar fi meditația și yoga.
Dieta anti-stres. Cori Grămescu: Alimentația ne influențează starea de spirit, fizicul și starea generală de sănătate
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, recomandă o serie de alimente pentru a ajuta organismul să lupte împotriva stresului.
„Știm cu toții că felul în care alegem să mâncăm ne influențează starea de spirit, fizicul și starea generală de sănătate. Aşa că, data viitoare când vă simţi stresați şi copleșiți de tot ce aveți de făcut, încearcați să înlocuiți mâncarea procesată cu alimente nutritive. Astea sunt câteva opțiuni sănătoase pe care le puteți încerca
Fulgii de ovăz - Carbohidraţii complecşi din fulgii de ovăz cresc nivelul de serotonină şi au un efect de calmarea asupra creierului, deoarece au un nivel ridicat de antioxidanţi.
Portocalele - În momentul în care suntem stresaţi, corpul nostru eliberează mai mulţi radicali liberi, iar vitamina C ajută la neutralizarea acestora.
Nucile - Conţin acid alfa-linolenic şi omega 3 care are rolul de a preveni fluctuaţile hormonilor de stres şi de a proteja împotriva schimbărilor stărilor de emoţionale.
Fructele de pădure - Sunt o bogată sursă de antioxidanți ce ne ajută în ameliorarea stresului și o sursă foarte bună de vitamina C care ne ajută să ne menţinem nivelul de cortizol sub control” (...)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: caderea parului efecte negative stres
Anca Hâncu, doctor în...