Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
Cu toții am experimentat-o: Genunchii care pocnesc când ne ridicăm în picioare, gâtul care pocnește când întoarcem capul și gleznele care pocnesc când le rotim. Pocniturile articulațiilor pot fi nepatologice și patologice.
Dr. Tarek Nazer a fost invitatul Andreei Cercel, în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”, acolo unde a vobit despre pocniturile articulațiilor. Medicul susține că, dacă aceste pocnituri nu sunt dureroase, nu este cazul să ne facem griji, însă, dacă pocniturile vin la pachet și cu durere, atunci trebuie să știm că este vorba de o patologie.
„Dacă pocniturile nu sunt dureroase, este o pocnitură normală, naturală, unde mișcările rapide fac bulele de gaz intraarticular să se spargă și să se audă acea pocnitură. În cazul în care ele sunt însoțite de dureri sau simțim că freacă ceva, clar atunci vorbim de o patologie. Poate să fie chondromalacia, adică distrugerea parțială a cartilajului, care, prin frecare, se aud pocniturile respective sau chiar și senzația aceasta de cracmente. Însă, dacă vrem să prevenim, până și pocniturile nepatologice, care apar fără dureri, putem să facem exerciții de întindere, de streatching, de întindere musculară. Automat, odataă ce avem un mușchi și un tendon mai întins decât în mod normal, el nu mai freacă atât de mult un os și nu se mai sparg aceste bule. Astfel, dacă facem exercițiile de întindere, streatching, automat reducem din aceste simptome, iar dacă vrem să ajutăm și mai mult, putem să luăm suplimente. Există tot felul de suplimente de colagen, acid hialuronic, vitamine, multivitamine, care ne ajută să reducem puțin din aceste zgomote sau pocnituri care apar nedureroase. Dacă sunt dureroase, clar sunt patologice. ”, a spus medicul Tarek Nazer pentru Spectacola, DC News și DC MEDICAL.
„Exercițiile de streatching îți asigură o mobilitate mai bun, fiindcă noi, într-o activitate normală, orice articulație nu o folosești la raza ei maximă, nu o să ridici niciodată prea sus, să ai o rază de mișcare completă, decât dacă faci sport sau ai o muncă fizică care te forțează să faci lucrul acesta. Același lucru este valabil și la membrul inferior. Prin exerciții de streatching, noi ajutăm articulația să obțină o rază de mișcare mai mare și automat se întind tendoanele și mușchii. Dacă vorbim de întărire musculară, atunci vorbim de exerciții specifice care, de obicei, se fac cu anumite greutăți sau cu greutatea corpului, în așa fel încât să supra solicităm puțin mai mult mușchiul față de o activitate normală, ca să îl ajutăm să se dezvolte, fiindcă el se dezvoltă în funcție de activitatea pe care o avem. Dacă noi avem o activitate statică, stăm mult la birou și nu facem nimic, musculatura este dezvoltată doar ca să îți faci treaba asta și atât. Dacă tu vrei să crești, ori faci o activitate normală, ori faci sport. Sfatul meu este să faci cât mai mult sport. De obicei, la o persoană cu o greutate mai mare, se înțelege că nu fac sport și automat au mai des aceste pocnituri.”, a mai spus doctorul Tarek Nazer.
Urmărește emisiunea integrală mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...