Motivul pentru care strănuți atunci când vezi o lumină puternică. De ce sindrom misterios ai putea să suferi
Data publicării:
Dacă văzutul brusc al unei lumini strălucitoare vă face să strănutați, atunci este posibil să suferiți de un sindrom rar. 

Dacă strănuți când vezi o lumină puternică, atunci este posibil să aveți sindromul ACHOO, un mister medical care îi nedumerește pe oamenii de știință și pe medici de 2.500 de ani. Pentru cei mai mulți dintre noi, deschiderea unei cărți prăfuite, inhalarea unui fir de piper negru sau alergiile sezoniere pot induce un ACHOO.

Motivul pentru care strănuți atunci când vezi o lumină puternică

Dar dacă strănutați atunci când vedeți o lumină puternică, atunci s-ar putea să faceți parte din micul procent din populație cu o afecțiune ciudată numită în mod corespunzător sindromul ACHOO. Prescurtare de la "autosomal dominant compulsiv helio-oftalmic explozii", cunoscut și ca "reflexul de strănut fotic" (PSR), nu este grav sau amenințător de viață pe cont propriu Dr. Louis Ptáček, profesor de neurologie la Universitatea din California San Francisco, a declarat pentru Insider. Cu toate acestea, ar putea fi periculos dacă munca ta implică precizie sau utilaje grele.

Circumstanțele care pot declanșa sindromul ACHOO includ vizionarea unui televizor sau a unui ecran de film luminos în întuneric înainte de a ieși afară în lumina puternică a soarelui, trezirea într-un dormitor slab luminat și aprinderea luminilor de deasupra capului, de exemplu. Potrivit estimărilor, până la 35 la sută din populația lumii are această afecțiune. Iar cauza ei îi încurcă pe oamenii de știință încă din anul 350 î.Hr., conform documentelor scrise care au supraviețuit, potrivit unilad.com

Care este diferența dintre sindromul ACHOO și strănutul obișnuit?

Iată care este știința: de obicei, atunci când strănutăm, membranele mucoase ale nasului sau ale gâtului sunt iritate de particule.  Gândiți-vă la praf, polen sau un curry foarte picant. Este un reflex inteligent conceput pentru a ajuta organismul să elimine iritanții și să rămână sănătos.

Strănutul ACHOO nu se produce ca răspuns la niciun fel de particule, ci mai degrabă apare atunci când cineva este expus brusc la o lumină puternică. Iar afecțiunea nu provoacă doar un singur strănut, ci mai degrabă episoade incontrolabile de strănut de cel puțin două sau trei la rând. Adesea, oamenii simt doar o senzație de furnicături în nas, dar nu strănută efectiv, a declarat Dr. Annie Nguyen, oftalmolog la Keck Medicine of USC.

Nguyen a mai explicat pentru Insider: "Reflexul pare să fie declanșat de o schimbare a intensității luminii, mai degrabă decât de un anumit tip sau lungime de undă de lumină".

Nu vă faceți griji - sindromul ACHOO nu este contagios, dar se transmite pe cale genetică, ceea ce înseamnă că aveți 50% șanse să moșteniți această trăsătură dacă unul dintre părinți o are primul. Cu toate acestea, singura modalitate de a ști dacă aveți această afecțiune este să primiți mai întâi un diagnostic profesional.

Dar, până în prezent, încă nu se știe ce o provoacă.

Explicațiile antice includ de la soarele care dizolvă umezeala nazală, care trebuie împinsă afară printr-un strănut în 350 î.Hr., până la o ipoteză din secolul al XVII-lea conform căreia lumina puternică face ca urechile să lăcrimeze, ceea ce se scurge în nas și duce la un moment neplăcut.  O teorie din 1990 a fost aceea că lumina puternică constrânge pupilele și declanșează iritații în nas, iar un studiu din 1995 a considerat că fenomenul ar putea fi legat de o deviație de sept.

Între timp, în 2010, oamenii de știință au presupus că "supraexcitabilitatea" cortexului vizual îl provoacă, iar în 2019, un studiu a teoretizat că reflexul fotic de strănut ar putea fi o parte a reflexului trigeminocardiac sau tulburări ale sistemului nervos parasimpatic ori de câte ori este stimulat nervul trigemen (care oferă senzații la nivelul feței).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   lumina  sănătate  sindrom  stranut 


DC Media Group Audience

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

De ce nu îl place Teo Trandafir pe Jador. Prezentatoarea TV a dat cărțile pe față: „Adu-ți aminte ce am pățit cu el”

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Survivor All Stars, sursa foto Voyo

Anunț de ultimă oră la Survivor All Stars. Ce se va întâmpla cu Zanni, după ce a fost trimis în exil

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Ștefania, Andrei Ciobanu, captură video Voyo

Ștefania Stănilă îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Trebuia să fie acasă de mult”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Ana Porgras, Zanni, sursa foto Instagram

Ana Porgras a rupt legătura cu Zanni: „Au fost niște chestii urâte. Îi doresc casă de piatră cu Duli”

Captură video: Pro TV

Vali Vijelie, prima reacție după ce a înșelat-o pe Carmen Rusu. Cine e bruneta cu care a fost fotografiat: „Soția e supărată rău pe mine”

Captură video: YouTube/Cristian Stan

Boala autoimună de care suferă Sebastian Dobrincu. Tânărul milionar a făcut dezvăluiri șocante: „Nu știu dacă o să mai fiu în 10 ani”




pixel