Cu ce se confruntă Adela Popescu și Radu Vâlcan. Actrița a povestit totul: „Pur și simplu nu mă pot abține”
Deși speranța de viață este în jur de 80 de ani, conform Institutului Național de Statistică din Spania, trecerea timpului este inevitabilă. Longevitatea devine tot mai comună datorită progreselor medicale majore de care dispunem în societate. Noile stiluri de viață pot funcționa ca o monedă cu două fețe. Și, știind care este partea bună, cea a parametrilor sănătoși, putem încetini procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, avem o varietate mare de factori care pot altera vârsta biologică.
Nu este o surpriză că sistemul nostru imunitar se schimbă odată cu trecerea anilor. Ce este însă șocant este faptul că fiecare virus sau infecție pe care o avem ne fac să ne îmbătrânim. Printre toți factorii de risc pe care i-am menționat se numără și aceste infecții. Motivul stă în telomeri și cât de sensibili sunt aceștia în lupta împotriva patogenilor care atacă sistemul nostru imunitar. Există vreo modalitate de a-i întări sau de a reduce impactul asupra lor? Da, prin îngrijirea imunității noastre.
Potrivit Dicționarului Institutului Național de Cancer, telomerii sunt „extremitățile unui cromozom”. Când celulele se divid, acești telomeri pierd o cantitate de ADN, scurtându-i. Odată cu trecerea anilor, cromozomii se deteriorează, își reduc dimensiunea și, în cele din urmă, mor. Acest lucru se datorează faptului că mecanismul de replicare a ADN-ului nu poate copia complet capetele cromozomilor, pierdere treptată a materialului genetic cu fiecare ciclu de diviziune celulară. De aceea, îmbătrânirea sistemului celular și, prin urmare, și a celui imunitar, este produsă de această scurtare a telomerilor, relatează 20minutos.es.
Unele studii au asociat telomerii cu diverse boli și procese degenerative. De fapt, studiile recente au arătat că în spatele impactului acestor protectori ai cromozomului stă motivul de a avea o vârstă biologică mai mare decât cea naturală. De ce? Din cauza virusurilor și infecțiilor care afectează organismul nostru de-a lungul anilor. Când un patogen, fie el bacterian sau viral, intră în organismul nostru, sistemul imunitar joacă un rol crucial în apărarea împotriva acestor amenințări. Această luptă pentru menținerea sănătății corpului nostru duce la o divizare a celulelor și, prin urmare, la o scurtare a telomerilor și la îmbătrânirea imună, cunoscută și sub numele de imunosenescență. Astfel, sistemul imunitar tinde să devină mai puțin eficient și mai puțin capabil să răspundă eficient.
Sistemul imunitar este extrem de complex, așa că cercetările nu încetează niciodată. Modul în care viața noastră se limitează la funcționarea ei este o dovadă că experții au dificultăți în acest sens. Cu toate acestea, există unele studii care obțin progrese promițătoare și concluzii care sunt repere pentru menținerea sănătății în cea mai eficientă formă a sa. Modalitatea de a preveni îmbătrânirea rapidă a sistemului imunitar este fundamentală: acesta necesită îngrijire. Această atenție se bazează în principal pe stilul nostru de viață sănătos din viața de zi cu zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate