Motivul pentru care virușii și infecțiile ne fac să îmbătrânim mai repede
Data actualizării:
Data publicării:
Nu este o surpriză că sistemul nostru imunitar se schimbă odată cu trecerea anilor. Ce este însă șocant este faptul că fiecare virus sau infecție pe care o avem ne fac să îmbătrânim. 

Deși speranța de viață este în jur de 80 de ani, conform Institutului Național de Statistică din Spania, trecerea timpului este inevitabilă. Longevitatea devine tot mai comună datorită progreselor medicale majore de care dispunem în societate. Noile stiluri de viață pot funcționa ca o monedă cu două fețe. Și, știind care este partea bună, cea a parametrilor sănătoși, putem încetini procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, avem o varietate mare de factori care pot altera vârsta biologică.

Nu este o surpriză că sistemul nostru imunitar se schimbă odată cu trecerea anilor. Ce este însă șocant este faptul că fiecare virus sau infecție pe care o avem ne fac să ne îmbătrânim. Printre toți factorii de risc pe care i-am menționat se numără și aceste infecții. Motivul stă în telomeri și cât de sensibili sunt aceștia în lupta împotriva patogenilor care atacă sistemul nostru imunitar. Există vreo modalitate de a-i întări sau de a reduce impactul asupra lor? Da, prin îngrijirea imunității noastre.

Ce sunt telomerii?

Potrivit Dicționarului Institutului Național de Cancer, telomerii sunt „extremitățile unui cromozom”. Când celulele se divid, acești telomeri pierd o cantitate de ADN, scurtându-i. Odată cu trecerea anilor, cromozomii se deteriorează, își reduc dimensiunea și, în cele din urmă, mor. Acest lucru se datorează faptului că mecanismul de replicare a ADN-ului nu poate copia complet capetele cromozomilor, pierdere treptată a materialului genetic cu fiecare ciclu de diviziune celulară. De aceea, îmbătrânirea sistemului celular și, prin urmare, și a celui imunitar, este produsă de această scurtare a telomerilor, relatează 20minutos.es.

Cum afectează virusurile și infecțiile telomerii?

Unele studii au asociat telomerii cu diverse boli și procese degenerative. De fapt, studiile recente au arătat că în spatele impactului acestor protectori ai cromozomului stă motivul de a avea o vârstă biologică mai mare decât cea naturală. De ce? Din cauza virusurilor și infecțiilor care afectează organismul nostru de-a lungul anilor. Când un patogen, fie el bacterian sau viral, intră în organismul nostru, sistemul imunitar joacă un rol crucial în apărarea împotriva acestor amenințări. Această luptă pentru menținerea sănătății corpului nostru duce la o divizare a celulelor și, prin urmare, la o scurtare a telomerilor și la îmbătrânirea imună, cunoscută și sub numele de imunosenescență. Astfel, sistemul imunitar tinde să devină mai puțin eficient și mai puțin capabil să răspundă eficient.

Cum putem preveni îmbătrânirea sistemului imunitar?

Sistemul imunitar este extrem de complex, așa că cercetările nu încetează niciodată. Modul în care viața noastră se limitează la funcționarea ei este o dovadă că experții au dificultăți în acest sens. Cu toate acestea, există unele studii care obțin progrese promițătoare și concluzii care sunt repere pentru menținerea sănătății în cea mai eficientă formă a sa. Modalitatea de a preveni îmbătrânirea rapidă a sistemului imunitar este fundamentală: acesta necesită îngrijire. Această atenție se bazează în principal pe stilul nostru de viață sănătos din viața de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube, Vorbește Lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii mai 2024. Vin oportunități importante pentru mai multe zodii

Serialul Clanul de pe Pro TV

Surpriză de proporții pentru fanii serialului „Clanul”. Actorii vor putea fi văzuți în „Groapa”. Bebe Măcelaru: „Te omor, Vlahule! Îți iau suflu acum, pe loc!”




pixel