Oana Roman, revoltată după ce a testat cel mai scump sendviș din România. Prețul a stârnit o reacție acidă din partea vedetei
Atât gripa, cât și răceala sunt afectiuni respiratorii contagioase cauzate, însă, de virusuri diferite. Gripa este provocată numai de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi cauzată de mai multe virusuri diferite, cum ar fi rinovirusurile, virusurile paragripale și coronavirusurile sezoniere. În momentul în care te confrunți cu răceala sau gripa, medicii recomandă o serie de pastile și vitamine. Astfel, medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit dacă ne ajută sau nu administrarea vitaminelor, în perioadele în care ne confruntăm cu aceste afecțiuni sezoniere.
“Este o iluzie acest lucru, deci administrarea de orice fel de vitamine trebuie făcută în context clinic și a avea grijă să nu ducem și la excese, pentru că orice hipervitaminoză poate să aibă și probleme de sănătate, din acest punct de vedere.
Vreau să vă spun că se întâmplă un lucru extrem de important, de la aceste prime ore ale dimineții, când este foarte, foarte frig. Eu constat că în serviciile de urgență ajung tot mai multe cazuri de accident vascular cerebral, apropo de frigul de afară, și se înregistrează tot mai multe cazuri de infarct miocardic acut. Țineți cont că o scădere cu 1 °C sub 0, crește riscul de infarct cu 2 %.
Asta înseamnă că la Iași cred că sunt acum în jur de -10 °. Nu știu câte sunt la București. Riscul de infarct crește cam cu 15-20 % în această perioadă și constatăm că dacă mai este și vânt și umezeală, temperatura resimțită de organism este chiar mai mică decât cea din termometru, așa că efectele frigului asupra organismului vor fi extrem de importante.
Și să știți că vârsta de infarct miocardic este din ce în ce mai scăzută și sunt bărbați relativ tineri care la primele ore ale dimineții se apucă să-și deszăpezească mașina., că asta facem toți în orașele noastre, și dacă mai sunt și sedentar și supraponderal și eventual și fumator, riscurile cresc corespunzator.
Așa că, apropo de a nu neglija o simptomatologie polimorfă, care s-ar putea să ne îngrijoreze și care, dacă nu este recunoscută la timp, ne poate pune în situație extrem de dificilă, mai ales că orice temporizare, apropo de infarctul miocardic acut, este letală. Pe lângă durerea aceea precordială clasică, toracică anterioară, care persistă 3-5 minute, cu caracter de gheară, constricție, care se duce în umărul stâng sau în brațul stâng, să nu neglijăm niciodată și alte 3 categorii de simptome care DOR. Spun acest lucru pentru că se întâmplă, DOR este un acronim, deci DOR sunt digestive, osteoarticulare și respiratorii, așa că o durere epigastrică, grețuri, vărsături, arsură epigastrică, pusă, adesea, pe seama exceselor alimentare sau etanolice din seara precedentă, poate indica un infarct miocardic inferior, la fel cum și semnele acestea osteoarticulare, dureri la nivelul umerilor, brațelor, gâtului, s-ar putea să indice iar o patologie cardiacă acută. În plus, dacă vorbim despre cele respiratorii, dificultățile respiratorii, dispnee, lipsa de aer, senzație de sufocare, transpirații abundente, amețelile necorelate neapărat cu efortul fizic, pot indica o astfel de situație și este bine să recunoaștem și să ne prezentăm cât mai rapid la urgențe”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru b1tv
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate