Noaptea Muzeelor în Bucureşti: 23 de muzee cu program online şi fizic, adaptat restricţiilor sanitare
Data publicării:
Un număr de 23 de instituţii muzeale şi spaţii culturale din Capitală participă la ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, programată sâmbătă, cu un program de vizitare adaptat condiţiilor de pandemie, dar şi cu activităţi interactive organizate online pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii.

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, la cea de-a XVI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, în Bucureşti şi-au anunţat participarea:

* Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (16,00 -19,45)

* Casa memorială "Anton Pann"

* Casa memorială "Liviu şi Fanny Liviu Rebreanu"

* Casa memorială "Ion Minulescu şi Claudia Millian"

* Casa Memorială "George şi Agatha Bacovia"

* Casa memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor"

La toate casele memoriale amintite, aflate în administrarea Muzeului Literaturii Române, programul de vizitare este 9 -17,00.

* Madrigal Cantus Mundi, Cel mai mic muzeu din România - online

* Rezidenţa BRD scena9 (18,00 - 21,00)

* Qreator (online începând cu ora 19,00)

* Opera Comică pentru Copii (online)

* Muzeul Universităţii Politehnica (16,00 - 20,00)

* Muzeul Ţăranului Român (18,00 - 20,30)

* Muzeul Parfumului (10,00 - 21,00)

* Muzeul Geologic (19,00 - 21,00)

* Muzeul de Artă Recentă (19,00 - 21,00)

* Muzeul Naţional Cotroceni (17,00 - 18,30

* Muzeul Colecţiei Ţiriac (19,00 - 21,00)

* Muzeul Antipa (online)

* Impact Hub Bucureşti (17,00 - 21,00)

* Galeria Senso (19,00 - 21,00)

* Casa experimentelor (18,00 - 21,00)

* Asociaţia Escu (12,00 - 20,00)

Muzeul Naţional de Istorie a României permite accesul în instituţie, în Noaptea Muzeelor, conform programului de vizitare obişnuit, respectiv în intervalul orar 9 -17,00 şi anunţă organizarea unei seri de evenimente online.

Ora anunţată pentru închidere reprezintă ora de intrare a ultimului vizitator, precizează organizatorii.

"Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris şi anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, a XVI-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. În contextul actual determinat de pandemie şi în situaţia în care s-au impus noi măsuri la nivel naţional, muzeele şi spaţiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul şi în mediul online şi propun publicului diferite activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii. Totodată, Reţeaua Naţională a Muzeelor roagă muzeele şi organizaţiile culturale înscrise să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21,00, adaptate la noua legislaţie guvernamentală referitoare la activităţile cu public şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte", preciza Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR), într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Pentru ediţia 2020 a Nopţii Muzeelor organizatorii au pregătit două evenimente care pot fi vizionate online.

Primul, proiectul "Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti", conţine 16 filme documentare de scurtmetraj despre poveştile neştiute ale 10 muzee din Bucureşti şi Ilfov şi altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Cele din zona Moldovei sunt realizate în colaborare Programul Naţional Cantus Mundi şi sunt povestite de copii. Întreaga serie poate fi vizionată pe canalele de social media ale postului de radio Europa FM, Nopţii Muzeelor şi RNMR.

Al doilea proiect digital conţine producţii create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului naţional "Animaţii, Puzzle, Investigaţii... Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!", care îşi propun să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile unor muzee din comunităţi locale. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook şi pagina oficială a Nopţii Muzeelor.

Cei interesaţi de eveniment pot consulta oferta Nopţii Muzeelor pe https://noapteamuzeelor.org, precum şi pe canalele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.

RNMR nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online.

Noaptea Muzeelor trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul a fost mutat la mijlocul luni noiembrie.

Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat anual pe plan european. În anul 2019, Noaptea Muzeelor a mobilizat în România peste 150 de muzee şi entităţi culturale diverse, care au interacţionat cu aproape 1.000.000 de
persoane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: muzee  Noaptea Muzeelor 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel