„Iese circ”. Ce a putut să spună Raluca Bădulescu despre Andreea Bălan în direct la TV: „Să nu se supere pe mine, să mă iau la păruială pe undeva”
Secolul 21, numit și „secolul cel mai stresant”, a venit cu noi provocări pentru noi ca oameni, provocări pe care suntem nevoiți, dar și responsabili, să le trecem cu brio. Fie că vorbim despre dependența de stres sau alte situații de natură psihologică, este benefic să plecăm urechea și asupra informațiilor pe care ni le transmit specialiștii acreditați din domeniu.
Astfel, Doctor Heidi Hanna, numită și „Detectivul de stres”, oferă câteva informații despre situația adicției la fenomenul în cauză. Deși pare de necrezut, oamenii pot dezvolta o dependență de situații stresante, fapt ce nu le permite să fie pe deplin liniștiți sau relaxați.
„Este o șmecherie pe care ne-o joacă creierul nostru: Pe lângă cortizol, stresul eliberează și dopamină, o substanță chimică care ne face să ne simțim bine și care încurajează comportamentele repetate prin activarea centrului de recompensă din creierul nostru, potrivit Dr. Heidi Hanna, conform cnbc.
„Stresul poate provoca o stare prin care se activează centrii de excitație și de atenție din sistemul nostru nervos, care, dacă este prelungită, poate crea "la fel de multă dependență ca și drogurile", avertizează Hanna, potrivit sursei citate.
„Cu alte cuvinte, creierul tău stresat cronic ar putea fi dependent de acele mici lovituri euforice de dopamină, spune Debbie Sorensen, un psiholog format la Harvard care este specializat în burnout (Burnout-ul este un sindrom rezultat in urma stresului cronic de la locul de munca, care nu a fost gestionat cu succes).”, a mai adăugat cercetătoarea pentru sursa citată.
„De asemenea, ne facem ocupați în timp ce încercăm să evităm "emoțiile inconfortabile", cum ar fi plictiseala, singurătatea și tristețea, adaugă Soresen.
Dependența de stres provine adesea dintr-o presiune auto-provocată de dorința de a reuși, spune Sorensen, oamenii ambițioși sunt mai predispuși la epuizare și stres cronic.
Potrivit lui Sorensen, există 3 semne comune ale unei dependențe de stres în devenire la care trebuie să fii atent:
1. Evitarea odihnei și relaxării.
2. Verificarea constantă a telefonului.
3. Spui "da" la orice.
Dar și presiunile sociale joacă un rol important. "Cultura noastră, obsedată de productivitate, a făcut din a fi stresat o insignă de onoare", explică ea. "De asemenea, se simte bine pentru ego-ul nostru să fim în mod constant ocupați, pentru că am echivalat ocupația cu succesul", potrivit sursei citate.
Deși nu există încă un antidot sigur legat de rezolvarea acestei probleme, psihologii oferă câteva alternative, printre care cele mai importante sunt activitatea fizică și meditația, cel puțin acesta este un început benefic spre găsirea păcii interioare. Prin urmare, așa cum ne sfătuiesc și specialiștii, schimbarea stilului de viață este metoda cea mai comună, dar și anevoioasă, întrucât, implică schimbări radicale, schimbări ale obiceiurilor pe care le practicăm și de ani de zile.
„Uneori, trebuie să cauți mai mult decât acele soluții rapide", spune Sorensen. "Dacă crezi că ești dependent de stres, s-ar putea să fii cu adevărat deficitar în ceea ce privește somnul sau să ai prea multe responsabilități pe cap și singura modalitate de a te face bine este să faci o schimbare a stilului de viață.", conform sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: health lifestyle stres
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...
Busu a spus la ce temperaturi...