Top 4 zodii care se vor bucura de noroc financiar la final de an. Mihai Voropchievici: „Sfârșitul lui 2024 le rezervă șanse mari de câștig”
Brânza este o gustare delicioasă, care merge servită aproape oricând, indiferent de eveniment sau de tipul de cocktail servit. Cu atât de multe varietăți de brânză, acest aliment versatil și gustos este menit să completeze și orice fel de mâncare, de la pizza, pui și chiar până la un platou sofisticat de mezeluri. Totuși, ceea ce probabil că nu știai este că dacă obișnuiești să consumi brânză în exces, în corpul tău se pot declanșa mai multe efecte secundare, care pot avea un impact destul de negativ asupra organismului și sănătății, mai ales atunci când nu este consumată cu moderație.
"Aceste efecte pot fi declanșate de factori precum conținutul ridicat de grăsimi al brânzei, compoziția hormonală a produselor lactate, potențialul răspuns inflamator la grăsimile saturate și riscul de contaminare bacteriană în anumite soiuri de brânză. Este important să menținem o dietă echilibrată și variată, pentru a atenua aceste riscuri și pentru a promova sănătatea și bunăstarea generală.", spun specialiștii, potrivit EatThis.
1. Te-ai putea constipa
"Consumul unor cantități excesive de brânză poate duce, potențial, la constipație", spune Sabat, specialist. "Brânza este bogată în grăsimi și săracă în fibre, ceea ce poate încetini digestia și face mai dificilă trecerea scaunului prin intestine. Acest lucru poate duce la mișcări intestinale rare și la dificultăți în eliminarea deșeurilor."
"Pe termen scurt, consumul unor cantități mari de brânză poate provoca imediat disconfort și balonare, în timp ce consumul excesiv pe termen lung poate duce la constipație cronică", explică Sabat.
2. Ai putea suferi diferite inflamații
"Consumul de cazeină, o proteină care se găsește în lapte și o componentă majoră a brânzei, poate duce la diverse efecte secundare și probleme de sănătate. Un efect secundar semnificativ legat de consumul de cazeină este inflamația", spune Sabat. "La unele persoane, cazeina poate declanșa inflamația din organism. Acest răspuns inflamator se poate manifesta printr-o gamă largă de simptome, inclusiv probleme digestive, probleme ale pielii, disconfort respirator și chiar dureri articulare. Pentru persoanele care au o adevărată alergie sau sensibilitate la cazeină, sistemul imunitar recunoaște cazeina ca pe o amenințare și eliberează mediatori inflamatori, ceea ce duce la reacții adverse", detaliază ea.
VEZI și: Ananasul, fructul minune pentru sănătatea ta. Cinci beneficii pe care nu le știai
3. Ai putea avea arsuri la stomac
"Brânza este o sursă bogată de grăsimi și poate declanșa arsuri la stomac la persoanele sensibile", spune Sabat. "Atunci când este consumată în exces, conținutul ridicat de grăsimi poate relaxa sfincterul esofagian inferior (LES), un mușchi care, în mod normal, împiedică acidul gastric să se întoarcă în esofag. Acest lucru poate duce la o senzație de arsură în piept și în gât", explică ea. "În timp, arsurile cronice la stomac pot deteriora mucoasa esofagiană și pot duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian."
4. Pot apărea coșuri pe piele
"Acneea este un subiect controversat, care apare din diferite motive, precum calitatea dietei, hormonii, vârsta, genetica, practicile de igienă, produsele cosmetice și mediul înconjurător. Conform ghidurilor clinice publicate de Academia Americană de Dermatologie (AAD), atunci când vine vorba de dietă, dovezile emergente sugerează că alimentele cu indice glicemic ridicat și modelele dietetice pot fi legate de acnee.", spun specialiștii.
"Deși nu toată lumea este afectată, unii indivizi pot prezenta erupții cutanate sau o înrăutățire a acneei ca urmare a consumului de cantități excesive de brânză. Acest lucru ar putea fi atribuit hormonilor prezenți în lapte, care poate stimula producția de sebum și poate contribui la înfundarea porilor. În plus, brânza este bogată în grăsimi saturate, care pot favoriza inflamația în organism și pot agrava afecțiunile cutanate existente", explică specialiștii.
5. Poate crește riscul de cancer
"Consumul excesiv de brânză, în special de soiuri bogate în grăsimi, poate crește potențial riscul anumitor tipuri de cancer", spune Sabat. "Brânza conține grăsimi saturate, care au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal. Mai mult, unele studii sugerează o corelație între consumul de produse lactate, inclusiv de brânză, și un risc crescut de cancer de prostată și de sân", adaugă ea.
Citește și: Pericolul ascuns din roșiile țuguiate. Ce au descoperit cercetătorii: „Otravă pentru consumatori”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: brânză exces probleme de sanatate riscuri
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...