Riscurile la care te supui dacă mănânci prea multă brânză. Experții trag un semnal de alarmă
Data publicării:
Brânza consumată în exces poate duce la apariția mai multor efecte adverse, atrag atenția specialiștii. 

Brânza este o gustare delicioasă, care merge servită aproape oricând, indiferent de eveniment sau de tipul de cocktail servit. Cu atât de multe varietăți de brânză, acest aliment versatil și gustos este menit să completeze și orice fel de mâncare, de la pizza, pui și chiar până la un platou sofisticat de mezeluri. Totuși, ceea ce probabil că nu știai este că dacă obișnuiești să consumi brânză în exces, în corpul tău se pot declanșa mai multe efecte secundare, care pot avea un impact destul de negativ asupra organismului și sănătății, mai ales atunci când nu este consumată cu moderație. 

"Aceste efecte pot fi declanșate de factori precum conținutul ridicat de grăsimi al brânzei, compoziția hormonală a produselor lactate, potențialul răspuns inflamator la grăsimile saturate și riscul de contaminare bacteriană în anumite soiuri de brânză. Este important să menținem o dietă echilibrată și variată, pentru a atenua aceste riscuri și pentru a promova sănătatea și bunăstarea generală.", spun specialiștii, potrivit EatThis.

Citește și: Cinci semne care-ți indică faptul că nu consumi suficiente legume cu frunze verzi. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Iată care sunt efectele adverse ale consumului de brânză

1. Te-ai putea constipa

"Consumul unor cantități excesive de brânză poate duce, potențial, la constipație", spune Sabat, specialist. "Brânza este bogată în grăsimi și săracă în fibre, ceea ce poate încetini digestia și face mai dificilă trecerea scaunului prin intestine. Acest lucru poate duce la mișcări intestinale rare și la dificultăți în eliminarea deșeurilor."

"Pe termen scurt, consumul unor cantități mari de brânză poate provoca imediat disconfort și balonare, în timp ce consumul excesiv pe termen lung poate duce la constipație cronică", explică Sabat.

2. Ai putea suferi diferite inflamații

"Consumul de cazeină, o proteină care se găsește în lapte și o componentă majoră a brânzei, poate duce la diverse efecte secundare și probleme de sănătate. Un efect secundar semnificativ legat de consumul de cazeină este inflamația", spune Sabat. "La unele persoane, cazeina poate declanșa inflamația din organism. Acest răspuns inflamator se poate manifesta printr-o gamă largă de simptome, inclusiv probleme digestive, probleme ale pielii, disconfort respirator și chiar dureri articulare. Pentru persoanele care au o adevărată alergie sau sensibilitate la cazeină, sistemul imunitar recunoaște cazeina ca pe o amenințare și eliberează mediatori inflamatori, ceea ce duce la reacții adverse", detaliază ea.

VEZI și: Ananasul, fructul minune pentru sănătatea ta. Cinci beneficii pe care nu le știai

3. Ai putea avea arsuri la stomac

"Brânza este o sursă bogată de grăsimi și poate declanșa arsuri la stomac la persoanele sensibile", spune Sabat. "Atunci când este consumată în exces, conținutul ridicat de grăsimi poate relaxa sfincterul esofagian inferior (LES), un mușchi care, în mod normal, împiedică acidul gastric să se întoarcă în esofag. Acest lucru poate duce la o senzație de arsură în piept și în gât", explică ea. "În timp, arsurile cronice la stomac pot deteriora mucoasa esofagiană și pot duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian."

4. Pot apărea coșuri pe piele

"Acneea este un subiect controversat, care apare din diferite motive, precum calitatea dietei, hormonii, vârsta, genetica, practicile de igienă, produsele cosmetice și mediul înconjurător. Conform ghidurilor clinice publicate de Academia Americană de Dermatologie (AAD), atunci când vine vorba de dietă, dovezile emergente sugerează că alimentele cu indice glicemic ridicat și modelele dietetice pot fi legate de acnee.", spun specialiștii. 

"Deși nu toată lumea este afectată, unii indivizi pot prezenta erupții cutanate sau o înrăutățire a acneei ca urmare a consumului de cantități excesive de brânză. Acest lucru ar putea fi atribuit hormonilor prezenți în lapte, care poate stimula producția de sebum și poate contribui la înfundarea porilor. În plus, brânza este bogată în grăsimi saturate, care pot favoriza inflamația în organism și pot agrava afecțiunile cutanate existente", explică specialiștii.

5. Poate crește riscul de cancer

"Consumul excesiv de brânză, în special de soiuri bogate în grăsimi, poate crește potențial riscul anumitor tipuri de cancer", spune Sabat. "Brânza conține grăsimi saturate, care au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal. Mai mult, unele studii sugerează o corelație între consumul de produse lactate, inclusiv de brânză, și un risc crescut de cancer de prostată și de sân", adaugă ea. 

Citește și: Pericolul ascuns din roșiile țuguiate. Ce au descoperit cercetătorii: „Otravă pentru consumatori”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: brânză  exces  probleme de sanatate  riscuri 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel