Salivezi în somn? Ce boli poate ascunde acest simptom. Șapte cauze și cum să le combați
Data actualizării:
Data publicării:
Șapte motive pentru care salivezi în somn și cum să previi acest lucru

Te trezești dintr-un somn adânc și constați că perna ta este udă? Să salivezi în somn poate fi incomod și jenant, mai ales dacă dormi lângă cineva pe care încerci să îl impresionezi sau dacă ațipești într-un loc semi-public, cum ar fi un terminal de aeroport. 

Deși poate fi deranjant, "salivarea este naturală și nu este de obicei îngrijorătoare", spune Dr. Neal H. Patel, medic de medicină de familie la Providence St. Joseph Hospital, potrivit Insider.

Cu toate acestea, unele probleme medicale minore, cum ar fi uscăciunea gurii, vă pot face să salivați mai mult - și, deși rare, unele afecțiuni grave, cum ar fi bolile neurologice, pot avea același efect. 

Iată câteva dintre cauzele salivării în timpul somnului și cum puteți ajuta la reducerea acesteia. 


1. Gura uscată

Atunci când gura este uscată, glandele salivare se activează pentru a o lubrifia, spune Patel. Așadar, dacă ești deshidratat sau dormi cu gura deschisă, aceste glande ar putea produce mai multă salivă, ceea ce te-ar duce la salivarea în somn. 

Cum să o tratezi: Rămâi bine hidratat în timpul zilei. Apoi, păstrați un pahar de apă lângă pat pentru a sorbi dacă vă treziți însetat pe parcursul nopții.  


2. Alergii și infecții

Atunci când ești bolnav cu o infecție a căilor respiratorii superioare sau alergii de sezon, corpul tău produce mai multă salivă. Acest lucru poate ajuta la eliminarea germenilor sau a substanțelor iritante din nas, gât și gură -dar poate face, de asemenea, mai probabil să salivezi în timpul somnului, spune Dr. Thomas Michael Kilkenny, director al Institutului de Medicină a Somnului de la Spitalul Universitar Staten Island, potivit Insider.

Alergiile pot provoca, de asemenea, un nas înfundat, ceea ce vă obligă să respirați prin gură. Acest lucru o poate usca și poate declanșa producția de salivă în timpul somnului. 

Cum să o tratezi: Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi și tratament.


3. Refluxul acid 

Unele persoane cu reflux acid se confruntă cu un exces de salivă ca simptom al afecțiunii, spune Patel. Acest lucru poate duce la salivarea în timpul somnului, deoarece mâncatul unei cine copioase și așezarea în pat pot agrava refluxul acid. 

Cum să îl tratezi: Concentrează-te pe tratarea refluxului acid prin igiena alimentară, cum ar fi creșterea aportului de fibre și schimbări în stilul de viață, cum ar fi mâncatul unor mese mai mici. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru un tratament eficient.


4. Apnee în somn

Apneea de somn este o afecțiune care afectează capacitatea oamenilor de a respira în timp ce dorm. Tiparele neregulate de respirație pe care le provoacă acest lucru îi pot face pe oameni să respire pe gură și să crească riscul de a saliva în timpul somnului, spune Patel.

În plus, persoanele cu apnee în somn sunt mai predispuse să aibă și alte afecțiuni, inclusiv bruxism în somn, sau scrâșnirea dinților, ceea ce poate crește, de asemenea, probabilitatea de a saliva, deoarece scrâșnirea stimulează glandele salivare. 

Cum să o tratezi: Dacă credeți că aveți apnee în somn sau aveți alte simptome, cum ar fi oboseala sau sforăitul, discutați cu medicul dumneavoastră. Tratamentele includ modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, dacă sunteți supraponderal, și dispozitive pentru a vă regla respirația, cum ar fi un aparat CPAP. 


5. Efecte secundare ale medicamentelor

Unele medicamente vă cresc producția de salivă. Acest lucru este cunoscut sub numele de sialoree indusă de medicamente, sau hipersalivație, și vă poate face mai probabil să salivezi noaptea. Aceste medicamente sunt:

Medicamentele antipsihotice
Agoniștii colinergici care sunt folosiți pentru tratarea demenței 

Cum se tratează: Dacă observați o creștere a salivării după ce ați început un nou medicament, discutați cu medicul dumneavoastră.


6. Boală neurologică

Orice afecțiune care afectează sistemul neurologic poate afecta producția de salivă, poate face dificilă menținerea gurii închise noaptea sau poate afecta capacitatea de a înghiți, spune Kilkenny. 

Din acest motiv, boala Parkinson, paralizia cerebrală și accidentul vascular cerebral pot crește riscul de a saliva noaptea. Dacă aveți una dintre aceste afecțiuni, veți observa și alte simptome ale bolii neurologice, cum ar fi dureri de cap, modificări ale memoriei sau ale capacității cognitive sau tremurături. 

Cum să o tratezi: Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele care vă pot reduce producția de salivă. Colaborarea cu un neurolog și cu un logoped, un fizioterapeut și un terapeut ocupațional poate fi, de asemenea, de ajutor, deși impactul intervențiilor comportamentale este limitat atunci când sunteți inconștient în timpul somnului, subliniază Kilkenny. 


7. Poziția de somn

Dormitul pe burtă sau pe o parte poate face mai probabil ca saliva să alunece din gură în timp ce dormi datorită atracției gravitației. 

Cum să o tratezi: Luați în considerare posibilitatea de a vă antrena să dormiți pe spate sau acordați o atenție deosebită dormitului cu gura închisă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   alergii  apnee  boli  saliva  salivezi somn 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”




pixel