Statul îndelungat pe scaun poate provoca diverse tipuri de cancer, potrivit unui studiu. După cât timp trebuie să te ridici
Data actualizării:
Data publicării:
Sedentarismul este mult mai răspândit la femei decât la bărbați și afectează sănătatea. Unele cercetări nu indică doar riscul cardiovascular ca urmare a statului prea mult timp pe scaun, ci și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

În fiecare zi devenim tot mai sedentari. Poate pentru că exercițiile fizice nu fac parte din obiceiurile noastre zilnice sau pentru că avem locuri de muncă care ne obligă să stăm multe ore pe scaun. Potrivit Studiului de Sănătate al Fundației Spaniole a Inimii, 22,4% dintre femei sunt mai sedentare decât bărbații (16,2%).

Sedentarismul este menționat ca un factor cheie de risc cardiovascular, deoarece dacă nu ne mișcăm, sănătatea noastră va fi în cele din urmă afectată. Cu toate acestea, unele studii au descoperit o altă consecință a statului pe scaun pentru mult timp, dincolo de cea cardiovasculară. Este vorba despre cancer.

Sedentarismul și riscul de cancer de colon, endometru și plămâni

Studiul „Comportamentul sedentar crește riscul anumitor tipuri de cancer” a sintetizat rezultatele a diferite cercetări, în total aproximativ 43, pentru a ajunge la concluzia potrivit căreia cancerul de endometru și cel de plămâni creșteau la persoanele care stăteau în fața televizorului pentru o perioadă îndelungată. Potrivit celor mai recente date, populația spaniolă petrece în medie 3 ore pe zi stând în fața televizorului.

Acest lucru este semnificativ, deoarece în studiu s-a observat o creștere a riscului de cancer de colon pentru fiecare 2 ore petrecute pe scaun în fiecare zi. Mai mult timp petrecut pe scaun înseamnă mai puțină activitate fizică, ceea ce se traduce în probleme de sănătate mai mari pe termen lung, relatează 20minutos.es

Legătura dintre statul pe scaun și fibromul uterin

Într-o altă cercetare, s-a constatat că prea mult timp petrecut pe scaun fără mișcare crește riscul de a dezvolta fibroame uterine. Cu toate că este o afecțiune benignă, doctorul Javier Monleón, medic ginecolog la Spitalul La Fe din Valencia, explică faptul că „sunt femei care experimentează sângerare menstruală mai abundentă, însoțită de dureri semnificative și simptome de compresie, greutate, umflare, cu un impact brutal asupra calității vieții”. 

Prin urmare, o modalitate bună de a preveni riscul de fibrom uterin este să începeți să faceți mai multe exerciții fizice, poate să faceți plimbări, să practicați sport sau să vă bucurați de aerul liber pentru câteva minute în fiecare zi.

Sedentarismul crește riscul de cancer de sân cu 71%

Unul dintre cele mai frecvente cancerele la femei este cancerul de sân. Conform celor mai recente informații , 34.740 de cazuri au fost diagnosticate în 2022, iar sedentarismul ar putea crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Aceasta este concluzia unei cercetări efectuate de Grupul de Cercetare a Cancerului de Sân GEICAM. Marina Pollán, doctor și cercetător principal al studiului, a explicat că  „s-a estimat că inactivitatea fizică stă la baza a 10% din cazurile de cancer de sân în întreaga lume”.

A începe să faci exerciții moderate, precum 30 de minute de plimbare în fiecare zi și apoi să crești treptat acest timp, reprezintă deja o schimbare semnificativă. Există locuri de muncă unde este necesar să stai pe scaun pentru perioade lungi de timp. Prin urmare, este indicat să contracarezi acest aspect cu activități recreative care nu implică doar vizionarea televizorului, ci includ și mișcare. Doar așa putem reduce riscul de cancer asociat sedentarismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel