Statul îndelungat pe scaun poate provoca diverse tipuri de cancer, potrivit unui studiu. După cât timp trebuie să te ridici
Data actualizării:
Data publicării:
Sedentarismul este mult mai răspândit la femei decât la bărbați și afectează sănătatea. Unele cercetări nu indică doar riscul cardiovascular ca urmare a statului prea mult timp pe scaun, ci și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

În fiecare zi devenim tot mai sedentari. Poate pentru că exercițiile fizice nu fac parte din obiceiurile noastre zilnice sau pentru că avem locuri de muncă care ne obligă să stăm multe ore pe scaun. Potrivit Studiului de Sănătate al Fundației Spaniole a Inimii, 22,4% dintre femei sunt mai sedentare decât bărbații (16,2%).

Sedentarismul este menționat ca un factor cheie de risc cardiovascular, deoarece dacă nu ne mișcăm, sănătatea noastră va fi în cele din urmă afectată. Cu toate acestea, unele studii au descoperit o altă consecință a statului pe scaun pentru mult timp, dincolo de cea cardiovasculară. Este vorba despre cancer.

Sedentarismul și riscul de cancer de colon, endometru și plămâni

Studiul „Comportamentul sedentar crește riscul anumitor tipuri de cancer” a sintetizat rezultatele a diferite cercetări, în total aproximativ 43, pentru a ajunge la concluzia potrivit căreia cancerul de endometru și cel de plămâni creșteau la persoanele care stăteau în fața televizorului pentru o perioadă îndelungată. Potrivit celor mai recente date, populația spaniolă petrece în medie 3 ore pe zi stând în fața televizorului.

Acest lucru este semnificativ, deoarece în studiu s-a observat o creștere a riscului de cancer de colon pentru fiecare 2 ore petrecute pe scaun în fiecare zi. Mai mult timp petrecut pe scaun înseamnă mai puțină activitate fizică, ceea ce se traduce în probleme de sănătate mai mari pe termen lung, relatează 20minutos.es

Legătura dintre statul pe scaun și fibromul uterin

Într-o altă cercetare, s-a constatat că prea mult timp petrecut pe scaun fără mișcare crește riscul de a dezvolta fibroame uterine. Cu toate că este o afecțiune benignă, doctorul Javier Monleón, medic ginecolog la Spitalul La Fe din Valencia, explică faptul că „sunt femei care experimentează sângerare menstruală mai abundentă, însoțită de dureri semnificative și simptome de compresie, greutate, umflare, cu un impact brutal asupra calității vieții”. 

Prin urmare, o modalitate bună de a preveni riscul de fibrom uterin este să începeți să faceți mai multe exerciții fizice, poate să faceți plimbări, să practicați sport sau să vă bucurați de aerul liber pentru câteva minute în fiecare zi.

Sedentarismul crește riscul de cancer de sân cu 71%

Unul dintre cele mai frecvente cancerele la femei este cancerul de sân. Conform celor mai recente informații , 34.740 de cazuri au fost diagnosticate în 2022, iar sedentarismul ar putea crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Aceasta este concluzia unei cercetări efectuate de Grupul de Cercetare a Cancerului de Sân GEICAM. Marina Pollán, doctor și cercetător principal al studiului, a explicat că  „s-a estimat că inactivitatea fizică stă la baza a 10% din cazurile de cancer de sân în întreaga lume”.

A începe să faci exerciții moderate, precum 30 de minute de plimbare în fiecare zi și apoi să crești treptat acest timp, reprezintă deja o schimbare semnificativă. Există locuri de muncă unde este necesar să stai pe scaun pentru perioade lungi de timp. Prin urmare, este indicat să contracarezi acest aspect cu activități recreative care nu implică doar vizionarea televizorului, ci includ și mișcare. Doar așa putem reduce riscul de cancer asociat sedentarismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




pixel