Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Ciupercile au devenit un ingredient esențial în dieta multor persoane și nu e de mirare. Acest aliment, pe lângă gustul său delicios și versatilitatea în bucătărie, se remarcă prin multiplele sale beneficii pentru sănătate. Bogate în vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, dar sărace în calorii și grăsimi, ciupercile sunt un superaliment care nu ar trebui să lipsească din cămară.
Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, „pe lângă gustul lor, ciupercile au multe alte proprietăți nutriționale benefice pentru sănătate”. Acest aliment este bogat în fier, fosfor, iod, magneziu, seleniu, calciu, potasiu, zinc și vitaminele A, B1, B2, B3, C și D. Toate acestea într-un pachet sărac în calorii, fără grăsimi și cu proteine de înaltă calitate și fibre.
Incorporarea ciupercilor în dieta zilnică poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, de la întărirea sistemului imunitar până la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și digestive. În plus, versatilitatea lor culinară și sustenabilitatea le fac un aliment valoros și accesibil pentru o dietă echilibrată.
După cum explică Kjersten Nett, un dietetician la Mayo Clinic, datorită conținutului lor de fibre, ciupercile promovează sănătatea intestinală și aduce beneficii creierului. În plus, coama leului, o varietate specială de ciuperci, s-a dovedit eficientă în protejarea împotriva daunelor neurologice și în creșterea țesutului nervos. Este importantă pentru cei care suferă de Alzheimer, scleroză multiplă și Parkinson.
Dacă cauți o metodă naturală de a-ți crește nivelul de vitamina D, ciupercile sunt ideale. Atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă, ciupercile produc acest nutrient esențial pentru absorbția calciului, întărirea oaselor și dinților și prevenirea unor boli precum diabetul de tip 2 și demența.
Ciupercile sunt unele dintre cele mai bune surse de seleniu, un mineral care ajută organismul să producă antioxidanți ce pot reduce daunele celulare. De asemenea, sunt bogate în vitaminele din complexul B, esențiale pentru creșterea și formarea celulelor, și în minerale precum potasiul și fosforul.
Dacă cauți o alternativă la proteinele de origine animală, ciupercile sunt o opțiune excelentă. După cum explică Teresa María López Díaz, profesor de Medicină Veterinară la Universitatea din León, într-un articol publicat în The Conversation, „ciupercile au proteine de bună calitate, cu toți aminoacizii esențiali”. În plus, sunt sărace în grăsimi, iar grăsimile pe care le conțin sunt nesaturate.
Datorită conținutului lor ridicat de fibre, este mai bine să le consumi în cantități mici și în timpul mesei pentru a facilita digestia. În plus, asigură-te că le achiziționezi de la piețe reglementate și bine ambalate sau identificate.
Cum să prepari ciupercile? Le poți găti la grătar (metoda care produce cele mai mici pierderi de nutrienți), să le incluzi ca ingredient în diverse preparate sau să le folosești ca garnitură. De asemenea, poți să le congelezi sau să le usuci pentru a conserva proprietățile lor nutriționale.
Unele ciuperci sunt otrăvitoare: sunt ciuperci care conțin toxine care pot provoca efecte adverse la oameni dacă sunt ingerate. Unele sunt extrem de periculoase și pot provoca intoxicații grave sau chiar moartea. Din acest motiv, culesul de ciuperci, deși poate fi o activitate foarte satisfăcătoare, implică și riscuri semnificative dacă nu se iau măsurile de precauție adecvate. Este întotdeauna mai bine să fii precaut și să eviți consumul de ciuperci dacă nu ești absolut sigur de siguranța lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...