Superalimentul cu conținut scăzut de grăsimi care îmbunătățește sănătatea cerebrală și este bogat în vitamine
Data actualizării:
Data publicării:
Descoperă beneficiile incredibile ale acestui aliment versatil, plin de minerale și proteine, dar și sărac în calorii și grăsimi.

Ciupercile au devenit un ingredient esențial în dieta multor persoane și nu e de mirare. Acest aliment, pe lângă gustul său delicios și versatilitatea în bucătărie, se remarcă prin multiplele sale beneficii pentru sănătate. Bogate în vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, dar sărace în calorii și grăsimi, ciupercile sunt un superaliment care nu ar trebui să lipsească din cămară.

Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, „pe lângă gustul lor, ciupercile au multe alte proprietăți nutriționale benefice pentru sănătate”. Acest aliment este bogat în fier, fosfor, iod, magneziu, seleniu, calciu, potasiu, zinc și vitaminele A, B1, B2, B3, C și D. Toate acestea într-un pachet sărac în calorii, fără grăsimi și cu proteine de înaltă calitate și fibre.

Beneficiile includerii ciupercilor în dieta noastră

Incorporarea ciupercilor în dieta zilnică poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, de la întărirea sistemului imunitar până la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și digestive. În plus, versatilitatea lor culinară și sustenabilitatea le fac un aliment valoros și accesibil pentru o dietă echilibrată.

Sănătatea creierului

După cum explică Kjersten Nett, un dietetician la Mayo Clinic, datorită conținutului lor de fibre, ciupercile promovează sănătatea intestinală și aduce beneficii creierului. În plus, coama leului, o varietate specială de ciuperci, s-a dovedit eficientă în protejarea împotriva daunelor neurologice și în creșterea țesutului nervos. Este importantă pentru cei care suferă de Alzheimer, scleroză multiplă și Parkinson.

Creșterea vitaminei D

Dacă cauți o metodă naturală de a-ți crește nivelul de vitamina D, ciupercile sunt ideale. Atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă, ciupercile produc acest nutrient esențial pentru absorbția calciului, întărirea oaselor și dinților și prevenirea unor boli precum diabetul de tip 2 și demența.

Sursă de micronutrienți

Ciupercile sunt unele dintre cele mai bune surse de seleniu, un mineral care ajută organismul să producă antioxidanți ce pot reduce daunele celulare. De asemenea, sunt bogate în vitaminele din complexul B, esențiale pentru creșterea și formarea celulelor, și în minerale precum potasiul și fosforul.

Proteine de înaltă calitate

Dacă cauți o alternativă la proteinele de origine animală, ciupercile sunt o opțiune excelentă. După cum explică Teresa María López Díaz, profesor de Medicină Veterinară la Universitatea din León, într-un articol publicat în The Conversation, „ciupercile au proteine de bună calitate, cu toți aminoacizii esențiali”. În plus, sunt sărace în grăsimi, iar grăsimile pe care le conțin sunt nesaturate.

Recomandări pentru consumul de ciuperci

Datorită conținutului lor ridicat de fibre, este mai bine să le consumi în cantități mici și în timpul mesei pentru a facilita digestia. În plus, asigură-te că le achiziționezi de la piețe reglementate și bine ambalate sau identificate.

Cum să prepari ciupercile? Le poți găti la grătar (metoda care produce cele mai mici pierderi de nutrienți), să le incluzi ca ingredient în diverse preparate sau să le folosești ca garnitură. De asemenea, poți să le congelezi sau să le usuci pentru a conserva proprietățile lor nutriționale.

Ciuperci otrăvitoare și periculoase

Unele ciuperci sunt otrăvitoare: sunt ciuperci care conțin toxine care pot provoca efecte adverse la oameni dacă sunt ingerate. Unele sunt extrem de periculoase și pot provoca intoxicații grave sau chiar moartea. Din acest motiv, culesul de ciuperci, deși poate fi o activitate foarte satisfăcătoare, implică și riscuri semnificative dacă nu se iau măsurile de precauție adecvate. Este întotdeauna mai bine să fii precaut și să eviți consumul de ciuperci dacă nu ești absolut sigur de siguranța lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate

Starul controversat căruia i s-a redus pedeapsa pentru dopaj

Un star din lumea fotbalului a primit o pedeapsă mai...



Sursa foto: https://www.freepik.com/, @__natalisha__

Cinci zodii care vor obține câștiguri financiare în decembrie. Va fi o lună a prosperității

Adevăruri ascunse/ YouTube

Horoscop 30 septembrie - 6 octombrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o trădare profundă

Captură video: Pro TV. Sursa foto: Mihai Trăistariu/Instagram

Karmen Simionescu s-a dat de gol și a spus asta despre Mihai Trăistariu, în direct la TV: „Sper să nu vadă vreodată, dar aia e, îmi asum”

Captură video: YouTube/Vocea României

Horia Brenciu a izbucnit în lacrimi la Vocea României. Vedeta nu s-a putut abține: „Când aud vocea ei, tresar. Brusc, toate amintirile se îngrămădesc în capul meu” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top trei zodii norocoase la moșteniri. Mihai Voropchievici: „Toamna va fi plină de abundență pentru ei”

Sursă foto: Facebook/Daiana Prodan

Daiana, atac dur la adresa lui Radu Vâlcan. Imaginile care nu s-au văzut la TV: „Se lua de mine! Mă atacau foarte mult. Nu au dat chestiile astea la televizor” 

Captură video: YouTube/Vocea României

Oleg Spînu, finalist Românii au talent 2023, a întors toate scaunele la Vocea României. Irina Rimes: „Te vreau atât de mult, încât mi-am blocat doi colegi!” / Video

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

„Ai hărțuit-o, lovit-o, ți-ai bătut joc de ea”. Zanni îl face praf pe Jador, după ce a declarat că Oana Ciocan are o nouă relație: „Stătea cu ochii vineți de lacrimi legată de pat în casă”

Captură video: YouTube/Vocea României

Jitaru Lavinia a făcut senzație pe scena de la Vocea României. Theo Rose s-a ridicat de pe scaun și și-a pus mâinile în cap / Video

Captură video: YouTube/Emisiuni Prima TV

Marian Golea, horoscop chinezesc pentru luna octombrie. Zodia care ar putea să primească o sumă de bani

Captură video: YouTube/ Radu Tibulca. Sursă foto: Instagram/Karmen Simionescu

„Auuu, au”. Cătălin Botezatu, reacție neașteptată după ce Karmen Simionescu a spus în direct la TV că își dorește să se mărite cu el

Captură video: YouTube/Vocea României

Tudor Chirilă, săgeți către colegii săi la Vocea României. Horia Brenciu i-a dat Super Block când a auzit ce a spus: „Nu așa se face. Te rog foarte mult!” / Video




pixel