Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Uscătoarele de păr, placa de îndreptat, bigudiurile fierbinți și alte instrumente de coafat încălzite pot avea un impact asupra părului, mai ales dacă părul tău este fin, uscat sau predispus la rupere. Prea multă căldură vă poate slăbi părul, rezultând șuvițe deteriorate sau crețe.
Pentru a limita daunele provocate de uscarea părului, cercetătorii care au realizat un studiu din 2011, recomandă să țineți uscătorul de păr la o distanță de aproximativ 15 centimetri de suprafața părului și să mențineți uscătorul în mișcare și nu concentrat într-un singur punct.
Limitați uscarea cu uscătorul de păr și alte sesiuni de coafare încălzite la două sau trei ori pe săptămână, pentru a da timp părului dumneavoastră să se refacă între fiecare sesiune.
Reglați-vă uscătorul și alte instrumente de styling încălzite la o setare de căldură mai mică pentru a reduce șansele de deteriorare a părului. De asemenea, puteți lua în considerare utilizarea unui produs de protecție termică pe părul dumneavoastră pentru a minimiza deteriorarea.
Ca și restul corpului, părul tău are nevoie de vitamine și minerale specifice pentru a fi sănătos și puternic. Cercetarea a arătat că deficiențele nutriționale pot fi legate de căderea părului.
Vitaminele și mineralele care ar putea fi cele mai importante pentru creșterea părului sunt:
Vitamina A: se găsește în cartofi dulci, morcovi, dovleac, spanac, lapte, ouă și iaurt
Vitaminele B, în special biotina: se găsesc în gălbenușul de ou, ficat, somon, avocado, nuci și semințe și produse lactate
Vitamina C: surse bune includ citricele, căpșunile și ardeii grași
Vitamina D: se găsește în peștele gras, în gălbenușul de ou și în alimentele îmbogățite, cum ar fi laptele și sucul de portocale
Vitamina E: surse bune includ semințele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul și avocado
Fier: se găsește în stridii, scoici, ouă, carne roșie, linte și spanac
Zinc: printre sursele bune se numără stridiile, carnea de vită, semințele de dovleac și lintea
Dacă este dificil să obțineți nutrienții necesari din alimentele pe care le consumați, poate doriți să luați în considerare administrarea unei multivitamine care include aceste vitamine și minerale.
Este important să vă păstrați părul curat. Dar majoritatea șampoanelor folosesc ingrediente care îndepărtează uleiurile naturale ale părului tău, în efortul de a reduce unsoarea și de a îndepărta murdăria.
Cu excepția cazului în care părul tău este extrem de gras, probabil că poți reduce la spălarea cu șampon de două-trei ori pe săptămână, în loc de fiecare zi. Spălarea prea frecventă a părului îl poate usca și, eventual, poate slăbi firul de păr.
De asemenea, nu folosiți prea mult șampon. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aveți nevoie doar de o cantitate de un sfert de șampon, aplicată mai ales la nivelul scalpului, pentru a vă curăța părul.
Revigorarea circulației sângelui la nivelul scalpului poate contribui la îmbunătățirea sănătății și a stării scalpului și, de asemenea, la creșterea fluxului sanguin către foliculii de păr. Potrivit unui mic studiu din 2016, un masaj zilnic de 4 minute la nivelul scalpului poate avea capacitatea de a crește grosimea și rezistența părului în timp.Vă puteți masa propriul scalp aplicând presiune în mișcări circulare cu vârfurile degetelor timp de câteva minute. Puteți face acest lucru pe părul uscat sau când părul este ud, chiar înainte de a aplica șamponul. De asemenea, puteți cumpăra un aparat de masaj pentru scalp. Aceste dispozitive portabile, asemănătoare unei perii, funcționează pentru a stimula scalpul.
Aduceți suficiente proteine în dieta dumneavoastră este important pentru creșterea părului, deoarece foliculii de păr sunt compuși în mare parte din proteine. ResearchTrusted Source arată că o lipsă de proteine în dietă poate duce la subțierea și căderea părului. Alimentele bogate în proteine care pot ajuta la stimularea sănătății părului includ: ouă, peștele, cum ar fi macroul și somonul, nuci și semințe, carne slabă, spanac și varză kale, fasole și leguminoase
Gălbenușul de ou conține aceleași proteine care alcătuiesc un folicul de păr puternic. Și, potrivit unui studiu din 2018, peptidele din gălbenușul de ou pot ajuta la stimularea creșterii părului. Gălbenușul de ou conține, de asemenea, mai mulți nutrienți esențiali care au fost legați de creșterea părului și de un păr sănătos, inclusiv vitaminele A și D, biotina și acidul folic.
Vă puteți face propria mască din gălbenuș de ou urmând acești pași: Folosiți 3 gălbenușuri de ou și 3-4 linguri de ulei de cocos ușor călduț. Amestecați bine cele două ingrediente. Odată ce amestecul este bine omogenizat, aplicați pe scalp și pe rădăcini. Puneți o cască de duș pe cap după ce amestecul a fost aplicat. Lăsați-l să stea pe cap timp de 10-15 minute. Clătiți-l cu apă rece.
Dușul cu apă prea fierbinte poate provoca deteriorarea termică a părului, atât la rădăcină, cât și la nivelul cuticulei. Aburul din duș poate deschide cuticulele de pe părul tău, ceea ce poate duce la un păr uscat, creț și predispus la rupere. Pentru a-ți proteja părul, spală-te cu apă călduță. Apoi, termină-ți dușul cu un jet de apă rece pe păr și scalp. Acest lucru poate ajuta la sigilarea cuticulei părului, facilitând astfel reținerea umidității de către părul tău.
Aloe vera este bogată în vitaminele A, C și E. Aceste vitamine pot ajuta la promovarea creșterii sănătoase a celulelor, inclusiv a celulelor din părul tău. În plus, aloe vera conține, de asemenea, vitamina B-12 și acid folic, ambele putând fi utile în promovarea unui păr sănătos. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste vitamine benefice pătrund efectiv în scalp la aplicarea locală a aloe vera. Puteți aplica gelul pur al plantei de aloe pe păr și pe scalp sau puteți căuta produse pentru păr care conțin ingrediente din aloe vera. Puteți, de asemenea, să vă faceți propria mască de păr cu aloe vera pentru o condiționare suplimentară, potrivit healthline.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: par sănătate
Anca Hâncu, doctor în...