Ziua Naţională Constantin Brâncuşi: Concerte, expoziţii, proiecţii de filme, în Capitală
Data publicării:
O serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi vor fi organizate în Capitală, de vineri până sâmbătă, la 145 de ani de la naşterea sculptorului.

Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi"

Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, va susţine Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi".

Concertul va fi difuzat vineri la Radio România Muzical de la ora 15,30, la TVR 3, la TVR Internaţional şi la TVR Moldova de la ora 21,00, iar la TVR 1 sâmbătă, de la ora 14,30.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru - voce şi Simina Croitoru - vioară.

Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

* Expoziţia "Mirrors of Brâncuşi" la MNŢR

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vineri, publicul va putea vizita expoziţia "Mirrors of Brâncuşi", în Sala Irina Nicolau a Muzeului.

Expoziţia este finanţată prin programul Ro-Cultura din cadrul Ministerului Culturii.

La ora 12,00 va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulama - Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

* Proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) va organiza vineri o proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB în 2020.

Lizica Codreanu (1901, Bucureşti - 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus gymnopediile lui Erik Satie la pickup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

* Evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi" - la Biblioteca Naţională

Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Arte Constantin Brâncuşi, Târgu Jiu şi Biblioteca Judeţeană Christian Tell, organizează sâmbătă, de la ora 12,00, evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi".

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom şi va putea fi urmărit pe canalul de Youtube al Bibliotecii Naţionale a României.

Alte numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare la Târgu Jiu la Muzeul Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu", Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

În acelaşi cadru, la Târgu Jiu, de joi, până sâmbătă, se vor desfăşura "Colocviile Brâncuşi".

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

Acţiuni dedicate marelui sculptor român se vor desfăşura la Ateneul Român din Iaşi, Muzeul Naţional Bran, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci şi la Biblioteca Municipală "Ştefan Petică", precum şi la Râmnicu Vâlcea şi Constanţa.

Teatrul Naţional "I. L.Caragiale", Muzeul Naţional George Enescu, Centrul de Cultură "George Apostu", Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Ateneul Român din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României vor proiecta, vineri, de la ora 19,00, pe faţadele clădirilor sau vor rula în interiorul lor un documentar despre Constantin Brâncuşi, pe tot parcursul zilei. De asemenea, filmul va fi distribuit şi pe paginile oficiale de Facebook ale acestor instituţii, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: bucuresti  constantin brancusi  eveniment 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel