Ziua Naţională Constantin Brâncuşi: Concerte, expoziţii, proiecţii de filme, în Capitală
O serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi vor fi organizate în Capitală, de vineri până sâmbătă, la 145 de ani de la naşterea sculptorului.

Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi"

Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, va susţine Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi".

Concertul va fi difuzat vineri la Radio România Muzical de la ora 15,30, la TVR 3, la TVR Internaţional şi la TVR Moldova de la ora 21,00, iar la TVR 1 sâmbătă, de la ora 14,30.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru - voce şi Simina Croitoru - vioară.

Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

* Expoziţia "Mirrors of Brâncuşi" la MNŢR

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vineri, publicul va putea vizita expoziţia "Mirrors of Brâncuşi", în Sala Irina Nicolau a Muzeului.

Expoziţia este finanţată prin programul Ro-Cultura din cadrul Ministerului Culturii.

La ora 12,00 va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulama - Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

* Proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) va organiza vineri o proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB în 2020.

Lizica Codreanu (1901, Bucureşti - 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus gymnopediile lui Erik Satie la pickup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

* Evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi" - la Biblioteca Naţională

Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Arte Constantin Brâncuşi, Târgu Jiu şi Biblioteca Judeţeană Christian Tell, organizează sâmbătă, de la ora 12,00, evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi".

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom şi va putea fi urmărit pe canalul de Youtube al Bibliotecii Naţionale a României.

Alte numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare la Târgu Jiu la Muzeul Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu", Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

În acelaşi cadru, la Târgu Jiu, de joi, până sâmbătă, se vor desfăşura "Colocviile Brâncuşi".

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

Acţiuni dedicate marelui sculptor român se vor desfăşura la Ateneul Român din Iaşi, Muzeul Naţional Bran, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci şi la Biblioteca Municipală "Ştefan Petică", precum şi la Râmnicu Vâlcea şi Constanţa.

Teatrul Naţional "I. L.Caragiale", Muzeul Naţional George Enescu, Centrul de Cultură "George Apostu", Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Ateneul Român din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României vor proiecta, vineri, de la ora 19,00, pe faţadele clădirilor sau vor rula în interiorul lor un documentar despre Constantin Brâncuşi, pe tot parcursul zilei. De asemenea, filmul va fi distribuit şi pe paginile oficiale de Facebook ale acestor instituţii, potrivit Agerpres.

Autor: Romina Băluță | Dată: 17 feb, 13:21

Bancul serii: Altă soție

Fata îl sună pe iubitul ei şi plânge. Băiatul îngrijorat întreabă:


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții