Ziua Naţională Constantin Brâncuşi: Concerte, expoziţii, proiecţii de filme, în Capitală
Data publicării:
O serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi vor fi organizate în Capitală, de vineri până sâmbătă, la 145 de ani de la naşterea sculptorului.

Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi"

Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, va susţine Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi".

Concertul va fi difuzat vineri la Radio România Muzical de la ora 15,30, la TVR 3, la TVR Internaţional şi la TVR Moldova de la ora 21,00, iar la TVR 1 sâmbătă, de la ora 14,30.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru - voce şi Simina Croitoru - vioară.

Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

* Expoziţia "Mirrors of Brâncuşi" la MNŢR

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vineri, publicul va putea vizita expoziţia "Mirrors of Brâncuşi", în Sala Irina Nicolau a Muzeului.

Expoziţia este finanţată prin programul Ro-Cultura din cadrul Ministerului Culturii.

La ora 12,00 va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulama - Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

* Proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) va organiza vineri o proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB în 2020.

Lizica Codreanu (1901, Bucureşti - 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus gymnopediile lui Erik Satie la pickup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

* Evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi" - la Biblioteca Naţională

Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Arte Constantin Brâncuşi, Târgu Jiu şi Biblioteca Judeţeană Christian Tell, organizează sâmbătă, de la ora 12,00, evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi".

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom şi va putea fi urmărit pe canalul de Youtube al Bibliotecii Naţionale a României.

Alte numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare la Târgu Jiu la Muzeul Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu", Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

În acelaşi cadru, la Târgu Jiu, de joi, până sâmbătă, se vor desfăşura "Colocviile Brâncuşi".

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

Acţiuni dedicate marelui sculptor român se vor desfăşura la Ateneul Român din Iaşi, Muzeul Naţional Bran, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci şi la Biblioteca Municipală "Ştefan Petică", precum şi la Râmnicu Vâlcea şi Constanţa.

Teatrul Naţional "I. L.Caragiale", Muzeul Naţional George Enescu, Centrul de Cultură "George Apostu", Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Ateneul Român din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României vor proiecta, vineri, de la ora 19,00, pe faţadele clădirilor sau vor rula în interiorul lor un documentar despre Constantin Brâncuşi, pe tot parcursul zilei. De asemenea, filmul va fi distribuit şi pe paginile oficiale de Facebook ale acestor instituţii, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: bucuresti  constantin brancusi  eveniment 


DC Media Group Audience

Connect-R/ captură video Youtube, DA BRAVO! by Mihai Bobonete. Captură video YouTube: a7tv

Connect-R nu s-a mai abținut, după ce Oana Roman a vorbit despre ținuta sa: „Exprimarea nu a fost cea mai fericită”

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Sursă foto:Iamandreeabanica/Instagram

Andreea Bănică, ipostază incendiară pe Internet! Din cauza rochiei, vedeta a lăsat totul la vedere

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida are mai multe semne de întrebare după concertul Coldplay: „De ce nu a făcut la fel în toate țările? A fost ceva de PR?”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Ana-Maria Ticea. Captură video: YouTube/WOWnews

Horoscop 17 – 23 iunie 2024, cu Ana-Maria Ticea. Zodia care are parte de bani

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Sursa foto: Theo Rose, Instagram

Theo Rose, revoltată după concertul Coldplay: „Mi-a venit să plâng, mi s-a pus nodul în gât. Așa ceva nu am trăit”
TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel