Ziua Naţională Constantin Brâncuşi: Concerte, expoziţii, proiecţii de filme, în Capitală
O serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi vor fi organizate în Capitală, de vineri până sâmbătă, la 145 de ani de la naşterea sculptorului.

Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi"

Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, va susţine Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi".

Concertul va fi difuzat vineri la Radio România Muzical de la ora 15,30, la TVR 3, la TVR Internaţional şi la TVR Moldova de la ora 21,00, iar la TVR 1 sâmbătă, de la ora 14,30.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru - voce şi Simina Croitoru - vioară.

Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

* Expoziţia "Mirrors of Brâncuşi" la MNŢR

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vineri, publicul va putea vizita expoziţia "Mirrors of Brâncuşi", în Sala Irina Nicolau a Muzeului.

Expoziţia este finanţată prin programul Ro-Cultura din cadrul Ministerului Culturii.

La ora 12,00 va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulama - Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

* Proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) va organiza vineri o proiecţie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizată de CNDB în 2020.

Lizica Codreanu (1901, Bucureşti - 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus gymnopediile lui Erik Satie la pickup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

* Evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi" - la Biblioteca Naţională

Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Arte Constantin Brâncuşi, Târgu Jiu şi Biblioteca Judeţeană Christian Tell, organizează sâmbătă, de la ora 12,00, evenimentul "Dialoguri la masa tăcerii - 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi".

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom şi va putea fi urmărit pe canalul de Youtube al Bibliotecii Naţionale a României.

Alte numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare la Târgu Jiu la Muzeul Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu", Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

În acelaşi cadru, la Târgu Jiu, de joi, până sâmbătă, se vor desfăşura "Colocviile Brâncuşi".

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi", Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

Acţiuni dedicate marelui sculptor român se vor desfăşura la Ateneul Român din Iaşi, Muzeul Naţional Bran, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci şi la Biblioteca Municipală "Ştefan Petică", precum şi la Râmnicu Vâlcea şi Constanţa.

Teatrul Naţional "I. L.Caragiale", Muzeul Naţional George Enescu, Centrul de Cultură "George Apostu", Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Ateneul Român din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României vor proiecta, vineri, de la ora 19,00, pe faţadele clădirilor sau vor rula în interiorul lor un documentar despre Constantin Brâncuşi, pe tot parcursul zilei. De asemenea, filmul va fi distribuit şi pe paginile oficiale de Facebook ale acestor instituţii, potrivit Agerpres.

Data: 17 feb 2021, 13:21
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: bucuresti  constantin brancusi  eveniment 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Oana Zăvoranu, Instagram

Fostul soț al Oanei Zăvoranu, primele declarații după divorț: „Eu am plecat din căsnicie! Nu mă mai întorc niciodată”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii octombrie 2023. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Topul celor mai puternice zodii. Mihai Voropchievici: „Reușesc să treacă singuri peste orice obstacol”

Mircea Radu, arhivă Metropola TV

Veste de ultimă oră despre Mircea Radu. Românii i-au sărit în ajutor: „Ce înseamnă solidaritatea”

Mihai Voropchievici, captură video YouTube - YouTube/ AstroFanatik

Horoscop pentru întreaga lună octombrie, cu Mihai Voropchievici. Zodia care dă lovitura: „Câștiguri pe toată linia”

Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com

Tipul de pește pe care nu trebuie să-l prăjești niciodată. Chef Joseph Hadad: „Se usucă imediat”. Variantele pe care să le alegi, în schimb

Carmen Tănase, captură video Youtube

Dieta prin care Carmen Tănase a slăbit 10 kilograme: „Genială. Nu pot să trăiesc cu șase frunze de salată”

foto Freepik

Cele trei zodii predestinate să ajungă bogate. Sunt un magnet pentru bani și succes

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, dietă drastică după ce s-a îngrășat în vacanță. Salata pe care actrița o consumă întreaga zi: „Trebuie să încap în costumele de scenă”

Sursa foto: unsplash, autor Filip Bunkens

Am putea avea din nou o iarnă adevărată? Meteorologul Oana Păduraru, ultimele informaţii de la ANM despre evoluţia vremii

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop pentru luna octombrie 2023. Previziuni pentru toate semnele zodiacaleTM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...