1 Martie 2024 - Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Cum îți alegi „baba” norocoasă pentru un an bun și prosper
Data publicării:
Iată care sunt cele mai cunoscute superstiții ce se respectă pe 1 Martie.

Ziua de 1 Martie este considerată a fi ziua în care natura prinde viață, iar primăvara își reintră și ea, în sfârșit, în drepturi. Tot în această zi există și un simbol pe care îl vedem peste tot, adică mărțișorul. El este considerat a fi simbolul primăverii și este oferit în dar în diferite forme, de la brățări specifice, până la broșe sau alte figurine homemade, care să conțină culorile de roșu și alb.

Mai mult, tot astăzi se respecte și o serie de tradiții și obiceiuri, cunoscute din cele mai vechi timpuri și respectate în diferitele zone ale țării noastre.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

După cum probabil că știi deja, între 1 și 9 Martie se respectă tradiția cunoscută drept “Zilele Babelor”. În această perioadă, fiecare persoană trebuie să-și aleagă aleagă o „babă”, iar așa cum va fi vremea în ziua respectivă, le va fi viața tot anul. Dacă în ziua babei alese este frig și întuneric, atunci anul va fi unul prost și marcat de încercări. În schimb, dacă este soare și multă lumină, anul va fi cât se poate unul de bun. Se știe că zilele dintre 1-9 martie sunt extrem de schimbătoare, iar temperaturile pot alterna extrem de mult. Multe persoane își aleg „baba” în funcție de ziua nașterii. Cine este născut după data de 9 a fiecărei luni, trebuie să facă o sumă între cele două cifre.

Chiar dacă femeile sunt cele care primesc mărțișoare toată luna, tradiția spune că pe data de 1 Martie domnii ar fi cei care ar trebui să primească, iar rândul doamnelor este pe 8 Martie, cunoscută drept și Ziua Femeii.

Toate persoanele poartă în această zi în piept mărțișorul, simbolul primăverii, care trebui lăsat acolo până la întoarcerea berzelor acasă. Apoi, tradiția spune că acesta trebuie aruncat spre cer, pentru a avea parte de noroc tot anul.

Obiceiuri de mărțișor

În alte zone ale țării, acest simbol colorat este purtat doar primele două săptămâni din luna martie, iar el este agățat chiar și în gospodării, acolo unde se spune că protejează animalele, dar și locuitorii de spiritele rele.

Se spune că persoanele care se fac baie în apa ploii pe data de 1 Martie vor fi mai frumoși, dar și mai sănătoși.

Tot de 1 Martie, în alte zone ale țării noastre, există un obicei conform căruia părinții ar trebui să lege o monedă de argint sau de aur la gâtul sau la mâna copiilor. Aceasta trebuie prinsă cu o ață roșie, specifică mărțișorului, și se spune că le va aduce copiilor noroc și sănătate tot anul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: Kanal D. Captură video: Pro TV

Previziunea pe care Neti Sandu i-a făcut-o actriței Carmen Tănase. S-a aflat după 10 ani: „Mă uitam la ea și am zis «I-auite ce mi-a zis asta»”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești




pixel