1 Martie 2024 - Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Cum îți alegi „baba” norocoasă pentru un an bun și prosper
Data publicării:
Iată care sunt cele mai cunoscute superstiții ce se respectă pe 1 Martie.

Ziua de 1 Martie este considerată a fi ziua în care natura prinde viață, iar primăvara își reintră și ea, în sfârșit, în drepturi. Tot în această zi există și un simbol pe care îl vedem peste tot, adică mărțișorul. El este considerat a fi simbolul primăverii și este oferit în dar în diferite forme, de la brățări specifice, până la broșe sau alte figurine homemade, care să conțină culorile de roșu și alb.

Mai mult, tot astăzi se respecte și o serie de tradiții și obiceiuri, cunoscute din cele mai vechi timpuri și respectate în diferitele zone ale țării noastre.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

După cum probabil că știi deja, între 1 și 9 Martie se respectă tradiția cunoscută drept “Zilele Babelor”. În această perioadă, fiecare persoană trebuie să-și aleagă aleagă o „babă”, iar așa cum va fi vremea în ziua respectivă, le va fi viața tot anul. Dacă în ziua babei alese este frig și întuneric, atunci anul va fi unul prost și marcat de încercări. În schimb, dacă este soare și multă lumină, anul va fi cât se poate unul de bun. Se știe că zilele dintre 1-9 martie sunt extrem de schimbătoare, iar temperaturile pot alterna extrem de mult. Multe persoane își aleg „baba” în funcție de ziua nașterii. Cine este născut după data de 9 a fiecărei luni, trebuie să facă o sumă între cele două cifre.

Chiar dacă femeile sunt cele care primesc mărțișoare toată luna, tradiția spune că pe data de 1 Martie domnii ar fi cei care ar trebui să primească, iar rândul doamnelor este pe 8 Martie, cunoscută drept și Ziua Femeii.

Toate persoanele poartă în această zi în piept mărțișorul, simbolul primăverii, care trebui lăsat acolo până la întoarcerea berzelor acasă. Apoi, tradiția spune că acesta trebuie aruncat spre cer, pentru a avea parte de noroc tot anul.

Obiceiuri de mărțișor

În alte zone ale țării, acest simbol colorat este purtat doar primele două săptămâni din luna martie, iar el este agățat chiar și în gospodării, acolo unde se spune că protejează animalele, dar și locuitorii de spiritele rele.

Se spune că persoanele care se fac baie în apa ploii pe data de 1 Martie vor fi mai frumoși, dar și mai sănătoși.

Tot de 1 Martie, în alte zone ale țării noastre, există un obicei conform căruia părinții ar trebui să lege o monedă de argint sau de aur la gâtul sau la mâna copiilor. Aceasta trebuie prinsă cu o ață roșie, specifică mărțișorului, și se spune că le va aduce copiilor noroc și sănătate tot anul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




pixel