1 Martie 2024 - Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Cum îți alegi „baba” norocoasă pentru un an bun și prosper
Data publicării:
Iată care sunt cele mai cunoscute superstiții ce se respectă pe 1 Martie.

Ziua de 1 Martie este considerată a fi ziua în care natura prinde viață, iar primăvara își reintră și ea, în sfârșit, în drepturi. Tot în această zi există și un simbol pe care îl vedem peste tot, adică mărțișorul. El este considerat a fi simbolul primăverii și este oferit în dar în diferite forme, de la brățări specifice, până la broșe sau alte figurine homemade, care să conțină culorile de roșu și alb.

Mai mult, tot astăzi se respecte și o serie de tradiții și obiceiuri, cunoscute din cele mai vechi timpuri și respectate în diferitele zone ale țării noastre.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

După cum probabil că știi deja, între 1 și 9 Martie se respectă tradiția cunoscută drept “Zilele Babelor”. În această perioadă, fiecare persoană trebuie să-și aleagă aleagă o „babă”, iar așa cum va fi vremea în ziua respectivă, le va fi viața tot anul. Dacă în ziua babei alese este frig și întuneric, atunci anul va fi unul prost și marcat de încercări. În schimb, dacă este soare și multă lumină, anul va fi cât se poate unul de bun. Se știe că zilele dintre 1-9 martie sunt extrem de schimbătoare, iar temperaturile pot alterna extrem de mult. Multe persoane își aleg „baba” în funcție de ziua nașterii. Cine este născut după data de 9 a fiecărei luni, trebuie să facă o sumă între cele două cifre.

Chiar dacă femeile sunt cele care primesc mărțișoare toată luna, tradiția spune că pe data de 1 Martie domnii ar fi cei care ar trebui să primească, iar rândul doamnelor este pe 8 Martie, cunoscută drept și Ziua Femeii.

Toate persoanele poartă în această zi în piept mărțișorul, simbolul primăverii, care trebui lăsat acolo până la întoarcerea berzelor acasă. Apoi, tradiția spune că acesta trebuie aruncat spre cer, pentru a avea parte de noroc tot anul.

Obiceiuri de mărțișor

În alte zone ale țării, acest simbol colorat este purtat doar primele două săptămâni din luna martie, iar el este agățat chiar și în gospodării, acolo unde se spune că protejează animalele, dar și locuitorii de spiritele rele.

Se spune că persoanele care se fac baie în apa ploii pe data de 1 Martie vor fi mai frumoși, dar și mai sănătoși.

Tot de 1 Martie, în alte zone ale țării noastre, există un obicei conform căruia părinții ar trebui să lege o monedă de argint sau de aur la gâtul sau la mâna copiilor. Aceasta trebuie prinsă cu o ață roșie, specifică mărțișorului, și se spune că le va aduce copiilor noroc și sănătate tot anul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO
pixel