19 ianuarie - Ziua pop-cornului, ziua cutiilor de conservă şi ziua selfie-urilor la muzeu
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua pop-cornului

Delicios şi hrănitor, pop-cornul face parte din numeroase tradiţii: bile din popcorn de Halloween, ghirlande din floricele de porumb pentru Crăciun şi popcorn delicios tot timpul anului la cinematograf.

Porumbul joacă un rol important în alimentaţia multor culturi şi a devenit popular la nivel global după ce a fost importat din Lumea Nouă. Porumbul este derivat dintr-o plantă scundă cu boabe, nu foarte diferită de grâu. În urma selecţiei atente şi a cultivării timp de mai multe generaţii, a rezultat planta de porumb aşa cum o cunoaştem astăzi. Când coloniştii au venit în Lumea Nouă de pe Vechiul Continent au descoperit această plantă uimitoare care se cultiva de ceva vreme.

 

La un moment dat, (posibil chiar cu mii de ani în urmă), oamenii şi-au dat seama că boabele de porumb, atunci când sunt încălzite, pocnesc şi scot la iveală un strat de ţesut endosperm moale şi pufos, care le înveleşte coaja asemenea unui nor. Nu a fost nevoie de mult timp ca să se descopere că este o gustare uşoară şi delicioasă, iar cultivarea a dus la porumbul de floricele aşa cum îl ştim astăzi.

Deşi nu este clar cât de veche este istoria pop-cornului, potrivit dovezilor descoperite într-o peşteră din New Mexico, boabele de porumb expandate erau folosite în urmă cu peste 5.000 de ani. În 1885, a fost inventată prima maşină comercială pentru prepararea floricelelor de porumb. Charles Cretors din Chicago a construit o maşinărie dotată cu un arzător cu gaz cu care care colinda străzile şi oferea floricele de porumb trecătorilor şi celor care mergeau la cinema. În 1981 a fost patentată punga de pop-corn pentru cuptorul cu microunde

Ziua pop-cornului (#PopcornDay) poate fi celebrată alături de o pungă de pop-corn garnisită cu topping-urile preferate: unt şi sare, ierburi aromatice precum rozmarin şi cimbru, ardei iute roşu sau caramel şi bacon. Floricelele de porumb sunt delicioase, ieftine, sănătoase şi pot fi consumate în orice ocazie.

Ziua cutiilor de conservă

Deşi în ziua de astăzi par nişte obiecte banale, cutiile de conserve au fost, începând cu anii 1800 şi până la începutul anilor 1900, una dintre cele mai mari invenţii concepute vreodată. Revoluţionând practica conservării alimentelor, cutiile de conserve sunt în continuare o modalitate populară de a păstra fructe, legume şi supe.

Conservele au fost inventate ca o soluţie pentru combaterea foametei de pe front. Directoratul din Franţa (1795-1799), pentru a veni în sprijinul armatei lui Napoleon care ducea bătălii în Italia, Ţările de Jos, Germania şi Caraibe, a oferit un premiu în valoare de 12.000 de franci pentru o invenţie revoluţionară în conservarea alimentelor.

Nicholas Appert, un bucătar din Paris, s-a gândit să profite de oportunitate şi, întrucât era în slujba nobilimii franceze şi avea cunoştinţe despre diferitele metode de conservare a alimentelor, şi-a prezentat creaţia directoratului. Brânză şi lămâie puse la conservat în sticle de şampanie a fost ideea la care a ajuns pe baza tehnicilor anterioare de conservare. Fabrica sa a evoluat de la sticle la recipiente din sticlă şi în cele din urmă la cutii de conservă. Conservele erau transportate în diverse destinaţii cu sprijinul marinei franceze.

Peter Durand, un comerciant englez, a extins ideea lui Appert şi a patentat conservarea în cutii de tablă galvanizată în 1810.

 

Se poate marca #TinCanDay povestind şi altora despre istoria cutiilor de conserve, precum şi despre cum hrana la conservă a devenit o parte importantă a revoluţiei industriale din ţările dezvoltate, sau se poate pregăti o masă folosind doar ingrediente din conserve, sau se poate realiza un proiect de bricolaj din cutii de conservă sau pur şi simplu se poate goli dulapul de toate recipientele pe care le găseşti, ce pot fi transportate la un centru de reciclare.

Ziua selfie-urilor la muzeu

Muzeele sunt o modalitate grozavă de a învăţa despre istorie şi artă, dar şi de a petrece timp împreună cu prietenii şi familia. Însă cum în multe muzee fotografierea este interzisă, poate fi problematic să păstrezi amintirea unei astfel de experienţe. Ziua selfie-urilor la muzeu este o oportunitate de a combina muzeele şi selfie-urile într-o minunată experienţă culturală.

Campania a fost creată în 2015 de Mar Dixon, o coordonatoare de proiecte culturale şi o entuziastă a mersului la muzeu. Ideea i-a venit după ce a vizitat mai multe muzee alături de fiica ei, potrivit unui articol publicat de CNN. În anii care au urmat, muzee din lumea întreagă s-au alăturat campaniei prin intermediul paginilor lor de Twitter şi Instagram, dând naştere unui adevărat fenomen cultural digital.


Ziua selfie-urilor la muzeu este o campanie care îndeamnă oamenii să fie creativi şi amuzanţi atunci când fac selfie-uri, să se bucure de timpul petrecut în muzeu şi în acelaşi timp să rămână imortalizaţi alături de opere de artă celebre.

Nu e greu să marchezi Ziua selfie-urilor la muzeu (#MuseumSelfieDay). Mergi la muzeu, ia cu tine aparatul de fotografiat şi bucură-te de selfie-uri alături de prieteni şi familie. E posibil ca unele muzee să nu permită fotografierea, aşa că mai bine întreabă înainte dacă este permis accesul cu aparate de fotografiat. Fii creativ: pozează caraghios, ataşează texte amuzante, pune filtre şi postează-le apoi însoţite de hashtag-ul #MuseumSelfie, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 19 ian 2022, 07:01

DC Media Group Audience

Tudor Chirila, foto Instagram

Tudor Chirilă, răspuns genial pentru copiii săi, după ce i-au cerut să le cumpere telefoane: „Pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală”

Mirela Vaida, captură video Youtube/ Acces Direct

Mirela Vaida este în doliu. Vedeta va lipsi de la Acces Direct: „Este un eveniment greu în familie”

Adam Stavarache, captură video Vorbește lumea

Persoanele cele mai predispuse la divorț, în funcție de data nașterii. Adam Stavarache: „Pot rămâne singure toată viața”

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop. Fenomenul astrologic de pe 9 iunie vine cu schimbări majore pentru zodii

Sursa Freepick

Horoscop. Venus în Leu, de pe 5 iunie. Previziuni pentru ultimele ȘASE semne din zodiac

Sursă foto: Instagram/ Sarah Juree

A fost exclusă din învățământ după ce s-a aflat ce făcea în afara programului. Povestea profesoarei care își vinde pozele online: „Mi-am câștigat întregul salariu anual de profesor”

Sursa foto: Marina Almășan, Facebook

Recunoașteți personajul? Este o cunoscută prezentatoare TV și scriitoare de la noi din țară

Sursa foto: unsplash, autor Obie Fernandez

Cele mai irascibile semne zodiacale. Le este greu să-și schimbe comportamentul

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Voi cu Voicu

Cristina Demetrescu - Horoscopul verii 2023. Zodiile care vor da lovitura: „Mari șanse din punct de vedere profesional, creștere, promovare”

Bianca Drăgușanu, foto Instagram

Educație fără fițe. Fiica Biancăi Drăgușanu merge la o școală de stat: „Dacă eu am crescut normal, la o școală de stat, ea de ce nu ar face asta?”

Sursă foto: Youtube/ DA,BRAVO

Soția lui Adi Mutu avea 15 ani când acesta „a pus ochii pe ea: „Aveam 30 de ani pe vremea aia, eram și însurat”

Marian Mexicanu, captură video PRO TV

Marian Mexicanu le-a făcut avansuri unor cântărețe celebre, unele chiar măritate. Dezvăluiri bombă din viața artistului: „Doamnele, jos pălăria”

Îți pare cunoscut? Totul despre Rich Wilde

În lumea jocurilor de cazino online, un nume care s-a...