Adriana Bahmuțeanu, noi declarații în scandalul cu băieții cei mari ai lui Silviu Prigoană: „Nu mai știu ce să îmi facă ca să pună mâna pe avere”
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În istorie, această victorie a românilor, este văzută ca o prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Pe data de 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales este ales la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei. Această zi a împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848 al cărui ideal era unirea Principatelor, văzută drept "cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional", reaminteşte MApN.
Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a fost descrisă de către Mihail Kocălniceanu drept "actul întregii naţiuni române" și a rămas un moment decisiv în istoria românilor. Această zi importantă recunoaştea pe plan internațional Unirea, iar măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României în anii 1877 - 1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918, notează Agerpres.
Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, notează Agerpres.
În Bucureşti, de la ora 11,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată "Unirea Principatelor", Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice "Alexandru Ioan Cuza" şi Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă", informează MApN, într-un comunicat.
De asemenea, de la ora 12,30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN.
Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor se va desfăşura, de la ora 14,00, şi la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", din Bucureşti. Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate "Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1".
Cu prilejul zilei de 24 ianuarie, mai multe clădiri din țară vor fi iluminate în culorile steagului naţional: Palatul Culturii din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" din Bucureşti, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi", Biblioteca Naţională a României şi sediul Ministerului Culturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: 24 ianuarie mica unire unirea principatelor romane zi libera legala ziua unirii principatelor