Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - 28 decembrie 2022: Sfinţii 20.000 de Mucenici din Nicomidia
Data publicării:
Sfinţii 20.000 de Mucenici din Nicomidia sunt prăznuiţi de Biserică în ziua de 28 decembrie.

Mulţimea aceasta de Sfinţi Mucenici a suferit martiriul în timpul împăratului roman Maximian (286-305), în ziua de Crăciun, în cetatea Nicomidia.

În urma câştigării unei campanii militare, Maximian, care avea reşedinţa în Nicomidia, a dispus să fie aduse jertfe în templele romane, în cinstea zeilor. Au început atunci să fie vânaţi creştinii pentru a fi aduşi în faţa autorităţilor, care îi obligau să se închine zeilor.

Sărbătoarea Naşterii Domnului, când mulţimea credincioşilor era în biserică, a fost găsită de autorităţi ca un bun prilej pentru a-i obliga pe creştini să jertfească zeilor, care fuseseră aduşi anume în faţa uşilor bisericii. Au fost ameninţaţi atunci oamenii în biserică că vor fi arşi de vii dacă nu vor urma ordinului.

A intrat atunci în biserică unul din trimişii împăratului şi, stând în mijloc, a strigat: "O! oameni, Maximian, stăpânul a toată lumea, trimiţându-mă către voi, două lucruri vă pune înainte, ca din două să alegeţi una: sau să ieşiţi şi îndată să jertfiţi zeilor, pentru că şi jertfelnicul este gata înaintea uşilor şi astfel să fiţi vii, sau, neascultând, toţi veţi pieri cumplit că şi focul acum este gata şi lemnele stau împrejur; deci, alegeţi mai degrabă ceea ce voiţi". (Vieţile Sfinţilor)

Pentru că nu au vrut să dea ascultare celor care în numele împăratului cereau să se închine zeilor, biserica a fost înconjurată de soldaţi şi incendiată.

"Astfel, ceata cea minunată a sfinţilor mucenici a trecut de la Biserica ce se luptă, la Biserica ce prăznuieşte, ca să facă praznicul nesfârşitei bucurii. Trecând cinci zile, iar focul încă arzând şi fumul ieşind, nu era niciun fel de miros rău din trupurile cele arse, ci şi fumul era neobişnuit, căci era cu bun miros şi risipea prin văzduh o bună mireasmă, care ieşea de la locul cel ars şi se arăta o rază în chipul aurului, ca şi cum se arăta soarele la răsărit". (Vieţile Sfinţilor)

Au murit arşi toţi cei care se aflau înăuntru, pe lângă aceştia au fost ucişi şi cei care mărturiseau public, pe străzile oraşului, că sunt creştini. Au pierit în acea cumplită zi douăzeci de mii de oameni. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor"), notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: biserica  nicomidia  sarbatori 


DC Media Group Audience

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Fostul soț al Ralucăi Pastramă, Ibrahim Ibru, mesaj emoționant pentru Pepe, chiar de ziua nunții

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador și Oana Ciocan, anunț surprinzător despre relația lor. Hotărârea pe care au luat-o la câteva luni de când s-au decis să formeze un cuplu

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Cât de mult seamănă Răzvan Simion cu tatăl său. Imagine rară cu părinții prezentatorului TV

Sursă foto: Maria Vigheciu/Youtube

Ileana Sterp, mărturisiri neașteptate din căsnicia sa. Nu credea niciodată că se va căsători cu un bărbat ca soțului ei

Captură video: YouTube/WOWnews. Sursă foto: Instagram/Dinu Maxer

Dinu Maxer nu vrea să o mai vadă pe fosta soție, după divorț: „Nu este necesar să ne întâlnim”. Artistul și Deea locuiesc în același bloc

Sursa foto: Irinel Columbeanu, captură TV/ Cristi Brancu/ Exclusiv VIP/ Facebook, Monica Gabor

Irinel Columbeanu a dat-o de gol pe Monica Gabor. Cu ce se ocupă fosta soție în America: „Nu a reușit să-și realizeze visul”

Doru Todoruț, Youtube / Cătălin Măruță

Doru Todoruț, mesaj usturător către Dana Budeanu: „Dragă, nu suport ceea ce comunici, tu nu educi”

Geta Sterp, Daniela Iliescu/ Instagram

În plin scandal al familiei sale, Geta Sterp aruncă noi săgeți către cumnata sa. Fanii au sesizat imediat: „Zici că îi face în ciudă Danielei”

Kanal D

Finala Insula de 1 milion. Cosmin Cernat, interviu pentru Spectacola: A fost cea mai mare provocare

Captură video: YouTube/a7tv. Sursa foto: Instagram/Connect-R

Oana Roman a spus-o fără menajamente, după concertul susținut de Connect-R: „Vă rog să observați cum poartă acest costum” / Foto

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 10 - 16 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușită în orice întreprinde

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Nicu Paleru, gafă de proporții făcută la TV față de soția sa. Cristina nu l-a iertat nici după 11 ani de la incident: „Palme iau și acum”
pixel