Calendar ortodox 8 noiembrie: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil– Superstiții, tradiții și obiceiuri
Data publicării:
Calendar ortodox 8 noiembrie, sărbătoare importantă pentru români: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fară de trupuri.

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fară de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Lumea îngerească a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent și nici din ființă Să. Referatul biblic despre creație nu vorbește în mod precis despre crearea îngerilor. Sfinții Părinți afirma că la creație nu se vorbește explicit despre îngeri din doua motive:  evreii, înclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor în rătăcirea idolatra a popoarelor vecine și că în cartea Facerii se urmărește numai înfățișarea începutului lumii văzute.

În ceea ce privește ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești în număr de noua, așezate în cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica și-a dat consimțământul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei în pictura bisericeasca, potrivit creștinortodox.ro

Pentru că îngerii sunt netrupesti, la ei nu se poate vorbi de sex și nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) și nici nu mor (Luca 20, 35-36). Îngerii își transmit unii altora propriile lor gânduri și hotărâri fară să rostească cuvinte. Însă, pentru îndeplinirea slujbei lor, pot lua înfățișare omeneasca (ÎI Reg 6,17), pot să vorbească, să mănânce, să apară îmbracați și uneori purtând aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).

Lucrarea principala a îngerilor este aceea de a-l întări și susține pe om în a transfigura lumea.

Sărbătoarea Soborul Sfinților Mihail și Gavriil


Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

 

Sfântul Arhanghel Mihail

În limba ebraica, numele sau înseamnă "Cine este că Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Să luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este că Dumnezeu?", și așa s-a întocmit soborul, adică adunarea și unirea tuturor îngerilor. Pe seama să se pune și călăuzirea lui Lot și a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum și protecția speciala a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în lupta pe Ghedeon, îl mustra pe vrăjitorul Valaam și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții  vor ieși din morminte la glasul trâmbitei Sfanțului Arhanghel Mihail.

În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mana o sabie de foc, semn că el pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament că fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arata a fi un înger al dreptății Dumnezeiești.

Sfântul Arhanghel Gavriil

În limba ebraica, Gavriil înseamnă "bărbat-Dumnezeu". Numele sau conține concentrat vestea că Dumnezeu Se vă face bărbat, că vă asuma firea omeneasca. Vestește Sfinților Părinților Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Măriei, îl întărește că să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxa purtând în mana o floare de crin alb, că simbol al bucuriei și binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil - obiceiuri și tradiții

Arhanghelii sunt reprezentări mitice aparținând calendarului popular dar care au că echivalenți pe Arhanghelii Mihail și Gavriil din calendarul ortodox, celebrați la 8 noiembrie.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, că simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Măria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

În folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotrivă diavolului și veghează la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit să moara, sau la picioarele lor, daca le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alaturandu-se Sfanțului Ilie, atunci când acesta tuna și trăsnește, sau orânduiește singur grindina, cu tunul. El tine și ciuma în frâu, asemănător Sfanțului Haralambie.

În trecut, în societatea tradițională bucovineana, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". Arhanghelii, în viziunea populara, asista și la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifica, prin post, conștiințele.

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și că patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerata a fi purtătoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cădea cu fata în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerandu-se că în primăvara toate oile vor avea miei, iar daca turta cădea cu fata în jos era mare supărare în satele și târgurile bucovinene se făceau și se fac și astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri și praznice pentru cei morți iar, în biserici, fiecare creștin aprinde cate o lumânare că să aibă asigurata lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă, potrivit crestinortodox.ro

Despre vreme

"Vara Arhanghelilor" tine o zi. Pe lângă aceasta, intre Arhangheli și Crăciun trebuie neapărat să mai fie trei-patru zile senine și călduroase, numite "vara iernii".


Moșii de Arhangheli

În sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomana pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Moșii de Arhangheli". Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi vă fi "lumina de veci" în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei dispăruți fară lumânare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: arhangheli  mihail gavril  obiceiuri  sarbatoare  superstitii  traditii 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut




pixel