Cum să reduci consumul de energie electrică și gaze. Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: „Am reușit să scad costurile la jumătate în consum” / EXCLUSIV
Data actualizării:
Data publicării:
Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie, de la PRO TV, vine cu o serie de sfaturi practice, care vă pot ajuta să reduceți consumul de energie electrică.

În condițiile în care mulți români se tem de facturile pe care le vor avea în sezonul rece, ar fi de ajutor să aflăm dacă există variante prin care am putea face unele modificări în casă, astfel încât să reducem consumul. 

SPECTACOLA: Ce sfaturi practice aveți în acest sens? 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: În primul rând, dacă avem un buget să facem o termoizolare a locuinței ar fi ideal și aici vorbim de o termoizolație calculată în coeficienții energetici, nu una după ureche, cum aud mereu că o termoizolație cu cât este mai groasă este mai eficientă, după un calcul corect se poate spune ce grosime de termosistem să aplicăm. 
Eu nu recomand polistirenul, este o alegere strict economică, pe termen scurt, și atât. 

SPECTACOLA: Care sunt principalele „unelte” prin care putem păstra temperatura în casă, în situația de față, „să ținem frigul la distanță”. 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: Aș spune că putem să obținem o încalzire hibrid în consum, recent am făcut o casă cu încălzire și electrică, și gaz, și am reușit să scad costurile la jumătate în consum. Bine, să ai și un termosistem al locuinței care să țină căldura în interior și frigul afară, recomand spațiile vitrate gândite în pondere cu locuința, adică dacă ai o cameră cu un volum de 30m³, să nu ai o suprafață vitrată mai mare de 2m². Știu, e frumos să ai vitrine mari în casă, dar asta trebuie să ai în vedere că te va costa mult la consum. Am eu o vorbă.

SPECTACOLA:  Care sunt materialele de construcție spre care ar trebui să ne orientăm, atunci când proiectăm o casă, pentru a avea răcoare vara și căldură iarna. 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: Materiale cât mai organice, cât mai aproape de adevărul lor, lemnul să fie lemn, piatra să fie piatră și așa mai departe, să fie, dacă se poate, cât mai locale - un lemn care și-a dus viața într-o climă tropicala nu are ce să caute în alta zone pentru că nu se va adapta și nu își va îndeplini scopul. Am să vă mai spun un secret al materialelor în general, materialul și el este un element viu, omul dacă nu îl așează în contextul potrivit, îl omoară - asta este valabil pentru materialele organice, pentru materialele care provin din procese industrializate, viața lor este mică caci ele au fost deja omorâte în procesul de facere și durata lor este scurtă, secretul este următorul, un material tinde să se întoarcă la forma inițială mereu și cu cât este mai aproape de forma inițială are o durată mai mare de viață, cu cât a fost mai mult procesat se deteriorează mai repede.

SPECTACOLA:  Dacă vorbim de apartamente, ce soluții avem? Cum putem îmbunătăți acest aspect, din interior. 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: Nu recomand termoizolarea la interior, ea se poate face, însă necesită o atenție mai mare la montaj și nu se face ca o termoizolare clasică, are nevoie de ventilație ca peretele să nu facă condens și este mai complicat și mult mai costisitoare din 2 aspecte, financiar și spațiu.

SPECTACOLA:  Cum realizezi izolația interioară a locuinței, pas cu pas. Avantaje, dezavantaje și materiale recomandate

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: Este un proces diferit la interior, de obicei termoizolarea la interior apare la casele restaurate unde suntem nevoiți să păstrăm și să refacem fațada care are elemente decorative de valoare mare arhitecturală, există metode de tencuieli termoizolante sau temoizolații flotante ventilate.
Costurile sunt foarte ridicate și se pierde și din spațiu pentru o locuință care nu prezintă o valoare monumentală nu recomand astfel de soluții. Însă dacă chiar se dorește pas cu pas, o soluție simplă este termosistemul flotant ventilat, ca să vă fie mai ușor să înțelegeți imaginați-vă efectul termosului, pereții rămân reci, iar la o distanță minimă de 10 cm de gol între peretele inițial se face termoizolația, se lasă spațiul de ventilație al pereților ca ei să nu condenseze și să nu își grăbească procesul de degradare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: alex gavrilescu  caldura  casa  energie electrica  facturi  termoizolare  visuri la cheie 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel